|
تاریخ چاپ : |
2025 Apr 10 |
www.blestfamily.com |
لینک مشاهده : |
عـنوان : |
چگونه خانه ی مان را اصلاح کنیم؟ |
چگونه خانه ی مان را اصلاح کنیم؟ خانه نعمت است. الله جل وعلا می فرماید: {و الله برای شما از خانه هايتان جای آرامش و سکونت قرار داد}[1]. ابن کثیر رحمه الله فرموده است: (در این جا الله تعالی نعمت هایی را که به بندگانش عطا نموده را ذکر می نماید و از جمله ی آن خانه هاست که محلی برای سکونت و آرامش و استراحت هستند و از استفاده های فراوانی می برند)[2]. خانه برای ما چه نقشی دارد؟ مگر نه این است که آن مکانی برای خوردن، خوابیدن، استراحت کردن، خلوت کردن، ملاقات و دیدار با اعضای خانواده؟ آیا آن مکانی برای ستر و پوشش و محافظت و حمایت زن نیست؟! الله جل وعلا می فرماید: {و در خانه های خود بمانيد و به شيوه ی جاهليت نخستين زينتهایتان را آشکار نکنيد}[3]. اگر به وضعیت مردم بنگری، می بینی کسانی هستند که خانه ای برای زندگی کردن ندارند، آنان یا زیر سایبان ها، پیاده رو ها یا خیمه های موقت، سکونت دارند. می شنوی که یکی می گوید: من مکان ثابتی برای زندگی کردن ندارم گاهی در خانه ی فلانی، گاهی در قهوه خانه، پارک و یا کنار ساحل استراحت می کنم و لباس هایم در ماشینم هستند! زمانی که چنین اموری را بشنوی و در حال دیگران تأمل کنی به نعمت خانه پی خواهی برد و کسی را که سرپناهی ندارد درک خواهی کرد. چه اموری باعث می شود که مؤمن برای اصلاح خانه اش اهتمام ورزد؟
اما وسایل اصلاح خانه ها: این وسایل در حقیقت به دو دسته ی اساسی تقسیم می شوند: 1. به دست آوردن منافع، که به وسیله ی انجام اعمال نیک به دست می آید. 2. دور کردن مفاسد، که به وسیله ی از بین بردن منکرات و بدی ها انجام می گیرد.
. تصحیح عباداتش. . تلاش برای رفع ایمانیاتش. مانند: تشویق کردن برای قیام الیل، تلاوت قرآن، حفظ اذکار، صدقه دادن، خواندن کتاب های اسلامی، گوش دادن به کاست های مفید و علمی و همنشینی با دوستان نیک و صالح. همچنین دور کردن اسباب شر و بدی ها از وی.
. اذکار داخل شدن به خانه: رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "زمانی که شخصی وارد خانه اش می شود، هنگام وارد شدن و غذا خوردن الله را یاد کند، شیطان می گوید: برایتان نه جایی برای ماند و نه غذایی برای خوردن است. اما اگر زمانی که وارد شود و هنگام دخول الله را یاد نکند شیطان می گوید: جایی برای ماندن یافتید. و اگر هنگام غذا خوردن هم الله را یاد نکند، می گوید: مکانی برای ماندن و غذایی برای خوردن به دست آوردید"[12]. . اذکار خارج شدن از خانه: رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "اگر کسی که از خانه اش بیرون می رود بگوید: بسم الله توکلتُ علی الله، لا حولَ ولا قوَةَ إلا بالله؛ سپس فرمودند: در این هنگام گفته می شود: هدایت شدی، بی نیاز شدی و حفظ شدی. پس شیاطین از او دور می شوند و شیطانی به شیطانی دیگر می گوید: چه خواهی کرد با شخصی که براستی هدایت شده، بی نیاز شده و حفظ شده است؟"[13].
