تاریخ چاپ :

2025 Apr 18

www.blestfamily.com 

لینک مشاهده :  

عـنوان    :       

حکم مردی که با یک زنش بیشتر از زن دیگرش جماع و معاشقه کند و آنرا از او پنهان کند؟

حکم مردی که با یک زنش بیشتر از زن دیگرش جماع و معاشقه کند و آنرا از او پنهان کند؟

 

اگر کسي دو زن داشت و در تمامي امورات بين شان عدالت را رعایت کند ولي در مجامعت عدالت نکند و يا اينکه در خلوت با يک زنش بيشتر معاشقه کند در حاليکه زن ديگرش نفهمد. واگر با يک زنش بيشتر به گردش وتفريح ميرود درحاليکه زن اولش نميفهد. واگر زن اولش به مجامعت علاقه نداشته باشد و اجازه دهد که با زن دومي بيشتر مجامعت کند آيا باز هم خيانت کرده است.

 

الحمدلله،

عدالت بين زوجين بايد در نفقه و مسکن و پوشاک و خوراک و شب ماندن (مجامعت) رعايت شود، لذا شوهر بايد در تعداد روزو شب هايي که با آنها مي ماند عدالت را مراعات کند، مثلا اگر روز و شبي با يک زن ميماند، لازمست که شب بعد با زن ديگرش باشد، و اگر نزد يکي از زنانش بماند ولي آن زن به مجامعت تمايل نداشت ايرادي ندارد که با او مجامعت کمتري شود، اما اگر هر دو براي مجامعت متمايل باشند آنگاه مرد بايد در مجامعت نيز عدالت رعايت کند.

اما اگر يکي از زنان، خودش رضايت بدهد و نوبت شبهاي خود را به زن ديگري ببخشد، براي مرد جايز است که نزد زن ديگرش بيشتر بماند.

چنانکه سوده بنت زمعه رضي الله عنها يکي از همسران پيامبر صلي الله عليه وسلم نوبت خويش را به عايشه رضي الله عنها بخشيده بود و پيامبر صلي الله عليه وسلم موافقت نمود.

همچنين پيامبر صلي الله عليه وسلم هرگاه به سفر مي رفتند، بين زنانش قرعه مي انداخت و هرکدام که از قرعه بيرون مي آمد وي را با خود به سفر مي برد.

امام بخاري از ام المومنين عايشه رضي الله عنها روايت كرده كه گفت: «كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلي الله عليه وسلم إِذَا أَرَادَ سَفَرًا أَقْرَعَ بَيْنَ نِسَائِهِ فَأَيَّتُهُنَّ خَرَجَ سَهْمُهَا خَرَجَ بِهَا مَعَهُ، وَكَانَ يَقْسِمُ لِكُلِّ امْرَأَةٍ مِنْهُنَّ يَوْمَهَا وَلَيْلَتَهَا غَيْرَ أَنَّ سَوْدَةَ بِنْتَ زَمْعَةَ وَهَبَتْ يَوْمَهَا وَلَيْلَتَهَا لِعَائِشَةَ زَوْجِ النَّبِيِّ صلي الله عليه وسلم تَبْتَغِي بِذَلِكَ رِضَا رَسُولِ اللَّهِ صلي الله عليه وسلم».

يعني: هرگاه، رسول ‏الله صلي الله عليه وسلم مي خواست به سفر برود، ميان همسران خود، قرعه كشي مي‏كرد. و قرعه به نام هر كس مي افتاد، او را همراه خود مي‏برد. و (قابل ياد آوري است كه) اشان نزد هر يك از همسران خود، يك شبانه روز مي‏ماند. اما سوده رضي ‏الله‏ عنها نوبت خود را براي خوشنودي رسول ‏الله صلي الله عليه وسلم به عايشه بخشيد.

استاد سيد سابق در کتاب "فقه السنة" آورده: «خطابي‌گويد: از اين روايت برمي‌آيدكه قرعه لازم است و نوبه در روز نيز بمانند شب جايز است و هديه و بخشش حقوق زناشوئي بمانند هديه و بخشش در اموال است‌. باتفاق علما زن يا زناني‌كه همراه شوهر به سفر مي‌روند به نسبت زنان ديگر مدت سفر برايشان بحساب نمي‌آيد و جزء نوبه‌شان نيست و لازم نيست‌كه شوهر روزهاي غيبت را براي آنان جبران كند. بعضي از اهل علم‌گمان‌كرده‌اند بر شوهر است‌كه روزهاي از دست رفته را براي باقي زنان جبران و تلافي‌كند تا بطور مساوي از وجود او محظوظ شوند و قول اول بهتر است چون اجماع عامه اهل علم بر آنست‌. استفاده در سفر براي زنان مسافر در برابر مشقت سفر است و زنان باقيمانده مشقتي نديده‌اند اگر مساوات را مراعات كند از انصاف بدور است‌«.

پس مرد بايد در تفريح و گردش نيز مابين همسرانش عدالت را رعايت کند، مگر آنکه يکي از آنها از حقوق خود بگذرد، در آنصورت گناهي بر مرد نيست.

خلاصه اينکه: بر مرد واجب است که در خوراک و مسکن و لباس و شب ماندن و ديگر رفتارهاي مادي بين زنانش عدالت برقرار کند. پس اگر به يکي از آنها بيش از ديگران توجه کند تهديدي که در حديث زير ذکر شده است، شامل حال او مي‌شود :

«من کانت له امرأتان يميل مع أحدهما علي الأخري، جائ يوم القيامة وأحد شقيه ساقط».

يعني: «هر کس دو زن داشته باشد و بين آنها عدالت برقرار نکند، روز قيامت در حالي به پيشگاه خداوند حاضر مي‌شود که يکي از پهلوهايش ساقط (افتاده) است». ابن ماجه (1969).

ولي تمايل قلبي بيشتر به يکي از آنان اشکال ندارد؛ چون ميل و گرايش قلبي غيرارادي است، لذا خداوند متعال مي‌فرمايد: «وَلَن تَستَطِيعُوا أن تَعدِلُوا بَينَ النِّسَاءِ وَلَو حَرصتُم فَلاَ تَمِيلُوا کُلَّ المَيلِ فَتَذَرُوهَا کَالمُعَلَّقَةِ» (نساء : 129)

يعني: «شما نمي‌توانيد (ازنظر محبت قلبي) ميان زنان دادگري (کامل) برقرار کنيد هرچند هم (در اين راه به خود زحمت دهيد و) همه کوشش و توان خود را به کار بريد؛ ولي بطور کلي دوري نکنيد بدانگونه که او را به صورت زن معلقه‌اي درآوريد (که بلاتکليف بوده بطوريکه نه شوهر دارد و نه بي‌شوهر به شمار آيد)».

پيامبر صلي الله عليه وسلم در امور مادي بين همسرانش به عدالت رفتار مي‌کرد و بين آنان فرق نمي‌گذاشت ولي با وجود اين عائشه محبوبترين آنان، نزدش بود.

 

والله اعلم

وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين

سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com