|
تاریخ چاپ : |
2025 Apr 13 |
www.blestfamily.com |
لینک مشاهده : |
عـنوان : |
آداب تبریک گفتن |
از جمله آدابی که رعایت آن توسط فرزند ضروری است و در تکوین و تکامل روابط اجتماعی او مؤثر است ادب تبریک گفتن است، کودکان ما باید کیفیت و اصول آن را به خوبی آموخته، به آن عادت کنند تا در وجود آنان حس تمایل به رابطه جمعی و کشش به سوی جمع تقویت گردد. با توجه به آنکه مناسبتهای متعددی در روابط اجتماعی مردم پیش میآید که لازم به تبریک و تهنیت گفتن است، مربیان و والدین عزیز در فرصتهایی که به دیدار کسی یا کسانی میروند که به مناسبت ویژهای به آنان تبریک بگوئید، بهتر است فرزند یا شاگرد خود را نیز به همراه ببرند تا حالت و کیفیت تبریک گفتن در قلب و ذهن آنان به خوبی جای بگیرد و به مرور زمان به خصلتی اخلاقی یا عادت تبدیل گردد. فرد مسلمان در سراسر زندگی خویش برای آنکه به پاداش الهی یا نتیجه مثبت اعمال خود دست یابد به هر عمل صالحی مبادرت مینماید و از جانب دیگر میدانیم که تبریک گفتن و مورد لطف و مهر و محبت قرار دادن انسان مسلمان و وارد کردن سرور و شادمانی به قلب او، از مهمترین راههای نزدیک شدن به خدای تعالی است و یکی از پسندیدهترین اعمال بعد از فرایض و از موجبات بخشش و راه یافتن به بهشت است. پیامبر خداصلی الله وسلم فرمود: «من لقی أخاه بما یحب لیسره بذلک سره الله عزوجل یوم القیامة». «کسی که برای مسلمانش را با آن چیزی که دوست دارد مواجه نماید تا او را شادمان گرداند، خدای تعالی در روز قیامت او را مسرور خواهد ساخت». (روایت طبرانی)
در اینجا مهمترین آداب تبریک گفتن بیان میگردد: أ) بیان خوشحالی و سهیم بودن در شادمانی چنانچه قبلاً گفتیم در صحیحین داستان توبه «کعب بن مالک» آمده است. «کعب» میگوید: همراه پیامبر اکرمص به غزوه «تبوک» نرفتیم و از دستور سرپیچی نمودیم. رسول خداص دستور داد که مسلمانان با ما قطع رابطه کنند ما به شدت پشیمان شدیم و از این وضعیت به تنگ آمدیم تا جایی که زمین و حتی جسم خودمان بر ما تنگ شد، توبه کردیم پس از 50 روز توبه ما پذیرفته شد. «کعبس» میگوید: شنیدم صدای کسی را که فریاد میکشید و میگفت: ای «کعب بن مالک»! مژده! مردم هم برای تبریک گفتن آمده بودند. به راه افتادم و دنبال پیامبر خداصلی الله وسلم میگشتم در راه مردم گروه گروه با من ملاقات کرده، تبریک میگفتند و عبارت «پذیرش توبه از جانب خدای تعالی» را تکرار میکردند تا اینکه وارد مسجد شدیم و پیامبر گرامیصلی الله وسلم را دیدیم که مردم برگردش نشسته بودند. «طلحه بن عبیدالله رضی الله عنه» برخاست، با شتاب به جانب من آمد با من دست داد و تبریک گفت که من هیچگاه این برخورد طلحه رضی الله عنه را فراموش نخواهم کرد. «کعبس» در ادامه میگوید: وقتی به رسول خداصلی الله وسلم سلام کردم، در حالی که چهرهاش به سبب شادمانی میدرخشید فرمود: «به تو تبریک میگویم برای بهترین روز زندگیت از زمانی که مادرت تو را زاده است».
