تاریخ چاپ :

2025 Apr 10

www.blestfamily.com 

لینک مشاهده :  

عـنوان    :       

حکم شهادت زنان در نکاح و طلاق

حکم شهادت زنان در نکاح و طلاق

چرا اسلام شهادت زنان را در طلاق جايز نمي داند؟ لطفا دليل عقلي يا نقلي برايم بياوريد.مردان چه چيزي را مي بينند که زنان نمي توانند ببينند؟ 

 

الحمدلله،

بعضي از فقهاء (امام مالك و شافعيه و بسياري از فقهاء) گفتند : در امر نکاح و طلاق و رجعت، تنها شهادت دو مرد بالغ عاقل پذيرفته است و زن نمي تواند در آن مشارکت کند، دليل آنها چنين است :

خداوند متعال مي‌فرمايد: «فَإذَا بَلَغنَ أجَلَهُنَّ فَأمسِکُوهُنَّ بِمَعرُوفٍ أَو فَارِقُوهُنَّ بِمَعرُوفٍٍ وَأشهِدُوا ذَوَي عَدلٍ مِنکُم» (طلاق : 2).

يعني: «و هنگامي که مدت عده آنان نزديک به پايان آمد، يا از ايشان را به طرز شايسته‌اي نگاه داريد و يا بطرز شايسته‌اي از ايشان جدا شويد و بر آنان دو مرد عادل از  ميان خودتان را به شهادت گيريد».

و پيامبر صلي الله عليه وسلم مي‌فرمايد : « لَا نِکاحَ إِلَّا بِوَلِـي وَشاهِدَي عَدْلٍ ». صحيح ابن ماجه (7557).

يعني: «نکاح صحيح نيست مگر با حضور ولي و دو شاهد عادل».

همانطور که ملاحظه مي‌شود در آيه و حديث شاهد به لفظ مذکر آمده است.

و گفتند : چون طلاق در دست مرد است، لذا جز شاهد مرد هم پذيرفته نيست.

اما علماي حنفي‌گفته‌اند : گواهي زنان با مردان (يعني دو زن با يک مرد) در اموال و نكاح و طلاق و رجعت و در همه چيز، جز در حدود و قصاص قبول است و ابن القيم آن را ترجيح داده وگفته است‌: هرگاه شارع استشهاد زنان را در مدارك و اسناد مر‌بوط به ديون را كه مردان مي‌نويسند و غالباً هم در مجمع مردان نوشته مي‌شود، جايز و روا دانسته باشد، اگر شهادتشان براي‌ كارهايي‌كه بيشتر زنان در آن حضوردارند مانند وصيت و رجعت بعد ازطلاق رجعي‌، پذيرفته شود بهتر و اولي‌تر است‌.

به فتواي (7375) و (7570) نيز مراجعه کنيد.

 

والله اعلم

وصلى الله على نبينا محمد وعلى اله وصحبه وسلم

سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com