|
تاریخ چاپ : |
2025 Apr 18 |
www.blestfamily.com |
لینک مشاهده : |
عـنوان : |
تشویق و ترغیب برای ازدواج |
تشویق و ترغیب برای ازدواج
بسم الله الرحمن الرحیم
اسلام بصورتهای متعدد وگوناگون، مردم را بازدواج و همسرگزینی تشویقکرده است.گاهی میگویدکه ازدواج ازجمله سنن و راه و روش انبیاء ورهنمود پیامبران است. بدیهی استکه پیامبران خدا، پیشوایانی هستندکه اقتدا بدانان و بهرهگیری از رهنمودهایشان، بر ما واجب میباشد. خداوند گوید: " ولقد أرسلنا مرسلا رسلا من قبلك، وجعلنا لهم أزواجا وذرية ... [ای محمد ما پیش از تو پیامبرانی فرستادهایم و برایشان زنان و فرزندان قرار دادهایم و بدانان زن و فرزند بخشیدهایم]".
از ازدواج بعنوان اینکه یکی ازآیات خداوند میباشد سخن میگوید: " ومن آياته أن خلق لكم من أنفسكم أزواجا لتسكنوا إليها، وجعل بينكم مودة ورحمة، إن في ذلك لايات لقوم يتفكرون [از جمله آیات خداوند آنست که زنان و همسران را از جنس خودتان برایتان آفریده است تا بدانان آرام گیرید و در بین شما مهر و محبت و رحم و شفقت قرار داده است همانا در این کار نشانهها و محبتها است برای کسانی که تفکر کنند و بیندیشند]". گاهی انسان در پذیرش همسر و ازدواج دچار شک و تردید میشود و برای فرار از بدوشکشیدن بار تکالیف ازدواج، و تحمل سختیهای آن، از آن منصرف میگردد و ازبارمسئولیت شانه خالی میکند، اسلام به وی میگویدکه خداوند ازدواج را وسیله بینیازی و غنا قرا داده است و خداوند این بارسنگین را از روی دوش او برمیدارد واو را قادرو توانا خواهد ساخت وبه وی آن چنان نیروئی میبخشد، که بر اسباب و وسایل فقر و تنگدستی، چیره شود که میفرماید: " وأنكحوا الايامى منكم والصالحين من عبادكم وإمائكم ، إن يكونوا فقراء يغنهم الله من فضله، والله واسع عليم [و بشوی دهید، بیوگان خویش را یعنی برای زنان بیوه و مردان بیوه خویش همسر اختیارکنید و همچنین برای بندگان وکنیزان پارسا و پاکدامن خود نیز، جفت بگیرید، اگرفقیر و درویش و بیچیزباشند، خدای تعالی از روی فضل و بخشش خویش آنان را غنی و بینیاز میگرداند. بخشش و فضل خداوند فراوان است و او از حال بندگان خود آگاه است]".
طبری با سندی حسن از ابن عباس روایتکرده استکه پیامبر صلی الله علیه و سلم ،گفت:" أربع من أصابهن فقد أعطي خير الدنيا والاخرة: قلبا شاكرا، ولسانا ذاكرا، وبدنا على البلاء صابرا، وزوجة لا تبغيه حوبا في نفسها وماله [هرکس به چهار چیزدست یابد بیشک خیر دنیا و آخرت بوی داده شده است: دل شکرگزار و زبان ذکرگوی و بدن و تن صابر و بردبار بر بلایا و محنتها، و زن مومنیکه در ناموس و مال شوی مرتکب خیانت نمیشود]". مسلم بروایت از عبدالله بن عمرو عاص گویدکه پیامبر صلی الله علیه و سلم گفت:" الدنیا متاع، وخير متاعها المرأة الصالحة [دنیا یککالای زندگی است و بهترین کالای این دنیا زن درستکار میباشد]".
