|
تاریخ چاپ : |
2025 Apr 10 |
www.blestfamily.com |
لینک مشاهده : |
عـنوان : |
چگونه خانواده ی مان را از آتش جهنم، حفاظت کنیم؟ |
بسم الله الرحمن الرحیم چگونه خانواده ی مان را از آتش جهنم، حفاظت کنیم؟ تربیت خانواده و اهتمام ورزیدن به آنان، اجرای دستور الهی است که می فرماید: {خود و خانواده ی تان را از آتش حفظ کنید}[1]. و اقتدا کردن به راه و روش پیامبران است، کسانی که الله تعالی به ما فرمان داده تا از آنان پیروی کنیم. الله جل وعلا می فرماید: {پس به روش آنان اقتدا کن}[2]. نمونه ای از اهتمام ورزیدن انبیاء به خانواده اش مثالی است که الله تعالی در مورد اسماعیل علیه السلام است که فرموده است: {و در اين کتاب، اسماعيل را ياد کن، بی گمان او راست وعده و فرستاده ای پيامبر بود. و خانوده اش را به نماز و زکات فرمان می داد و مورد رضایت پروردگارش بود}[3]. از اولین واجبات مسلم این است که خانه اش را بر اساس تقوا و برهان الهی بنا کند و آن را خانه ی مسلمانی به تمام معنا قرار دهد. خانواده اش را به سوی ادای فرائضی که باعث رسیدن به الله و نزدیک شدن به بهشت می شود راهنمایی کند. مؤمن به راهنمایی کردن خانواده و اصلاح خانه اش ملکف شده است همان طور که ملکف به هدایت و اصلاح خودش هست. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "هر كدام از شما مسئول است و از هریک از شما، در مورد زیر دستانش سؤال خواهد شد. رهبر جامعه، مسئول رعیت می باشد. مرد، مسئول خانواده و زیر دستانش می باشد. زن در خانه ی شوهر، مسئول زیر دستان خود است. خدمتگذار، مسئول است و از او در مورد اموال صاحبش و مسئولیت های دیگرش، سؤال خواهد شد"[4]. این حدیث بیان می کند که مسئولیت مسلمان، مسئولیتی عام است و هیچ کس از آن مستثنا نمی شود. مسئولیت مسلمان نسبت به خودش و خانواده اش بسیار سنگین است. آتش جهنم برای گناهکاران مهیا شده است پس او و خانواده اش در معرض خطر داخل شدن به آن قرار دارند. برای همین بر او واجب است که از خود و خانواده اش محافظت کند. برای حفاظت کردن خانوده ی مان از آتش جهنم به امور زیادی نیاز داریم از جمله:
شایسته نیست که شخص مسلمان فقط به آموزش فرائض و واجبات بسنده کند بلکه باید به سنن و نوافل نیز توجه داشته باشد و خانواده اش را به آن تشویق نماید. در حدیثی ام المؤمنین عائشه رضی الله عنها روایت می کند: "رسول الله صلی الله علیه وسلم نماز شب می خواندند و زمانی که به نماز وتر می رسیدند می فرمودند: ای عائشه! برخیز و نماز وتر را بخوان"[6]. در حدیث دیگر آمده است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند"رحمت الله بر مردی باد که پاسی از شب را برمی خیزد سپس نماز می خواند و همسرش را بیدار می کند تا نماز بخواند؛ پس اگر امتناع کرد بر چهره اش آبی می پاشد. رحمت الله بر زنی که پاسی از شب را برمی خیزد سپس نماز می خواند و همسرش را بیدار می کند تا نماز بخواند؛ پس اگر امتناع کرد بر چهره اش آبی می پاشد"[7].
آنان را از کارهای بد باز دارد و رفتا و آداب نیک اسلامی را آموزش دهد تا بر اساس حیا و عفت پرورش یابند. نسبت به خانواده اش غیرت داشته باشد و اجازه ی اختلاط با نامحرمان را ندهد.