. "تیسیر الکریم الرحمن في تفسیر کلام المنان" تألیف: علامه ابن سعدی. . "ریاض الصالحین" و بیان کردن بعضی از تعلیقات بر آن که می توان از کتاب "نزهة المتقین" مراجعه کرد. . "حسن الأسوة بما ثبت عن الله ورسوله فی النسوة" تألیف: صدیق حسن خان. همچنین باید به آنان احکام فقهی نیز آموزش داده شود. مانند: احکام طهارت، نماز، روزه، زکات، حج، لباس، زینت، محارم و.. از جمله کتاب های مهم در این زمینه کتاب های فتواهای اهل علم، مانند: "مجموع فتاوی" لشیخ عبدالعزیز بن باز و شیخ محمد بن صالح العثیمین رحمهما الله مراجعه کرد.
. تفسیر: تفسیر ابن کثیر، تفسیر سعدی، زبدة التفسیر تألیف أشقر، بدائع التفسیر تألیف ابن قیم، اصول التفسیر تألیف ابن عثیمین، لمحات فی علوم القرآن تألیف محمد الصباغ. . حدیث: صحیح الکلم الطیب، عمل المسلم فی الیوم واللیلة یا الصحیح المسند من اذکار الیوم واللیلة، ریاض الصالحین و شرح آن نزهة المتقین، مختصر صحیح البخاری تألیف زبیدی، مختصر صحیح مسلم تألیف منذری، صحیح الجامع الصغیر، ضعیف الجامع الصغیر، صحیح الترغیب والترهیب، السنة ومکانتها فی التشریع، قواعد وفوائد من الاربعین النوویة تألیف ناظم سلطان. . عقیده: فتح المجید شرح کتاب التوحید: تحقیق ارناؤوط، أعلام السنة المنشورة تألیف حکمی، شرح العقیدة الطحاویة: تحقیق آلبانی، سلسلة العقیدة تألیف عمر سلیمان اشقر، أشراط الساعة تألیف دکتر یوسف الوابل. . فقه و احکام: منار السبیل تألیف ابن ضویان، مع إرواء الغلیل تألیف آلبانی، زاد المعاد، المغنی تألیف ابن قدامة، فقه السنة، الملخص الفقهی تألیف صالح فوزان، مجموعة فتاوی العلماء (عبدالعزیز بن باز، محمد صالح عثیمین، عبدالله بن جبرین)، صفة صلاة النبی صلی الله علیه وسلم تألیف آلبانی و عبدالعزیز بن باز، مختصر احکام الجنائز تألیف آلبانی. . اخلاق و اصلاح نفس: تهذیب مدارج السالکین، الفوائد، الجواب الکافی، طریق الهجرتین، باب السعادتین، الوابل الصیب ورافع الکلم الطیب تألیف ابن قیم، لطائف المعارف تألیف ابن رجب، تهذیب موعظة المؤمنین، غذاء الألباب. . سیرت و زندگی نامه ها: البدایة والنهایة تألیف ابن کثیر، سیر أعلام النبلاء، مختصر الشمائل المحمدیة تألیف ترمذی به اختصار آلبانی، العواصم من القواصم تألیف ابن عربی، الرحیق المختوم تألیف مبارکفوری، المجتمع المدنی تألیف اکرم العمری، منهج کتابة التاریخ الاسلامی تألیف محمد بن صامل السلمی. همچنین کتاب های مفید دیگری در مجالات مختلفی وجود دارد از جمله: کتاب های امام مجدد شیخ محمد بن عبدالوهاب، علامه شیخ عبدالرحمن ناصر السعدی، شیخ عمر ابن سلیمان الاشقر، شیخ محمد بن احمد به اسماعیل المقدم، استاد محمد محمد حسین، شیخ محمد جمیل زینو، استاد حسین العوایشة در مورد بردگان، کتاب ایمان تألیف محمد نعیم یاسین، الولاء والبراء تألیف محمد سعید القحطانی، انحرافات العقدیة فی القرنین الثانی عشر والثالث عشر تألیف علی بن بخیت الزهرانی، مسلمون وظاهرة الهزیمة النفسیة تألیف عبدالله الشبانة، المرأة بین الفقه والقانون تألیف مصطفی السباعی، الأسرة المسلمة أمام الفیدیو والتلفیزیون تألیف مروان کجک، المرأة المسلمة إعداداتها ومسئولیاتها تألیف احمد أبا بطین، مسئولیة الأّب المسلم فی تربیة ولده تألیف عدنان باحارث، حجاب المسلمة تألیف احمد البرازی، کتاب وجاء دور المجوس تألیف عبدالله محمد الغریب، کتاب های شیخ بکر أبو زید و مقالات شیخ مشهور حسن سلمان.
