با چه خصوصیاتی شوهر آینده خویش را انتخاب می کنید؟

دین اسلام دینی کامل است که به همه جوانب زندگی انسان اهمیت داده، از بعد روحانی گرفته تا بعد جسمانی و مسائل مادی و غیره، به حیات بشری و زندگی اجتماعی اهمیت ویژه ی داده ، و خانه و خانواده را در راس آنها قرار داده است، ما در این مقاله به قواعد و معیارهای می پردازیم که دین مبین اسلام برای انتخاب همسر وضع کرده است، این معیارها راهنمایی برای دختران و زنان است تا خواستگار آینده خویش را با آن محک بزنند، مهمترین آنها عبارتند:
1 – دینداری و خلق و خوی خوب داشتن
در این باره ارشادات نبوی ما را توصیه می کند تا زن شوهری را انتخاب کند که هم دارای دین باشد و هم خلق و خوی مناسب داشته باشد تا بتواند حق شوهر را ادا کرده و در تربیت اولاد و مسئولیت خانواده کوتاهی نورزد، و همه اینها در صفت دینداری و تقوای مرد خلاصه می شود، چون اگر شخص تدینی نداشته باشد در قبال این مسئولیتها پروای نداشته، و چه بسا در نفقۀ خانواده کوتاهی ورزد.
رسول الله (صلی الله علیه وسلم) از جواب رد دادن به خواستگار دارای دین و خلق و خوی مناسب، ما را بر حذر می دارند، و می فرمایند: هر وقت شخصی که از اخلاق و دینش راضی هستید به خواستگاری دختران آمد، پس به ازدواجش در آورید، اگر انجام ندهید فتنه ی در زمین، و فسادی بزرگ می باشد.
ذکر خلق و خوی همراه با دین در حدیث نبوی دلالت بر اهمیت اخلاق در استمرار حیات زوجین می دهد، چون اگر شخص به ظاهر دین دار باشد، ولی جانب اخلاقی در وی ضعیف باشد، تدین و دینداری در وی کامل نشده، بلکه نسبت به حقیقت دین در وی جهالت وجود دارد، و نبی اکرم (صلی الله علیه وسلم) می فرمایند: همانا من بر انگیخته شدم تا مکارم اخلاق را کامل نمایم.
متاسفانه معیار انتخاب همسر در این دوره از زمان، بیشتر مقیاس های مادی مانند مال و ثروت، و مقیاس ظاهری همچون زیبایی جایگاه بالاتری نزد مردم به خود گرفته، بدون اینکه دیانت و اخلاق شخص مقابل را مد نظر قرار دهند. بسیاری از پدران فقط دخترشان را به افراد غنی و ثروتمند می دهند، حال اگر فاسق و فاسد باشد، و دختران بیشتر به ظاهر فریبکارانه پسران نگاه می کنند تا به دین و اخلاق آنها.
چه زیبا می گوید شاعر عرب:
جمال الوجه مع قبح النفوس کقندیل علی قبر المجوسی
زیبایی صورت همراه با زشتی درون مانند قندیلی است بر سر قبر مجوسی، اگر چه قندیل به قبر مجوسی زیبایی و نور بخشیده ولی درون قبر شخصی مجوس و بی دین دفن شده است.
پس جوان خوش چهره و زیبا با درونی فاسد و قلبی آکنده از گناه و معصیت به همین تشبیه شاعر شباهت دارد.
2- اینکه شخص حامل مقداری از کتاب الله باشد.
در صحیحین وارد شده است که نبی اکرم (صلی الله علیه و سلم) مردی از اصحابش به آنچه از قرآن حفظ بود را به ازدواج زنی در آورد.
3- اینکه فرد داری قدرت جنسی و جسمی باشد.
چون هر دوی آن برای استمرار زندگی زناشویی ضروری و لازم می باشد. قدرت جنسی که مبنای ازدواج برای طرفین می باشد و قدرت جسمی برای تامین هزینه های زندگی ضروری است.
4- شخص نسبت به زنان مهربان باشد.
لذلک پیامبر در شأن ابو جهم می فرماید: ( اما ابو جهم مردی است که هیچ وقت عصایش از گردنش بر داشته نمی شود (یعنی همیشه عصا به دست است و زنان را کتک می زند) ولی با اسامه ازدواج کن.
5- اینکه زن با دیدنش خوشحال شود و احساس خوشبختی کند.
تا نفرت بین آنها بوجود نیاید و زن کفران نعمت شوهرش نکند.
6- مستحب است که هم کفو همدیگر باشند.
چون خداوند متعال مردان را بر زنان قوام قرار داده و فرمود: "الرجال قوامون علی النساء" اگر این امر مختل شود چه بسا به نشوز و جدایی انجامد، بر فرد مثال اگر یک زنی که پزشک است با یک کارگر یا فراش ازدواج کند آن مرد در جانب مادی و شخصیتی نمی تواند بر همسرش قوام باشد، و این سبب نارضایتی طرفین می گردد.
7- بهتر است دختران جوان شوهری اختیار کنند که سبب عفت آنها گردد.
مثلا شایسته نیست یک دختر جوان با یک پیرمرد هفتاد یا هشتاد ساله ازدواج کند، عدم نابرابری جنسی در طرفین سبب بی عفتی زن جوان می گردد.
8- مستحب است که مرد بیمار نباشد.
چون پیامبر می فرمایند: از جذام فرار کن همانگونه که از شیر فرار می کنی.
9- مستحب است که زن شوهری اختیار کند که عقیم نباشد.
چون پیامبر (صلی الله علیه وسلم) در فضل تولید نسل و زاد و ولد سخن گفته اند.
10- صدق و امانت
خدای متعال از زبان دختر مرد صالح از مدین می فرماید: "همانا بهترین شخصی که باید استخدام کنی شخصی است که امین و قوی باشد" که مقصودش حضرت موسی علیه الصلاة و السلام بود؛ و این صفتی بزرگ برای شوهر می باشد که قوی و امین باشد. و خدیجه رضی الله عنها به خاطر صداقت و امانت داری پیامبر (صلی الله علیه وسلم) با او ازدواج کرد.
11- اینکه مرد از خانوادۀ پاک و سالم باشد.
چون مردان پاک در خانوادۀ پاک بدنیا می آیند.
12- اینکه شوهر آینده مسئولیت پذیر باشد.
13- امرار معاش حلال داشته باشد.
14- نسبت به پدر و مادرش نیکوکار باشد و صله خویشاوندی را حفظ نماید.
صحبت آخرمان در این مقاله با دختران و پسرانی است که قصد ازدواج دارند، به آنها می گوییم: اگر همسری با خصوصیات فاطمه رضی الله عنها می خواهید پس لابد باید شما نیز علی گونه زندگی کنید، و خواهران نیز اگر همسری با خصوصیات علی رضی الله عنه را می خواهند پس شما نیز باید مانند فاطمه رضی الله عنها باشید.
سایت خانواده خوشبخت
BlestFamily .Com
=================
ترجمه و تحقیق: أبو آنس
منبع: الزواج الاسلامی السعید، تألیف: محمود المصری
|