|
تاریخ چاپ : |
2025 Apr 19 |
www.blestfamily.com |
لینک مشاهده : |
عـنوان : |
تعداد طلاق |
تعداد طلاق
بسم الله الرحمن الرحیم
هرگاه کسي با زنش همبسترگرديد و نزديکي کرد سه طلاق او را مالک ميشود و سه طلاق بر وي دارد. علماء اتفاق نظر دارند بر اينکه حرام استکسي با يک لفظ هرسه طلاق را واقع کند و يکباره با يک لفظ زنش را سه طلاقه کند، يا در يک طهر و پاکي سه بار پي در پي او را طلاق دهد. درباره فلسفه تحريم آن گفتهاند: اگر کسي چنين عمل وکاري را مرتکب شود وزنش را سه طلاقهکند، پس از پشيماني راه ملاقات مجدد و از سرگرفتن پيوند زندگي مشترک براين زن و شوهر بسته ميشود و ديگر امکان ندارد و چنين شخصي با اين عمل خود خلاف شريعت رفتارکرده است، چون شارع طلاق را بدين سبب، متعدد قرارداده است، تا بعد ازپشيماني راه از سرگرفتن پيوند زندگي زناشوئي آنان ميسر باشد.گذشته ازآنکسيکه زنش را يکباره سه طلاقه ميکند، بزنش ضرروزيان ميرساند، چون با اين طلاق راه حلال شدن مجدد وي را ميبندد و اين حق او را ضايع کرده است.
نسائي از محمود بن لبيد روايتکرده استکه: مردي زنش را به يک باره سه طلاقهکرده بود، پيامبر صلي الله عليه و سلم خشمگين شد و برخاست وگفت:"ايلعب بکتاب الله و انا بين اظهرکم [آياکتاب خداوند بازيچه قرارميگيرد در حاليکه هنوزمن درميان شما هستم؟]’’ مردي برخاست وگفت: اي رسول خدا او را نکشم؟....
ابن القيم در اغاثه اللهفانگويد: پيامبر صلي الله عليه و سلم کسي راکه چنين طلاقي مرتکب شده بود، بازيکننده و مسخرهکننده بهکتاب خدا خواند، چون براي طلاق راهي را برگزيده بود،که خلاف راه خدا بود و چيزي را خواسته بود،که خداوند نخواسته بود. چون خداوند ميخواهد اگرکسي خواستکه زنش را طلاق دهد، بگونهاي او را طلاق دهد،که بعد از پشيماني بتواند او را مجدداً بزير حباله نکاح و عصمت خويش درآورد وبه وي مراجعهکند وآن مرد بگونهاي زنش را طلاق داده بود،که نميتوانست بعد از پشيماني به وي مراجعهکند يا نکاح نمايد.
بعلاوه سه طلاقهکردن بيک باره مخالف گفته خداوند است:" الطلاق مرتان [طلاقيکه مراجعه بعد ازآن صحيح است دو مرتبه است]’’.
کلمه “مرتان“ و “مرات“ در زبان قرآن و سنت بلکه در زبان عربي و در زبان ديگر ملتها، وقتي استکه تدريجي و هر بار بعد از بار ديگر باشد، پس هرگاه “مرتان“ و “مرات“ بيک بارهگفته شود و تدريج وکرات متعدد مراعات نگردد. از حدود و قانون خداوند تخطي شده و معنيکتاب خدا مراعات نشده است. پس چگونه و چه شده استکه شخصي، از لفظي،که شارع حکمي را برآن مترتب ساخته و ترتيبي را براي آن قايل شده است، او معنيي را اراده ميکندکه خلاف وضد قصد و اراده شارع است؟!! پايان سخن ابن القيم“
گفتيم:که علماء اتفاق نظر دارند بر اينکه سه طلاقه بيک بار حرام است ولي اختلاف دارند دراينکه اگرکسي چنين عمل حرامي را مرتکب شد، و زنش را با يک لفظ و بيک. باره، سه طلاقهکرد، آيا طلاق او ميافتد يا خير؟
و اگر طلاقش ميافتد، يک طلاقش ميافتد يا سه طلاقش؟! جمهور علماء برآنندکه طلاق او ميافتد [اگرکسی بزن خودکه با وی همبستر شده است بگوید: انت طالق، انت طالق، انت طالق اگر مقصودش تکرار باشد یا اصلا قصدی نداشته باشد زنش یک طلاقه میشود و اگر مقصودش تکرار نباشد بلکه هریک را جداگانه ارادهکند و هریکی را غیر دیگری بداند، هر سه طلاقش میافتد، البته این برای کسانی استکه طلاق ثلاثه را معتبر میدانند ]. و برخي برآنندکه چنين طلاقي نمي افتد .
کسانيکه اين طلاق را معتبرميدانند وميگويند طلاق چنين شخصي ميافتد با هم اختلاف دارند، بعضي گويند: زنش سه طلاقه ميشود. و برخي ديگرگفتهاند: فقط يک طلاقه ميشود.
بعضيگفتهاند: اگر زنش مدخول بها = با وي همبستر شده باشد، سه طلاقه ميشود و اگرمدخول بها نباشد فقط يک طلاقه ميشود.
وصلی الله وسلم علی نبینا محمد وعلی آله وصحبه أجمعین. |