. نماز در خانه. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "بهترین نماز، نماز مرد در خانه اش هست به جز نمازهای واجب" پس باید نمازهای واجب را مسجد بخواند مگر زمانی که عذر داشته باشد. اما به نسبت زن، رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "بهترین مساجد زنان، کنج خانه ی آنان است". برپایی نماز در داخله راهی برای تعلم فرزندان و الگوی نیک بودن برای آنان. . آداب اذن و اجازه. الله تعالی می فرماید: {ای کسانی که ايمان آورده ايد! وارد خانه هايی جز خانه های خود وارد نشوید تا اینکه اجازه بگيريد و براهل آن سلام کنيد، اين برای شما بهتر است، باشد که پند گيريد. پس اگر کسی را در آن نيافتيد، وارد نشويد، تا به شما اجازه داده شود و اگر به شما گفته شد: «باز گرديد» پس باز گرديد، که آن برای شما پاکيزه تر است و الله به آنچه انجام می دهيد؛ داناست}[17]. باید به اطفال و خدمتکاران گفته شود که به اتاق خواب والدین بدون اجازه در زمان های استراحت معمولی وارد نشوند. مانند: 1. قبل از نماز صبح، زمان خواب قیلوله[18] و بعد از نماز عشاء[19]. 2. جایز است که شخص وارد خانه ای مانند خانه هایی غیر مسکونی که برای عموم ساخته شده بدون اجازه وارد شود[20]. آداب اذن و اجازه در سوره ی نور به طور واضح بیان شده است. . تحریم نگاه کردن به خانه ی دیگران بدون اجازه گرفتن از آنان. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "کسی که به دورن خانه ی قومی بدون اجازه ی آنان نگاه کند، چشمش را کور کنید، نه دیه ای برای اوست و نه قصاص"[21]. . عدم بیرون کردن زن در زمان عده اش که طلاق رجعی داده شده همراه با دادن نفقه اش. الله متعال می فرماید: {ای پيامبر! هرگاه خواستيد زنان را طلاق دهيد، پس آنها را در زمان (آغاز) عدّه طلاق دهيد و حساب عدّه را نگه داريد و از الله که پروردگار شماست بترسيد، نه شما آنها را از خانه هايشان بيرون کنيد و نه آنها بيرون روند، مگر آنکه کار زشت آشکاری مرتکب شوند و اين حدود الله است و هرکس از حدود الله تجاوز کند پس مسلماً به خود ستم کرده است. تو نمی دانی، شايد الله پس از آن وضع تازه ای فراهم آورد (که به صلح و آشتی منجر شود)}[22]. . جواز دوری کردن مردم از همسر نافرمانش در درون خانه. الله جل وعلا می فرماید: {در بستر از ايشان دوری کنيد}[23]. . عدم ماندن در خانه به تنهایی. ابن عمر رضی الله عنه می فرماید: "همانا نبی صلی الله علیه وسلم از تنهایی منع نمودند و آن اینکه شخص به تنهایی در خانه نماند یا به تنهایی مسافرت نکند"[24].
اگر اعضای خانواده فرصتی برای جمع شدن کنار یکدیگر به دست آورند و در مورد مسائل خانوادگی داخلی و خارجی صحبت کنند و مشکلاتشان را حل کنند، در این صورت رابطه و علاقه ی قوی ای بین اعضای خانواده ایجاد می شود.