بسیاری از والدین امروزه به این امر توجهی ندارند و در خانه هایشان مرتکب اعمال زشت و منکر می شوند و فرزندان آنان با دیدن منکرات در خانه رشد می یابند و محبت گناه و معصیت در قلب هایشان ریشه می دواند. زیرا فرزندان، والدینشان را سرمشق و پیشوای خود می دانند و در کارها از آنان پیروی می کنند. از جمله ی این منکرات: نوشیدن شراب، دیدن و فیلم ها و سریال ها می باشد. یا اینکه برای فرزندانش فیلم های کارتونیی یا بازی های ویدویی را محیا می سازد که مخالف با دین و عقیده ی اسلامی می باشد و در آنان کفر و شرک نشأت می گیرد. مثلا برخی از این ها نشان داده می شود که جادوگر، شخصی خوب به شمار می آید که مجرمین را مجازات کرده و دیگران را یاری می رساند؛ چنین امری باعث می شود که اصول و مبادی دینی کودک دگرگون شود. این به این معنا نیست که آنان را از بازی و سرگرمی ها منع کنیم بلکه وظیفه ی والدین این است که برای آنان سرگرمی هایی را فراهم سازند که به دور از فسادهای اخلاقی و دینی باشد. همچنین باید اهل خانواده را از منکراتی که در مجتمع وجود دارد برحذر داریم و از الله متعال بطلبیم که ما را از این منکرات حفظ نماید. لوط علیه السلام در جامعه ی منحرفی زندگی می کرد که با انجام عمل لواط به فساد کشیده شده بودند. ایشان در نزد الله برای خود و خانواده اش این گونه دعا می نمود: {پروردگارا! من و خانواده ام را از آنچه انجام می دهند، نجات ده}[8]. ایشان حریص بودند که خانواده اش نیز از این فساد اخلاقی دور بمانند. امروزه ما در جامعه ای زندگی می کنیم که در آن فسادهایی بیشتر از جامعه ی لوط علیه السلام انتشار یافته است پس باید از الله تعالی بخواهیم که ما و خانواده ی مان را از آن ها نجات دهد.
رفتن زن به سرکار در موارد زیادی باعث به فساد کشیده شدنش می شود. کار کردن زن خارج از منزل امر بسیار مهمی است که باید در این زمینه به دستورات شرع توجه نمود و اوامر شریعت را در آن پیاده کرد. زیرا مهمترین چیزی که گروه های سکولاریسمی[9] به دنبال آن هستند این است که می خواهند زن را به هر نحوی که شده از خانه خارج کنند. به همین دلیل است که آنان به شغل زنان توجه زیادی دارند. زیرا به فساد کشیده شدن زنان بر نسل های بعدی تأثیرات مخرب جبران ناپذیری می گذارد.
خلاصه و ترجمه شده از کتاب "أدرک أهلک قبل أن یحترقوا" تألیف: محمد صالح المنجد گردآوری و ترجمه: ام احمد [1] {قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا} تحریم:6 [2] {فَبِهُدَاهُمُ اقْتَدِهْ} انعام:90 [3] {وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِسْمَاعِيلَ ۚإِنَّهُ كَانَ صَادِقَ الْوَعْدِ وَكَانَ رَسُولًا نَبِيًّا﴿٥٤﴾وَكَانَ يَأْمُرُ أَهْلَهُ بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ وَكَانَ عِنْدَ رَبِّهِ مَرْضِيًّا} مریم:54-55 [4] "كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، الإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالرَّجُلُ رَاعٍ فِي أَهْلِهِ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ فِي بَيْتِ زَوْجِهَا وَمَسْئُولَةٌ عَنْ رَعِيَّتِهَا، وَالْخَادِمُ رَاعٍ فِي مَالِ سَيِّدِهِ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ" روایت بخاری و مسلم. [5] {وَاذْكُرْنَ مَا يُتْلَىٰ فِي بُيُوتِكُنَّ مِنْ آيَاتِ اللَّـهِ وَالْحِكْمَةِ} احزاب:34 [6] "كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي من الليل فإذا أوتر قال: قومي فأوتري يا عائشة" روایت مسلم. [7] "رَحِمَ اللَّهُ رَجُلا قَامَ مِنَ اللَّيْلِ فَصَلَّى وَأَيْقَظَ امْرَأَتَهُ، فَإِنْ أَبَتْ نَضَحَ فِي وَجْهِهَا الْمَاءَ، رَحِمَ اللَّهُ امْرَأَةً قَامَتْ مِنَ اللَّيْلِ وَصَلَّتْ وَأَيْقَظَتْ زَوْجَهَا، فَإِنْ أَبَى نَضَحَتْ فِي وَجْهِهِ الْمَاءَ" روایت ابوداود و نسائی؛ آلبانی آن را در صحیح ابوداود صحیح دانسته است. [8] {رَبِّ نَجِّنِي وَأَهْلِي مِمَّا يَعْمَلُونَ} شعراء:169 [9] عقیده ای است مبنی بر جدایی دین از سیاست. |