تاریخ چاپ :

2025 Apr 18

www.blestfamily.com 

لینک مشاهده :  

عـنوان    :       

حکم کاشتن مو به طور طبیعی و مصنوعی

حکم کاشتن مو به طور طبیعی و مصنوعی

 

آیا کاشت مو مشکل دارد يا خير؟

 

الحمدلله،

اگر منظور شما از كاشتن مو بصورت طبيعى و برداشتن پياز مو و كاشتن آن در جاى ديگر سر باشد، اين مسئله براى مردان و زنان اشكالى ندارد، زيرا يكنوع علاج پزشكى بشمار ميرود،  شيخ ابن عثيمين رحمة الله عليه  چنين مي گويد:" بله اين کار جايز است؛ چون از نوع برگرداندن آن چيزي است که خداوند آفريده است. اين کار بمنزله ي برداشتن عيب است و از نوع آرايش و يا اضافه كردن بر آفرينش الهي به شمار نمي آيد. بلكه برگرداندن آنچيزي است که كم شده و مانند برطرف نمودن عيب است. داستان سه نفري كه يكي از آنها كچل بود و گفت دوست دارم خداوند موهايم را به من برگرداند، آنگاه فرشته بر او دستي كشيد و خداوند موهايش را به او باز گرداند و به او موي زيبايي داده شد. بخاري (3464) و مسلم (2964).تقريباً داستان مشهوري است."شيخ ابن عثيمين- كتاب الدعوة (205/ 74- 75)

 

ولى اگر منظور شما از كاشتن مو بطريق مصنوعى باشد بصورتيكه رشد نكند و يا اضافه كردن موى مصنوعى به موى سر باشد، در اينصورت براى زنان حرام است و براى مردان حرمتش بيشتر است، زيرا از نوع "واصلة" بحساب ميايد، به دليل حديثي که از اسماء دختر ابوبکر رضي الله عنهما نقل شده است که گفته‌اند: «لعن رسول الله صلى الله عليه و سلم  الواصلة والمستوصلة» البخاري، «پيامبر صلي الله عليه وسلم زني را که عمل مو کاشتن را انجام مي‌دهد، و زني را که اين عمل بر روي او صورت مي‌گيرد، لعنت کرده‌اند»، البته علاوه بر اين، هنگام غسل واجب و يا مسح سر هنگام وضو از وارد شدن آب به مو و سر جلوگيرى ميكند، بنابراين جائز نيست.

و در فتواي مفصل علامه شيخ محمد بن صالح بن عثيمين  درباره مسائل متعددي که مربوط به کاشتن مو مي‌شود، چنين ذکر شده است که: استفاده از کلاه گيس حرام است، و اين کار زير مجموعه مو کاشتن است. اگر چه مثل آن نيست ولي موي سر را برخلاف آنچه که هست نشان مي‌دهد، به همين دليل شبيه به مو کاشتن است. پيامبر صلي الله عليه وسلم زني که عمل مو کاشتن را انجام مي‌دهد، و زني که اين عمل بر روي او صورت مي‌گيرد، لعنت کرده‌اند. ولي اگر سر زن اصلاً مو نداشته باشد و يا طاس باشد، براي پنهان کردن اين عيب استفاده از کلاه گيس اشکالي ندارد. براي اينکه پنهان کردن نقص جايز است، و به اين دليل که «پيامبر صلي الله عليه وسلم به شخصي که در يکي از غزوات بيني‌اش قطع شده بود، اجازه دادند از بيني مصنوعي که از جنس طلا بود استفاده کند». پس اين مسأله وجه گسترده‌تري پيدا مي‌کند، و شامل مسائل خودآرايي و جراحي بيني و غيره مي‌شود، پس کارهايي که براي پنهان کردن يک عيب انجام مي‌شود، اشکالي ندارد مانند: انجام جراحي بيني براي کسي که انحراف بيني دارد، و از بين بردن خال سياه. ولي کارهاي غير ضروري مانند: خالکوبي و ابرو برداشتن، حرام است. استفاده بدون دليل شرعي از کلاه گيس، حتي اگر با اجازه و رضايت همسر باشد، حرام است، به اين دليل که در اموري که خداوند حرام کرده‌اند، هيچ رخصت و اجازه‌اي وجود ندارد.( کتاب «فتاوي المرأه المسلمه»، (2/518).)"

 

والله اعلم

وصلي الله وسلم علي محمد و علي آله و اتباعه الي يوم الدين

سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com