. باید مراقبتش مخفیانه باشد. . نباید ترس و وحشت ایجاد کند. . فرزندان نباید احساس کنند که قابل اعتماد نیستند. . باید در نصیحت کردن، تنبیه کردن و درک کردن، مراعات داشته باشد و از درجه ی خطاهایشان آگاهی داشته باشد. . دوری از بررسی و تفتیشات منفی برخی از والدین، زمانی که فرزندشان مرتکب خطایی می شود تمام تفاصیل و خطاهای گذشته ی شان را نیز دائما به او یادآوری می کنند؛ گروهی دیگر اصلا با مداخله کردن در امور و کردارهای فرزندانشان مداخله نمی کنند و بر این عقیده اند که فرزند هرگز قانع نخواهد شد خطا، خطاست و یا گناه، گناه است مگر زمانی که مرتکب آن شود. این اعتقاد منحرف و باطلی است که از جامعه های غربی گرفته شده است. عده ای دیگر از والدین برای کسب محبت فرزند و دوری از تنفرش، او را به حال خودش رها می کنند و هرچه بخواهد انجام می دهد. این نیز عقیده ای باطل است. عده ای دیگر به درجه ای از نادانی و حماقت رسیده اند که می گویند: دختر و پسر را رها کنید تا هرچه می خواهند انجام دهند و از جوانی شان لذت ببرند! آیا آنان فکر نمی کنند که روز قیامت در مورد فرزندانشان مورد بازخواست قرار می گیرند و فرزند به والدینش خواهد گفت: چرا مرا در گناه کردن رها کردید؟!
. حفظ قرآن و داستان های اسلامی. . برحذر داشتن از خارج شدن با هرشخصی. زیرا چنین امری باعث یادگیری الفاظ و اخلاق بدی می شود. پس باید افراد صالحی را برای همنشین شدن با کودکانمان انتخاب کنیم. . اهتمام ورزیدن به سرگرمی های مفید و هدفمند برای اطفال و دوری کردن سرگرمی هایی که مخالف شریعت هستند. . جدا کردن رختخواب دختران از پسران. . شوخی و بازی کردن با کودکان و نوازش کردن آنان.
در جامعه های اسلامی نیازی نیست که زنان ما مانند غربی ها به صورت گسترده مشغول به کار شوند. منظور این است که در برخی از مجال ها مانند: تعلیم، پرستاری، پزشکی و .. همراه با در نظرگیری شروط اسلامی نیازمند کار زنان هستیم. اما می بینیم که بسیاری از زنان به بهانه ی بیرون رفتن از خانه با حقوق بسیار ناچیزی سرکار می روند حتی اگر نیازمند کار نباشند یا اینکه کارشان در مکان نالایقی باشد. این امر باعث بفساد کشیده شدن و به فتنه افتادن آنان می گردد. همان طور که گفتیم: اصل در اسلام، ماندن در خانه است مگر به هنگام نیاز. اما عقیده ی سکولاریم[28] بر این است که اصل، خروج از خانه در تمام حالات است. باید بدانیم که: کار کردن زن در بیرون از خانه ممکن است: . به خاطر نیاز باشد. . به خاطر هدفی اسلامی مانند: دعوت به سوی الله در مجال های تعلیم و تربیت باشد. . برای پرکردن اوقات فراغت باشد. اما سلبیات کار کردن زن در بیرون از خانه: . واقع شدن در بسیاری از منکرات شرعی، مانند: اختلاط با مردان، خلوت کردن با نامحرمان، اظهار زینت برای مردان غریبه و در نهایت انجام عمل فاحشه. . کوتاهی در حق همسر و فرزندان و بی توجهی به امور منزل. . از بین رفتن این احساس حقیقی که مردان سرپرست خانواده هستند، در بسیاری از زنان. آنان این امر را درک نمی کنند در نتیجه خود را بی نیاز می بیند و از اطاعت کردن از همسرشان نافرمانی می کنند. . خستگی های جسمانی و روحی و عصبی که مناسب طبیعت زن نیست. در نهایت می گوییم: باید تقوای الهی را پیشه کنیم و این مسأله را بر اساس ترازوی شریعت، محاسبه کرد و باید دانست در چه حالاتی جایز است که زن در بیرون از خانه کار کند و در چه حالاتی جایز نیست. پس نباید مکاسب دنیایی ما را از راه حق خارج کند.