ب) تبریک گفتن با کلمات مناسب و دعاهای منتخب سنت نبوی ما را به ادای عبارات لطیف و دلپذیر راهنمایی میکند همراه با این عبارات دعاهایی مناسب گفته میشود و بر هر مسلمانی لازم است که این دعاها و عبارات را بداند و برای تطبیق آن در زمان و شرایط ضروری اقدام نماید. بنابراین لازم است که تعدادی از این عبارات لطیف و دعاهای منتخب که مربی اول اسلام صلی الله علیه وسلم و یاران گرامیش و بزرگان دین بکار بردهاند را در اینجا جهت آگاهی خوانندگان عزیز ذکر نمائیم.
مستحب است گفته شود: «خدای تعالی به فرزندی که به تو بخشیده است برکمت ببخشد و بتوانی شکر (خداوند) را به جای آوری و از نیکی او نیز نصیب تو گردد و بزرگ شود و به سن توانایی برسد». بستگان نوازد باید بگویند: «بارك الله لك، وبارك عليك، وزرقك الله مثله». «خدای تعالی به تو برکت ببخشد و روزی ببخشد و مانند او را به تو عطا کند». این دو عبارت از سرورانمان «حسینبن علی ب» و «حسنبصری» روایت شده است.
مستحب است که بگوید: «الحمد لله الذی سلمک، وجمع الشمل بک وأکرمک». «خدای تعالی را سپاس میگویم که تو را به سلامت باز گرداند و تو را گرامی داشت». (روایت از سلف)
مسحب است که گفته شود: «الحمد لله الذی نصرک وأعزک وأکرمک». «سپاس میگویم خدای را که تو را یاری کرد، عزت داد و گرامی داشت». زیرا حضرت عایشهك روایت میکند که وقتی پیامبرصلی الله وسلم از غزوهای بر میگشت به استقبال او رفت و دستش را گرفت و گفت: «الحمدلله الذی نصرک وأعزک وأکرمک». (روایت مسلم و نسایی). البته برای بازگشت از جهاد میتوان همان عبارت بازگشت از سفر را نیز بکار برد.
مستحب است که گفته شود: «قبل الله حجک وغفر ذنبک وأخلف نفقتک». «خدای تعالی حجت را بپذیرد و گناهت را ببخشد و نفقهات را باز گرداند». چرا که از ابنعمر ا روایت شده که: شخصی نزد رسول خداصلی الله وسلم آمد و گفت میخواهم به حج بروم، پیامبرصلی الله وسلم هم مقداری با او راه رفت و سپس فرمود: «یا غلام، زودک الله التقوی ووجهک فی الخیر وکفاک الهم». «ای فلانی، خداوند به تو تقوا دهد و تو را در جهت خیر قرار دهد و در ناراحتی کفایت کند». و چون برگشت، پیامبرصلی الله وسلم فرمود: «یا غلام، قبل الله حجک وغفر ذنبک وأخلف نفقتک». «ای فلانی، خداوند حج تو را قبول کند، گناهت را ببخشد و روزیات را بازگرداند». (روایت ابن السنی)
به هر یک از عروس یا داماد گفته میشود: «بارک الله لک، وبارک علیک، وجمع بینکما فی خیر». «خدا به تو برکت ببخشد و پیوندتان را مایه سعادتمندی کند». این دعا در روایتی از (ابو داود و ترمذی) آمده است. مکروه است که گفته شود: «بالرفاء والبنین» و مقصود از «رفاء» پیوند است زیرا این نوع تبریک از تبریکهای جاهلیت است. و منظور از بنین آنکه پسردار شوید. «احمد» و «نسایی» و دیگران از «عقیلبن ابی طالبس» روایت میکنند که با زنی از «جَشم» ازدواج کرد و مردم به دیدارش آمدند و گفتند: «بالرفاء والبنین» «عقیل» گفت: اینگونه نگوئید زیرا رسول خداصلی الله وسلم از گفتن این تبریک نهی کرده است. گفتند:چه بگویم؟ عقیل به آنان گفت: بگویید: «بارک الله لکم وبارک علیکم». «خدا به شما برکت دهد و بر شما مبارک گرداند».
