|
تاریخ چاپ : |
2025 Apr 17 |
www.blestfamily.com |
لینک مشاهده : |
عـنوان : |
زینت و آرایش |
الحمدالله رب العالمين، والعاقبه للمتقين، ولاعدوان الا علي الظالمين، والصلاه والسلام علي محمد الذي ارسله ربه رحمه للعالمين و علي آله و صحبه اجمعين.
در مورد زینت و آرایش اصل بر مباح بودن آن است. و آرایش زن برای شوهر و شوهر برای همسر خود مستحب است. اما آرایش زن برای مردان بیگانه حرام، نامشروع و زمینهساز فساد و بیبندوباری است و زینت و آرایش از طریق وسایل مختلفی مانند: لباس، زینتآلات، پاکیزگی، بوی مطبوع، آرایش مو و چهره انجام میگیرد.
شوکانی میگوید: اصل قضیه این است که: پوشانیدن زینت و آراستگی که معمولاً هنگام خرید، فروش و حضور در دادگاه برای شهادت، نشان دادن آنها ضروری است مانعی ندارد و این امور از اصل عمومیت نهی از ابدای آنها مستثنی است. و این زمانی است که نصی در مورد جواز آنها وجود نداشته باشد که دارد و بر این اساس منظور از زینت یکی از امور سهگانه زیر است: 1- استعمال مواد آرایشی و سرمه برای زیبایی چهره. 2- به کار بردن زینتآلاتی مانند: انگشتر، دستبند، گردنبند، گوشواره و ... 3- لباسها و پوششهایی که همه بدن ـ به جز دست و صورت ـ را بپوشانند.
اسلام مردان و زنان را به آراستگی، زیبایی، پاکیزگی و حفظ پوشش اسلامی و حجاب فرا می خواند. خداوند متعال فرمودهاند: « قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللَّهِ الَّتِي أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَالطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِيَ لِلَّذِينَ آَمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا خَالِصَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ كَذَلِكَ نُفَصِّلُ الْآَيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ »(الاعراف / 32) «(ای پیامبر) بگو: زینتهایی را که خدا برای بندگانش پدید آورده و نیز روزیهای پاکیزه را چه کسی حرام گردانیده؟ بگو: این (نعمتها) در زندگی دنیا برای کسانی است که ایمان آوردهاند و در روز قیامت خاص آنان میباشد. اینگونه آیات خود را برای گروهی که میدانند به روشنی بیان میکنیم».
رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمودهاند: «خداوند (سرچشمه) زیبایی است و زیبایی را دوست میدارد».( مسلم و احمد و ترمذی.)
آئین اسلام مسلمانان را به همه مسائلی که نظافت و زیبایی را به دنبال دارد از جمله وضو و غسل دستور داده و به انجام ده موضوع که جزو ویژگیهای فطرت بشری میباشند سفارش نموده است. از عایشه رضی الله عنها روایت شده: که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرموده است: «ده چیز جزو خصلتها و ویژگیهای فطری است: کوتاه کردن موی سبیل، گذاشتن ریش، مسواک کردن، زدن آب به داخل بینی، گرفتن ناخن، شستن دستان (قبل و بعد از غذا) کندن موی بغل، کوتاه کردن موی جلو و طهارت (پس از قضای حاجت) و گردانیدن آب در دهان و ختنه کردن».( احمد و مسلم و نسایی.) امام احمد و النسایی و امام بخاری در ارتباط با این حدیث میگویند: رسول خدا صلی الله علیه وسلم جداگانه مسلمانان را به ضرورت مسواک کردن ترغیب میفرمود و میگفت: «مسواک کردن سبب پاکیزگی دهان و رضایت خداوند میشود». همچنین اسلام زنان اهل ایمان را به دوری از عریان نمودن جسم و ظاهر شدن در جلو چشم بیگانگان دعوت میکند و خطاب به همسران رسول خدا صلی الله علیه وسلم میفرماید: « فِي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَى »(الاحزاب / 33) «در خانههای خویش مستقر شوید و همچون (زنان) زمان جاهلیت اول، خود را به دیگران ننمایانید». و به صراحت به آنان و زنان و دختران مسلمان دستور فرموده که در حضور مردان بیگانه حجاب، حرمت و متانت خود را حفظ نمایند و میفرمایند: « يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ »(الاحزاب / 59) «ای پیامبر به زنان و دخترانت و زنان و دختران مؤمنان بگو : پوششهای خود را بر خود فروتر بگیرند».
«جلباب» پارچهای بوده که سر و گردن و سینه زنان را میپوشانیده است. نیشابوری در تفسیر آن آیه میگوید: «در آغاز ظهور اسلام زنان براساس عادت عصری جاهلی محجبه نبودند و با لباس و پوشش عادی به میان مردان میآمدند. و پس از آن بود که به آنان دستور داده شد، سر و گردن خود را بپوشانند».
همچنین خداوند متعال به خاطر آنکه لباس را برای محافظت از بدن در مقابل گرما، سرما و برای ستر عورت در اختیار انسان قرار داده، بر او منت نهاده و میفرماید: « يَا بَنِي آَدَمَ قَدْ أَنْزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارِي سَوْآَتِكُمْ وَرِيشًا وَلِبَاسُ التَّقْوَى ذَلِكَ خَيْرٌ »(الاعراف / 26) «ای فرزندان آدم به حقیقت ما برای شما لباس را فرو فرستادیم که عورتهای شما را میپوشانده و برای شما زینتی به شمار میرود، ولی بهترین جامه، (لباس) تقواست».
انواع زینت و آراستگی اسلام موارد بسیاری از امور مربوط به زندگی را روا گردانیده و مسلمانان را از انجام دادن امور حرام بینیاز نموده است و مواردی را که از نظر شریعت اسلام حلال و روا هستند عبارتند از:
1- لباس: لباس زیبا و آراسته نو و یا کهنه به شرطی که تمیز باشد و چندان جلب توجه ننماید ـ منظور لباس مربوط به زنان ـ یکی از مظاهر زیبایی مطلوب و مورد پسند شریعت اسلام است.
2- گل و درخت: آراستن و زیبایی بخشیدن به محیط کار و منزل به وسیله گل و گیاه طبیعی و مصنوعی کاری مطلوب است و مورد تأیید اسلام میباشد.
3- استفاده از تابلوهای مناظر طبیعی و یا نقاشی در، دیوار و دکوراسیون زیبای منزل کاری مشروع میباشد. اما استفاده از مجسمه انسان و جانداران در منزل و محل کار نامشروع است.
4- زیبایی و آراستگی سر و صورت و تفنن در آن برای مرد و زن با مراعات موازین شرعی مانعی ندارد.
5- گذاشتن ریش و کوتاه کردن سبیل. اما رنگ کردن مو با رنگ مشکی از نظر برخی از علما صحیح نیست، به ویژه اگر قصد فریبکاری برای جوان نشان دادن خود و ازدواج با زنان و دختران جوان را داشته باشد.
6- استفاده از تابلوهای مناظر طبیعی که با دوربین عکاسی یا کندهکاری انجام گرفته باشد، مانعی ندارد.
7- استفاده از انواع قالی و موکب با هر نوع رنگ و طرحی که باشد، بلامانع است.
8- پرورش گل و گیاه در حیاط و داخل منزل، زیبایی و شادابی خاصی را به منزل میبخشد.
9- در صورت امکان وجود حوض و استخر در حیاط و داخل منزل با مراعات موازین شرعی برای شنا بلامانع است.
وصلی الله وسلم علی نبینا محمد وعلی آله وصحبه أجمعین. وآخر دعوانا أن الحمدلله رب العالیمن.
|