تاریخ چاپ :

2025 Apr 18

www.blestfamily.com 

لینک مشاهده :  

عـنوان    :       

تغذیه زنان در دوران بارداری

تغذیه زنان در دوران بارداری

 

این تفکر که زنان در دوران بارداری می‌بایست دو برابر افراد عادی تغذیه شوند، اشتباه است

چاقی دوران کودکی نوزاد، افزایش ریسک سزارین و ابتلا نوزاد به عارصه ماکروزومی از جمله عوارض اضافه وزن و چاقی در دوران بارداری است.

اکثریت زنان در دوران بارداری به دلیل بی‌اطلاعی از نحوه تغذیه در این دوران با عارضه چاقی دوران بارداری و یا چاقی و اضافه وزن ماندگار بعد از این دوران مواجه می‌شوند.

به طور معمول زنان با وزن مناسب در دوران بارداری می‌بایست اضافه وزنی در حدود ۱۲ تا ۱۶ کیلوگرم داشته باشند و این اضافه وزن در مورد زنان چاق باید تنها در حدود ۶ کیلوگرم و یا کمتر باشد.

زنان بارداری که درسنین نوجوانی هستند، به لحاظ تامین انرژی بدن در این دوران و تامین مواد غذایی مورد نیاز جنین می‌بایست اضافه وزنی بیش از افراد بالغ داشته باشند.

در صورت دو یا چند قلوزایی، افزایش وزن بایست با مشورت متخصص تغذیه و متخصص زنان و زایمان انجام گیرد.

تغذیه در طور دوران بارداری نبایست منجر به کمبود تغذیه‌ای در مادر و جنین شود، نحوه تغذیه در این دوران بایست به نحوی باشد که رشد و نمو جنین را در حد طبیعی نگه دارد و همچنین کمبود اسید فولیک و آهن بدن مادر را کنترل نماید.

مصرف مقدار پروتئین در این دوران در سه ماهه دوم و سوم به مقدار ۱۰ گرم اضافه بر نیاز روزانه فرد می‌باشد و مصرف بیشتر آن نیاز نیست؛ چرا که دریافت بی رویه پروتئین نیز می‌تواند باعث بروز مشکل اضافه وزن گردد.

این تفکر که زنان در دوران بارداری می‌بایست دو برابر افراد عادی تغذیه شوند، اشتباه است و یک زن باردار روزانه با مصرف یک واحد میوه اضافه، یک کف دست نان اضافه، یا ۵ قاشق برنج اضافه، یک لیوان شیر و یا یه تکه گوشت، پنیر به اندازه یک قوطی کبریت و یک عدد تخم مرغ اضافه، نیاز تغذیه‌ای اضافه در این دوران را پوشش می‌دهد و به هیچ وجه نیاز به تغذیه مضاعف ندارد.

بعضی از  زنان در دوران بارداری به دیابت حاملگی مبتلا می‌شوند ، ‌این افراد می‌بایست با کنترل قند خون خود از بروز هایپرگلیسمی و هیپوگلیسیمی در این دوران جلوگیری کنند.

مقدار انرژی دریافتی در سه ماهه اول دوران بارداری همانند قبل از این دوران می‌باشد و از سه ماهه دوم و سوم دریافت مقداری انرژی اضافه، کفایت می‌کند.

کنترل کم خونی فقر آهن در دوران حاملگی :

‌با توجه به این که برای تامین آهن مورد نیاز بدن می‌توان از قرص‌های آهن استفاده نمود، ولی بعضاً مصرف قرص آهن موجب ایجاد حالت تهوع در فرد می‌گردد؛ لذا توصیه می‌شود به منظور کاهش این حالت، مصرف قرص آهن یک ساعت بعد از آخرین وعده غذایی در شب به همراه یک لیوان آب میوه یا یک واحد مرکبات استفاده گردد.

تامین اسید فولیک بدن باید حداقل یک ماه قبل از دوران بارداری شروع شود و از اوایل دوران بارداری روزانه به مقدار ۴۰۰ میلی‌گرم استفاده گردد.

زنانی که از قرص‌های ضد بارداری جهت پیشگیری از بارداری استفاده نموده‌اند،لازم است  این افراد چندین ماه قبل از دوران باردرای از اسید فولکیک به مقدار بیشتری و با مصرف غذاهای از قبیل کاهو، توت فرهنگی، موز، سبزیجات و میوه‌ها استفاده نمایند، چرا که در این دوران سلول‌های بی شمار جدیدی در حال ساخته شدن می‌باشد و مصرف مناسب این مواد غذایی از کمبود اسید فولیک مادر و جنین و همچنین از بروز نقائص لوله عصبی و عوارض جبران ناپذیر آتی در جنین می‌کاهد.