|
تاریخ چاپ : |
2025 Apr 16 |
www.blestfamily.com |
لینک مشاهده : |
عـنوان : |
بر زن در حال عده وفات شوهرش،چه چیزهایی حرام است؟ |
الحمدلله، بر زن در حال عده وفات پنج چيز حرام است كه در اصطلاح «حداد» ناميده ميشود:
اول: استفاده از هر نوع عطر و خوشبويي: زن شوهر مرده نبايد نه به بدنش و نه به لباسش عطر بزند، و همچنين اشياء و وسايل خوشبو و عطري را استعمال نكند؛ به دليل فرموده رسول الله صلی الله علیه وسلم در حديث صحيح: «ولا تمس طيباً». «زن شوهر مرده نبايد عطر استفاده كند».
دوم: استفاده از آرايش در بدنش: بر وي حنا كردن و استفاده از هر نوع آرايش همانند سرمه كشيدن، رنگ كردن پوست حرام است، جز در مواردي كه هدف از استفاده درمان باشد نه تزيين و آرايش. لذا براي درمان ميتواند شبها از سرمه استفاده كند و روزها آن را پاك نمايد. همچنين چشمش را ميتواند با داروها غير از سرمه درمان كند؛ البته چيزهايي كه براي آرايش و تزيين نباشد.
سوم: استفاده از لباسهاي زر و زيوردار، بلكه بر روي واجب است كه از لباسهايي استفاده كند كه زر و زيور نداشته باشد، ولي رنگ خاصي بر وي واجب نميشود، بلكه هر چه كه بطور عادي ميپوشد، استفاده نمايد. چهارم: پوشيدن هر نوع طلاجات حتي انگشتر
پنجم: شب ماندن در منزل و خانهاي كه مال شوهرش نيست؛ و بدون عذر شرعي از منزلي كه شوهرش در آن وفات كرده بود و خودش در آن زندگي ميكرد، جابجا نشود، حتي براي عيادت بيماري بيرون نرود، يا براي ديدن و زيارت دوستي و يا فاميل نزديكي بيرون نرود، ولي در روز براي نيازهاي ضروري زندگياش ميتواند بيرون رود و غير از موارد پنجگانه فوق از چيزهاي ديگري كه خداوند حلال نموده است، نبايد باز داشت.
امام ابن القيم در كتاب ]الهدي النبوي[ (5/507) گفته است: از چيدن ناخنها و تميز كردن موي زير بغل و ساير موهاي زايد بدن، و از غسل كردن با سدر (برگ كنار) و حمام نمودن و شانه كردن موي سرش باز داشته نميشود.
شيخ الاسلام ابن تيميه در مجموع الفتاوي (34/27، 28) گفته است: براي وي جايز است هر آنچه را كه خداوند حلال نموده است بخورد همانند ميوه و گوشت: همچنين بنوشد هر آنچه را كه خداوند حلال كرده است. در ادامه گفته است: همچنين هر كار و حرفه حلالي كه ميتواندن مشغول شود بر وي حرام نيست مثل گلدوزي، خياطي، پشمريسي و امثال اينها كه معمولاً زنان انجام ميدهند؛ همچنين ساير چيزهايي كه براي زن در غير مدت عده جايز بود، مثل حرف زدن با مرداني كه نياز است زن با آنها صحبت كند، البته با رعايت پوشش و بودن در ستر جايز است؛ اين چيزهايي است كه در سنت رسول الله صلی الله علیه وسلم آمده است، و همان چيزهايي است كه زنان اصحاب پس از وفات شوهرهايشان انجام ميدادند.
آنچه را كه مردم عوام و ناآگاه ميگويند كه زن شوهر مرده بايد صورت خود را از مهتاب بپوشاند، و به پشت بام منزل هرگز بالا نرود، و يا با مردان اصلاً صحبت نكند، و يا بايد صورت خود را از محارم خويش بپوشاند، و امثال اينها؛ هيچ اصل و سندي ندارد. والله اعلم.
وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین برگرفته از:کتاب تنبيهات على أحكام تختص بالمؤمنات، شيخ دكتر صالح بن فوزان سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت IslamPP.Com |