تاریخ چاپ :

2025 Apr 18

www.blestfamily.com 

لینک مشاهده :  

عـنوان    :       

چه چيزي در مورد زن در حال عده حرام است؟

الحمدلله،

1- خواستگاري:

 

الف- زن در عده رجعي: خواستگاري وي چه به صورت صراحت و چه به صورت تعريضي حرام است، زيرا وي هنوز در حكم همسران است، براي احدي جايز نيست كه از وي خواستگاري كند؛ چرا كه وي هنوز در عصمت شوهرش مي‌باشد.

 

ب- زن در عده غيررجعي: خواستگاري وي به صورت صراحت و آشكار حرام است، ولي خواستگاري وي به صورت تعريضي و كنايه‌اي جايز است. بدليل فرموده خداوند متعال: «وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُم بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاء »(البقره: 235).

«و گناهى بر شما نيست كه به طور كنايه، (از زنانى كه همسرانشان مرده‏اند) خواستگارى كنيد».

 

تصريح عبارت است از: اظهار رغبت در تزويج وي. مثل اين كه بگويد: من مي‌خواهم با شما ازدواج كنم؛ در اين وقت حرص به ازدواج، زن را وادار مي‌كند كه بگويد مدت عده وي به پايان رسيده است، قبل از آن كه عملاً زمان عده وي تمام شده باشد (به همين علت حرام است). در صورتي كه تعريض و كنايه خواستگاري اين گونه نيست زيرا در آن به ازدواج تصريح نشده است؛ لذا حكم محذور بر آن مترتب نيست؛ اينها از مفهوم آيه شريفه فهميده مي‌شود.

 

مثال تعريض اينكه كه بگويد: من به عنوان مثال به افرادي چون شما علاقمندم؛ و براي زني كه در عده غير رجعي است جواب تعريض را به صورت تعريض بدهد، و براي وي جايز نيست كه جواب را به صورت صريح و آشكار بگويد. همچنين براي زن در حال عده رجعي به هيچ وجه جايز نيست. به كسي از وي خواستگاري مي‌كند جواب دهد، نه به صورت صريح، و نه به صورت كنايه.

 

2- عقد كردن زن در حال عده حرام است: به دليل فرموده خداوند متعال: «وَلاَ تَعْزِمُواْ عُقْدَةَ النِّكَاحِ حَتَّىَ يَبْلُغَ الْكِتَابُ أَجَلَهُ »(البقره: 235).

«و اقدام به ازدواج ننماييد، تا عده آنها سرآيد!».

ابن كثير در تفسيرش (1/509) گفته است: يعني عقد نكاح را نبنديد تا عده تمام شود: علما اجماع دارند كه در مدت عده عقد زن درست نيست.

 

وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین

برگرفته از:کتاب تنبيهات على أحكام تختص بالمؤمنات، شيخ دكتر صالح بن فوزان

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com