. عدم انتشار اسرار همبستری. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "همانا بدترين انسان ها از لحاظ ارزش و منزلت نزد الله در روز قيامت مرد و زنی هستند که اسرار مربوط به همبستری خود را فاش می کنند"[29]. همچنین در مورد زن و شوهری که اسرار یکدیگر را فاش می کنند می فرمایند: "این کار را نکنید؛ همانا آن مانند شیطان نری است که شیطان ماده ای را در راه می بیند و با او آمیزش جنسی می کند در حالی که مردم به آن ها نگاه می کند"[30]. . عدم انتشار اختلاقات زناشویی. در بسیاری از مواقع، انتشار آن باعث وخیم تر شدن اختلاف می شود و دخالت افراد بیگانه، باعث سرد شدن رابطه ی زناشویی می گردد. پس این اختلافات باید درخانه حل شود و اگر از حل کردن آن عاجز شدند در این صورت باید کاری را انجام دهند که الله تعالی بدان دستور داده است: {و اگر از اختلاف و جدایی ميان آن دو - زن و شوهر - بيم داشتيد، پس داوری از خانواده ی شوهر و داوری از خانواده ی زن بفرستيد، اگر اين دو قصد اصلاح داشته باشند، الله، ميان آن دو - زن و شوهر - سازگاری خواهد داد}[31]. . عدم انتشار مسایل خصوصی ای که اظهار آن باعث ضرر رسیدن به خانه یا یکی از اعضای خانواده می شود. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "نه به خود ضرر برسان و نه به دیگری"[32].
. اقتدا کردن به رسول الله صلی الله علیه وسلم. . کمک کردن به خانواده ی مان. . دست یافتن به احساس تواضع و فروتنی و عدم کبر و غرور.
خلاصه ای از کتاب "40 نصیحة لإصلاح البیوت" تألیف: محمد صالح المنجد گردآوری و ترجمه: ام احمد [1] {وَاللَّـهُ جَعَلَ لَكُمْ مِنْ بُيُوتِكُمْ سَكَنًا} نحل:80 [2] "تفسیر القرآن العظیم" 4/507 با تصرف. [3] {وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَىٰ} احزاب:33 [4]{يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّـهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ} تحریم:6 [5] "سلامة الرجل من الفتنة أن يلزم بيته" روایت دیلمی در "مسند الفردوس". در الجامع الصغیر هم آمده است. آلبانی آن را در "صحیح الجامع" حسن دانسته است. [6] "أو قعد في بيته فيسلم الناس منه و يسلم" روایت احمد. آلبانی آن را در "صحیح الترغیب والترهیب" صحیح دانسته است. [7] "إذا أتاكم من ترضون دينه وخلقه فزوجوه إلا تفعلوا تكن فتنة في الأرض وفساد كبير" روایت ابن ماجه. آلبانی آن را در "صحیح الجامع الصغیر" و "غایة المرام" حسن دانسته است. [8]"مَثَلُ البَيْتِ الذي يُذكَرُ اللهُ فيه، والبيت الذي لا يذكرُ الله فيه مَثَلُ الحيِّ والميِّت" روایت بخاری و مسلم. [9] {وَأَوْحَيْنَا إِلَىٰ مُوسَىٰ وَأَخِيهِ أَنْ تَبَوَّآ لِقَوْمِكُمَا بِمِصْرَ بُيُوتًا وَاجْعَلُوا بُيُوتَكُمْ قِبْلَةً وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ ۗوَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ} یونس:87 [10] "كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصَلِّي مِنَ اللَّيْلِ فَإِذَا أَوْتَرَ قَالَ: قُومِي فَأَوْتِرِي يَا عَائِشَةُ" روایت