تاریخ چاپ :

2025 Apr 10

www.blestfamily.com 

لینک مشاهده :  

عـنوان    :       

حکم نام گذاری کودک به اسم فرقان

حکم نام گذاری کودک به اسم فرقان

 

آيا نام گذاشتن کسي به اسم فرقان صحيح است؟

 

الحمدلله،

فرقان يکي از اسمهاي قرآن است که به معناي جدا کننده حق از باطل است؛ چنانکه مي فرمايد:

« شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ » (بقره 185).

يعني: ماه رمضان ماهي است که در آن قرآن نازل شده است، کتابي که هدايتگر مردم است و متضمن نشانه هاي آشکار هدايت و فرقان است.

و فرمود: «نَزَّلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ وَأَنزَلَ التَّوْرَاةَ وَالإِنجِيلَ * مِن قَبْلُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَأَنزَلَ الْفُرْقَانَ» (آل عمران 3-4).

يعني: کتاب را بر تو به حق نازل کرد، که تصديق کننده کتابهايي است پيش از آن بوده اند، و قبل از آن تورات و انجيل را براي هدايت مردم فرو فرستاد، و (سپس) فرقان را نازل کرد.

و فرمود: « تَبَارَكَ الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعَالَمِينَ نَذِيرًا» (فرقان 1).

يعني: «بزرگ‌ و خجسته‌ است‌ كسي‌ كه‌ بر بنده‌ خود فرقان‌ را نازل‌ كرد تا براي‌عالميان ‌هشداردهنده‌اي‌ باشد».

يعني: فرقان‌ را بر بنده‌ خود محمد صلي الله عليه وسلم بدين‌ خاطر نازل‌ كرد تا بيم‌دهنده‌ اين‌ حقيقت‌ براي‌ انس‌ و جن‌ باشد كه‌ بعد از مرگ‌ برانگيخته‌ مي‌شوند و به‌سوي‌ خداي‌ عزوجل‌ محشور مي‌گردند تا آنان‌ را در برابر اعمالشان‌ جزا و پاداش ‌دهد.

پس فرقان همان قرآن‌ است‌ كه‌ ميان‌ حق‌ و باطل‌ جدايي‌ افگنده‌ و هدايت‌ را از گمراهي‌ و حلال‌ را از حرام‌ متمايز مي‌گرداند.

قطعا همانگونه که جايز نيست کسي اسم خود را قرآن بنامد! جايز نيست که خود را با اسامي ديگر قرآن و اوصاف آن نامگذاري کند، مانند فرقان که معناي بزرگي دارد و اين معنا تنها برازنده کتاب الله است.

علاوه بر آن معناي فرقان دربرگيرنده نوعي از تزکيه است، و پيامبر صلي الله عليه وسلم نهي کردند از اينکه اسمي را بر خود بگذاريم که شامل تزکيه نفس باشد، چنانکه در صحيح مسلم از محمد بن عمرو بن عطاء آمده که گفت: «سَمَّيْتُ ابْنَتِي بَرَّةَ فَقَالَتْ لِي زَيْنَبُ بِنْتُ أَبِي سَلَمَةَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَهَى عَنْ هَذَا الِاسْمِ ، وَسُمِّيتُ بَرَّةَ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا تُزَكُّوا أَنْفُسَكُمْ، اللَّهُ أَعْلَمُ بِأَهْلِ الْبِرِّ مِنْكُمْ، فَقَالُوا بِمَ نُسَمِّيهَا قَالَ : سَمُّوهَا زَيْنَبَ». مسلم (2142).

يعني: «دخترم را بُرَّه (نيکوکار) نامگذاري کردم، اما زينب دختر ابي سلمه به من گفت: رسول خدا صلي الله عليه وسلم از اين اسم نهي کردند، من نيز اسمم بُره بود ولي رسول خدا صلي الله عليه وسلم فرمودند: خود را تزکيه نکنيد چرا که بهتر مي داند کداميک از شما نيکوکار هستيد، گفتند: او را چه نام گذاريم؟ فرمود: نامش را زينب بگذاريد».

پس گذاشتن اسم "فرقان" از دو جهت ممنوع است؛ اول آنکه چون فرقان اسم قرآن است و جايز نيست کسي خود را با اسم و اوصاف قرآن نامگذاري کند، دوم چون معناي کلمه "فرقان" دربرگيرنده نوعي از تزکيه نفس است و شرعا جايز نيست کسي خود را تزکيه دهد.

به فتواي (4982) نيز مراجعه کنيد.

 

والله اعلم

وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين

سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com