تاریخ چاپ :

2025 Apr 18

www.blestfamily.com 

لینک مشاهده :  

عـنوان    :       

شرایط رضاعت ‏

شیر خوارگی ای که حرمت را ثابت می کند کدام است؟

 

الحمدلله،

 

رضاعتی که حرمت را ثابت می کند رضاعتی است که این پنج شرط در آن موجود باشد:

1- کودک از زنی شیر بخورد، پس بنابراین اگر دو کودک از شیر یک گوسفند بخورند، برادر رضاعی همدیگر قرار نمی گیرند.

2- باید پنج بار یا بیشتر به صورت متفرق شیر بخورد، پس اگر کمتر از پنج بار شیر بخورد، حرمت ثابت نمی شود.

3-شیر خوردن در دوران شیر خوارگی باشد. چون پیامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ فرموده است: که باید در دوران شیر خوارگی باشد، و اگر بعد از دوران شیر خوارگی کسی از کسی شیر خورد، حرمت ثابت نمی شود.

 گفته اند دوران شیر خوارگی از تولد تا دو سالگی است و بعد از دو سالگی کودک شیر خوردن حرمت را ثابت نمی کند. گفته اند دوران شیر خوارگی تا وقتی است که کودک از شیر گرفته می شود و این صحیح تر به نظر می آید. پس هرگاه کودک از شیر گرفته شد و او دیگر با شیر مادر تغذیه نمی کرد و غذا می خورد، در این وقت شیر خوردن تأثیری ندارد.

 دلیل شرط اول فرموده الهی است که می فرماید: « وَأُمَّهَاتُكُمُ اللاتِي أَرْضَعْنَكُمْ » [نساء :23] [و مادران شما که به شما شیر داده اند.]

 دلیل شرط دوّم حدیثی است که مسلم از عایشه رضی الله عنها روایت می کند که گفت: «در قرآن ده بار شیر خوردن به عنوان ثابت کننده نازل شده بود. سپس ده بار منسوخ شد و پنج بار مقرر گردید» مسلم (1452)

   دلیل شرط سوم فرموده ی رسول اکرم صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ است که می فرماید : «إِنَّمَا الرَّضَاعَةُ مِنْ الْمَجَاعَةِ» [رضاعت وقتی حرمت را ثابت می کند که به خاطر رفع گرسنگی داده می شود.] بخاری (5102،2647) مسلم (1455)

  روایت است که پیامبررَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ می فرماید: «لَا رَضَاعَ إِلَّا مَا أنشَزَ العَظمَ، وَ کَانَ قَبلَ الفِطَامِ » [حرمت رضاعت فقط در زمانی است که شیر خوردن استخوان را رشد می دهد و قبل از زمان گرفتن بچه از شیر است.] ترمذی (1152)

 

  فتوا با امضای شیخ ابن عثیمین

 

IslamPP.Com