مسلم. [11] "رَحِمَ اللَّهُ رَجُلا قَامَ مِنَ اللَّيْلِ فَصَلَّى وَأَيْقَظَ امْرَأَتَهُ، فَإِنْ أَبَتْ نَضَحَ فِي وَجْهِهَا الْمَاءَ، رَحِمَ اللَّهُ امْرَأَةً قَامَتْ مِنَ اللَّيْلِ وَصَلَّتْ وَأَيْقَظَتْ زَوْجَهَا، فَإِنْ أَبَى نَضَحَتْ فِي وَجْهِهِ الْمَاءَ" روایت احمد، ابوداود، نسائی. آلبانی آن را در "صحیح ابوداود" صحیح دانسته است. [12] "إِذَا دَخَلَ الرَّجُلُ بَيْتَهُ فَذَكَر اللَّهَ عِنْدَ دُخُولِهِ وَعِنْدَ طَعَامِهِ، قَالَ الشَّيْطَانُ: لا مَبِيتَ لَكُمْ وَلا عَشَاءَ، وَإِذَا دَخَلَ فَلَمْ يَذْكُرِ اللَّهَ عِنْدَ دُخُولِهِ، قَالَ الشَّيْطَانُ: أَدْرَكْتُمُ الْمَبِيتَ، وَإِذَا لَمْ يَذْكُرِ اللَّهَ عِنْدَ طَعَامِهِ، قَالَ: أَدْرَكْتُمُ الْمَبِيتَ وَالْعَشَاءَ" روایت مسلم. [13] "إذَا خَرَجَ الرَّجُلُ مِنْ بَيْتِهِ فَقَالَ: بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ. قَالَ: يُقَالُ حِينَئِذٍ: هُدِيتَ وَكُفِيتَ وَوُقِيتَ. فَتَتَنَحَّى لَهُ الشَّيَاطِينُ فَيَقُولُ لَهُ شَيْطَانٌ آخَرُ: كَيْفَ لَكَ بِرَجُلٍ قَدْ هُدِىَ وَكُفِىَ وَوُقِىَ؟" روایت ابوداود. آلبانی آن را در "صحیح ابوداود" صحیح دانسته است. [14] "لَا تَجْعَلُوا بُيُوتَكُمْ مَقَابِرَ إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنْفِرُ مِنَ الْبَيْتِ الَّذِي تُقْرَأُ فِيهِ سُورَةُ الْبَقَرَةِ" روایت مسلم. [15] تحریم:6 [16] شعب الإیمان: ص/8281 و تفسیر ابن کثیر: 8/189 [17] {يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَدْخُلُوا بُيُوتًا غَيْرَ بُيُوتِكُمْ حَتَّىٰ تَسْتَأْنِسُوا وَتُسَلِّمُوا عَلَىٰ أَهْلِهَا ۚذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ﴿٢٧﴾فَإِنْ لَمْ تَجِدُوا فِيهَا أَحَدًا فَلَا تَدْخُلُوهَا حَتَّىٰ يُؤْذَنَ لَكُمْ ۖوَإِنْ قِيلَ لَكُمُ ارْجِعُوا فَارْجِعُوا ۖهُوَ أَزْكَىٰ لَكُمْ ۚوَاللَّـهُ بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ} نور:27-28 [18] خواب نیمروز است. که در فاصله ی بعد از نماز ظهر و قبل از نماز عصر قرار می گیرد و مدت زمان آن بسیار اندک است. [19] سوره ی نور، آیه ی 58 [20] سوره ی نور، آیه ی 29 [21] "مَنْ اطَّلَعَ فِي بَيْتِ قَوْمٍ بِغَيْرِ إذْنِهِمْ فَفَقَئُوا عَيْنَهُ فَلَا دِيَةَ لَهُ وَلَا قِصَاصَ" روایت احمد و نسائی. آلبانی آن را در "صحیح الجامع" صحیح دانسته است. این حدیث با الفاظ مختلفی در صحیح بخاری و صحیح مسلم نیز روایت شده است. [22] {يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذَا طَلَّقْتُمُ النِّسَاءَ فَطَلِّقُوهُنَّ لِعِدَّتِهِنَّ وَأَحْصُوا الْعِدَّةَ ۖوَاتَّقُوا اللَّـهَ رَبَّكُمْ ۖلَا تُخْرِجُوهُنَّ مِنْ بُيُوتِهِنَّ وَلَا يَخْرُجْنَ إِلَّا أَنْ يَأْتِينَ بِفَاحِشَةٍ مُبَيِّنَةٍ ۚوَتِلْكَ حُدُودُ اللَّـهِ ۚوَمَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّـهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ ۚلَا تَدْرِي لَعَلَّ اللَّـهَ يُحْدِثُ بَعْدَ ذَٰلِكَ أَمْرًا} طلاق:1 [23] {وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ} نساء:34 [24] "أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَهَى عَنْ الْوَحْدَةِ أَنْ يَبِيتَ الرَّجُلُ وَحْدَهُ أَوْ يُسَافِرَ وَحْدَهُ" روایت احمد. آلبانی آن را در "الصحیحة" صحیح دانسته است. [25] {وَأَمْرُهُمْ شُورَىٰ بَيْنَهُمْ} شوری:37 [26] "مَثَلُ الْجَلِيسِ الصَّالِحِ وَالسَّوْءِ، كَحَامِلِ الْمِسْكِ وَنَافِخِ الْكِيرِ، فَحَامِلُ الْمِسْكِ إِمَّا أَنْ يُحْذِيَكَ، وَإِمَّا أَنْ تَبْتَاعَ مِنْهُ، وَإِمَّا أَنْ تَجِدَ مِنْهُ رِيحًا طَيِّبَةً، وَنَافِخُ الْكِيرِ إِمَّا أَنْ يُحْرِقَ ثِيَابَكَ، وَإِمَّا أَنْ تَجِدَ رِيحًا خَبِيثَةً" روایت بخاری. [27] {وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ} احزاب:33 [28]سکولاریسم: عقیده ای است مبنی بر جدا شدن نهادهای حکومت و کسانی که بر مسند دولت می نشینند از نهادهای مذهبی و مقام های مذهبی. مفاهیمی مانند جدایی دین از سیاست در آن وجود دارد. [29] "إنَّ مِن أشرِّ الناس عند الله منزلة يوم القيامة، الرجل يفضي إلى امرأته، وتفضي إليه، ثم ينشر سرَّها" روایت مسلم. [30] "فَلَا تَفْعَلُوا، فَإِنَّمَا ذَلِكَ مِثْلُ الشَّيْطَانِ، لَقِيَ شَيْطَانَةً فِي طَرِيقٍ، فَغَشِيَهَا وَالنَّاسُ يَنْظُرُونَ" روایت احمد. آلبانی آن را در "صحیح الجامع" حسن دانسته است. [31] {وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُوا حَكَمًا مِنْ أَهْلِهِ وَحَكَمًا مِنْ أَهْلِهَا إِنْ يُرِيدَا إِصْلَاحًا يُوَفِّقِ اللَّـهُ بَيْنَهُمَا} نساء:35 [32] "لاضرر ولاضرار" روایت احمد. آلبانی آن را در "السلسلة الصحیحة" صحیح دانسته است. [33]"إذا أراد الله عزوجل بأهل بيت خيرا أدخل عليهم الرفق" روايت احمد. آلبانی آن را در "صحیح الجامع" صحیح دانسته است. [34] "إن الله رفيق يحب الرفق، ويعطي على الرفق ما لا يعطي على العنف، وما لا يعطي على ما سواه" روایت مسلم. [35] "كان يخيط ثوبه ويخصف نعله و يعمل ما يعمل الرجال في بيوتهم" روایت احمد. آلبانی آن را در "صحیح الجامع" صحیح دانسته است. [36] "فهلا جاریة تلاعبها وتلاعبك و تضاحكها وتضاحكك" روایت بخاری و مسلم. [37] "کان رسول الله صلی الله علیه وسلم إذا قدم من سفر تلقي بصبيان أهل بيته" روايت مسلم. [38] "قبل رسول الله صلی الله علیه وسلم الحسن بن علي وعنده الأقرع بن حابس التميمي جالسالا، فقال الأقرع: إن لي عشرة من الولد ما قبلت منهم أحدا، فنظر إليه رسول الله صلي الله عليه وسلم، ثم قال: من لايرحم لا يرحم" روایت بخاری و مسلم. [39] "كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا اطَّلَعَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَهْلِ بَيْتِهِ كَذَبَ كَذْبَةً لَمْ يَزَلْ مُعْرِضًا عَنْهُ حَتَّى يُحْدِثَ تَّوْبَةَ" روایت حاکم. آلبانی آن را در "صحیح الجامع" صحیح دانسته است. [40]"علقوا السوط حيث يراه أهل البيت، فإنه لهم أدب" روایت طبرانی در کتاب "الکبیر". آلبانی آن را در "صحیح الجامع" حسن دانسته است. |