مستحب است که فرد مسلمان به برادر مسلمانش بعد از نماز عید بگوید: «تقبل الله منا ومنک». «خدای تعالی از من و شما قبول کند». در مقاصد آمده است که «خالدبن معدانس»، «واثله بن اسقع رضی الله عنه» را در روز عید ملاقات کرد و به او گفت: خدای تعالی از من و شما قبول کند. واثله هم همین جواب را داد و آن را به رسول اکرم صلی الله علیه وسلم نسبت داد.
7- تهنیت به کسی که خوبی میکند. مستحب است به کسی که نسبت به فرد مسلمانی نیکی میکند گفته شود: «بارک الله لک فی أهلک ومالک، وجزاک الله خیراً». «خدای تعالی به تو و اهل و مالت برکت ببخشد و به تو جزای خیر بدهد». در روایتی از «نسایی» و «ابن ماجه» آمده است که «عبدالله بن ابی ربیعهس» گفت: نبی اکرم صلی الله علیه وسلم مبلغ چهل هزار از من قرض گرفت، پولی به او رسید، قرض مرا بر گرداند و فرمود: «بارک الله لک فی أهلک ومالک، إنما جزاء المسلف (المقرض) الحمد والثناء». «خدای تعالی به اهل و مال تو برکت ببخشد و پاداش کسی که قرض میدهد تشکر و سپاسگزاری از اوست». و همچنین فرمود: کسی که به او نیکی شده است بگوید: «خدای تعالی به تو جزای خیر بدهد». این نهایت سپاسگزاری است. (روایت ترمذی) بهتر است که شخص تبریک گوینده در گفتن تهنیت به دعاها یا الفاظ منتخب و مذکور مقید باشد. البته میتواند الفاظ و عباراتی را اضافه کند که در آن وقت و لطافت، محبت و دعای خیر نیز وجود داشته باشد اما به شرط آنکه این تعابیر از منشا بیگانه سرچشمه نگرفته باشد تا به تقلیدی جاهلی بدل نگردد و نشان تمایز و استقلال عقیدتی و اصالت اسلامی داشته باشد.
ج) هدیه دادن همراه با تبریک مستحب است. یکی دیگراز امور مستحب آن است که تبریک گفتن با دادن هدیه همراه باشد، برای مثال دادن هدیه به خانواده نوازد یا کسی که از سفر برگشته یا به داماد و عروس و...، این قاعده از احادیثی که به هدیه دادن ترغیب میکنند، استنباط شده است. در حدیث مرفوعی از رسول اکرم صلی الله علیه وسلم آمده است که: «به یکدیگر هدیه بدهید و هجرت کنید که سرافرازی را برای فرزندانتان به همراه میآورد و از لغزش انسانهای بخشنده چشم بپوشید». (روایت طبرانی و عسکری) همچنین فرمود: «یا نساء المؤمنین تهادین ولو فرسن شاة فإنه ینبت المودة، ویذهب الضغائن». «ای همسران مؤمنین به یکدیگر هدیه بدهید هر چند سم گوسفندی باشد زیرا باعث ایجاد مودت و محبت میشود و کینه را از بین میبرد». (روایت طبرانی) و نیز فرمود: «تهادوا فإن الهدیة تذهب وحر الصدر». «به یکدیگر هدیه بدهید زیرا هدیه دادن کینه داخل سینهها را از بین میبرد». (حدیث مرفوع، روایت بخاری) با توجه به آنکه احادیث مذکور هدیه را در غیر مناسبات سفارش میکند، هدیه دادن در مناسبتها به طریق اولی مناسبت بیشتری دارد، زیرا در پیوند افراد امت اسلامی و تقویت یگانگی مسلمانان و ایجاد محبت و برادری و صفا و صمیمت و نهایتاً در تربیت انسان مسلمان و نسل مسلمانان تاثیر بسزایی دارد. شایسته است که والدین و مربیان عزیز آداب تبریک گفتن را به زن و فرزند و تمامی افراد خانواده آموزش دهند تا در روابط اجتماعی خود به آن عادت کرده و در ارتباط با مردم از آن استفاده کنند. |