گاهی و لحظهای از لحظات بیداری روحی، این پندار برای انسان پیش میآید، که عزلت و انزوا، پیشهکند و از تمامکارهای دنیائی، دست بکشد و بعبادت پردازد و شب بیداریکند و روزها را روزهگیرد و از زنانکنارهگیری اختیارکند و شیوه و طریقه رهبانیت را برگزیند،که با سرشت انسان منافات دارد. اسلام بدو میآموزدکه این شیوه وطریقه زندگی، با سرشت وفطرت پاک انسانی وبا دین اسلام منافات و مغایرت دارد و پیامبر اسلامیه برترین پیامبران خدای است و متقیترین و پرهیزگارترین و خداترسترین، انسان میباشد، روزه میگرفت و افطار هم میکرد و نماز شب را هم میخواند و بموقع از خواب نیز بهره میگرفت و با زنان نیز ازدواج میکرد. بدیهی استکه هرکس خارج از رهنمودهای او، عملکند نمیتواند شرف و افتخار انتساب به وی را داشته باشد. بخاری و مسلم از انس روایتکردهاند که پیامبر صلی الله علیه و سلم گفت:" جاء ثلاثة رهط إلى بيوت أزواج النبي صلى الله عليه وسلم يسألون عن عبادة النبي صلى الله عليه وسلم، فلما أخبروا - كأنهم تقالوها - فقالوا: وأين نحن من النبي صلى الله عليه وسلم، قد غفر له ما تقدم من ذنبه وما تأخر.قال أحدهم: أما أنا فإني أصلي الليل أبدا، وقال آخر: أنا أصوم الدهر ولا أفطر، وقال آخر: أنا أعتزل النساء فلا أتزوج أبدا.فجاء رسول الله صلى الله عليه وسلم فقال: (أنتم الذين قلتم كذا وكذا؟ أما والله إني لاخشاكم لله، وأتقاكم له، لكني أصوم وأفطر، وأصلي وأرقد، وأتزوج النساء، فمن رغب عن سنتي فليس مني [گروهی سه نفری به منزل همسران پیامبر صلی الله علیه و سلم مراجعه کرده و درباره چگونگی وکمیت عبادت پیامبر صلی الله علیه و سلم پرسش نمودند، چون بدانان پاسخکافی داده شد،گوئیکه آن مقدار عبادت پیامبر صلی الله علیه و سلم را برای خود اندک میدانستند، لذاگفتند: ماکجا و پیامبر صلی الله علیه و سلم کجا؟ خداوندگناهانگذشته و آینده او را آمرزیده است، یعنی این مقدار برای ما بسیار اندک است چونگناهان ما بسیار است. یکی از آنانگفت: من تمام شب را نماز میخوانم و همیشه آن را ادامه میدهم، یکی دیگرگفت: من همیشه روزه میگیرم و افطار نمیکنم یعنی تمام روزهای سال را بدون فاصله روزه میگیرم. سومیگفت: من درطول عمرخویش از زنانکناره میگیرم و هرگزازدواج نمیکنم. سپس پیامبر صلی الله علیه و سلم آمد وگفت: شما هستید که چنین و چنانگفتهاید؟ هان آگاه باشید و بدانیدکه به خدای سوگند، من بیش ازشما از خداوند و خشم وی میترسم و از شما خدا ترستر و پرهیزگارترم ولی من یک روز در میان روزه میگیرم و افطار میکنم و نماز میخوانم و به دنبال آن میخوابم و با زنان نیز ازدواج میکنم پس هرکس ازسنت و راه وروش من، روی گرداند او بر دین من نیست]".
براستی زن درستکار و مومن فیضی است از سعادت و سرچشمه جوشانی است از خوشبختی، که خانه و خانواده را لبریز از شادی و خوشی و نور میکند و این شادی همه را فرا میگیرد، ابوامامه از پیامبر صلی الله علیه و سلم روایت کرده است کهگفت:" ما استفاد المؤمن - بعد تقوى الله عزوجل - خيرا له من زوجة صالحة: إن أمرها أطاعته، وإن نظر إليها سرته، وإن أقسم عليها أبرته، وإن غاب عنها نصحته في نفسها وماله [بعد از پرهیزگاری و تقوای خدا، مرد مومن هیچ چیزی را بهتر از زن صالح و درستکار، بدست نیاورده است، یعنی برای مرد مومن بعد از تقوای خدا هیچ چیزبهتر از زن صالح نیست، زن صالح و شایسته، یعنی زنیکه: چون شوهر به وی دستور دهد فرمانبرداریکند، و چون به وی بنگرد او را خوشحالکند، و چون شوهر بر چیزی سوگند یادکند آن چیز را انجام دهد تا شوهرش بمقتضای سوگندش عملکرده باشد، و هرگاه شوهرش غایب باشد، خیرخواه او باشد نسبت به ناموس و مال او و مرتکب خیانت نگردد]". بروایت ابن ماجه.
سعد ابن وقاصگوید: پیامبر صلی الله علیه و سلم گفت:" من سعادة ابن آدم ثلاثة، ومن شقاوة ابن آدم ثلاثة: من سعادة ابن آدم: المرأة الصالحة، والمسكن الصالح، والمركب الصالح، ومن شقاوة ابن آدم: المرأة السوء، والمسكن السوء، والمركب السوء [سه چیز مایه سعادت انسان است و سه چیز مایه شقاوت و بدبختی انسان است. زن شایسته و منزل و ماوی شایسته و مرکب و وسیله ایاب و ذهاب شایسته موجب و مایه سعادت انسانند و زن ناشایست و منزل و ماوی ناشایست و مرکب و وسیله ایاب و ذهاب ناشایست، مایه و موجب شقاوت انسانند]". احمد با سندی صحیح آن را روایت کرده است. طبرانی و بزار و حاکم در تفسیر این حدیث، حدیث دیگری را روایت کردهاندکه بروایت صحیح حاکم چنین است: " ثلاثة من السعادة: المرأة الصالحة، تراها تعجبك، وتغيب فتأمنها على نفسها ومالك، والدابة تكون وطيئة تلحقك بأصحابك، والدار تكون واسعة كثيرة المرافق، وثلاث من الشقاء: المرأة تراها فتسوءك، وتحمل لسانها عليك، وإن غبت عنها لم تأمنها على نفسها ومالك، والدابة تكون قطوفا فان ضربتها أتعبتك، وإن تركتها لم تلحقك بأصحابك، والدار تكون ضيقة قليلة المرافق [سه چیزموجب سعادت انسان است: زن شایستهکه چون اورا ببینی ترا مسرورسازد و چون از وی غایب شوی بوی اطمینان خاطر داریکه به ناموس و مال تو خیانت نمیکند و مرکب و وسیله رفت وآمدیکه رام وسریع السیراست وترا به یاران و رفقایت میرساند و خانهایکه وسیع وگسترده و دارای وسایل رفاه زندگی باشد. و سه چیزموجب شقاوت است زنیکه چون آن را ببینی ترا ناخوش آید وزبانش را بروی تو میگشاید و ترا ناسزاگوید و چون ازوی غائب شوی ازوی اطمینان خاطر نداریکه به ناموس و مال تو خیانت نکند و مرکب چموش وکندرویکه اگر بر وی تازیانه زنی ترا خستهکند و اگرآن را تازیانه نزنی ترا به یارانت نمیرساند و جا میمانی و خانهای تنگکه وسایل رفاه زندگی نداشته باشد]".
ازدواج عبادتی استکه انسان نصف دین خود را با آن تکمیل میکند وموجب میشودکه انسان با نیکوترین حال وپاکترین وضع خدای خود را ملاقاتکند. انس گوید: پیامبر صلی الله علیه و سلم گفت: من رزقه الله امرأة صالحة فقد أعانه على شطر دينه، فليتق الله في الشطر الباقي [هرکس را خداوند زن شایسته روزیکند، او را برنیمه دینش اعانت و یاریکرده است، پس او خود بکوشد وتقوای خدا پیشهکند، تا نیمه دیگرش را نگه دارد]". بروایت طبرانی و حاکمکه آن را صحیح الاسناد دانسته است.
ابن مسعود گوید: اگر فقط ده روز از عمرم باقی مانده باشد، و بدانم که در آخر آن ده روز، میمیرم، چنانچه قدرت ازدواج داشته باشم، از ترس فتنه و آشوب تجرد، ازدواج میکنم!!.
وصلی الله وسلم علی نبینا محمد وعلی آله وصحبه أجمعین. وآخر دعوانا أن الحمدلله رب العالیمن. |