آیا گرفتن مراسم نامزدی در اسلام جایز است یا فقط مراسم عروسی جایز است؟
من به همين زودي انشاالله قصد ازدواج دارم آيا براي زن گرفتن مراسم نامزدي هم لازم است يا همان عقد كافي است؟ آيا بعد از عقد كردن دختر ميتوان دختر را به خانه داماد برد و هيچ مراسمي صورت نگيرد؟ البته فقط خويشاوندان بيايند.
الحمدلله،
براي ازدواج شرعي بايد شرايط زير انجام شوند:
1- رضايت ولي دختر و حضور وي يا وکيلش در مراسم عقد.
2- حضور داماد يا وکيل او
3- حضور دو شاهد موحد و مسلمان که مرد باشند.
4- خواندن صيغه ي عقد رد و بدل شدن الفاظ قبول و ايجاب بين ولي دختر يا وکيلش با داماد يا وکيلش.
با انجام شرايط فوق، و خواندن صيغه ي عقد ( حتي بدون حضور عاقد) زن و مرد رسما مزدوج خواهند شد و از آن به بعد هرنوع ارتباط بين آنها ( حتي جماع) حلال است. به (4566) مراجعه شود.
اما بعد از عقد مراسمي با عنوان نامزدي در شرع وارد نشده است و اين مراسم که در آن حلقه ي نامزدي هم رد و بدل مي شود بدعتي است که از فرهنگ و رسوم کفار وارد رسوم مسلمانان شده است. بنابراين اين مراسم هيج جايي در اسلام و فرهنگ اسلامي ندارد و فرد مسلمان نبايد آنرا انجام دهد. به فتواي (299) و (3717) مراجعه کنيد.
اما در عوض سنت و مستحب است که مراسم عروسي برگزار شود که در اصطلاح شرعي به آن وليمه گويند.
رسول اللّه صلي الله عليه وسلم خطاب به عبدالرحمن بن عوف فرمود: «أَوَلِمْ وَلَوْ بِشَاةٍ» «وليمه بده ولو با ذبح يك گوسفند» (متفق عليه).
جايز است که وليمه را از هر غذايي که در توان دارد بدهد هر چند گوشت نباشد؛ به دليل حديث انس : (أقام النبي صلي الله عليه وسلم بين خيبروالمدينة ثلاثاً بيني عليه بصفية بنت حيي، فدعوت المسلمين إلي وليمته، فما کان فيها من خبز و لا لحم، أمر بالأنطاع فألقي فيها من التمر و الأقط و السمن، فانت وليمته)[متفق عليه]
«پيامبر صلي الله عليه وسلم سه روز بين خيبر و مدينه به خاطر ازدواج با صفيه بنت حيي اقامت کرد، من مسلمانان را به وليمه او دعوت کردم که در آن وليمه نه ناني بود و نه گوشتي، پيامبر صلي الله عليه وسلم دستور داد تا سفرهاي چرمي پهن کنند و روي آن خرما و کشک و کره قرار دهند، اين بود وليمه او».
کسي که براي وليمه دعوت شده، واجب است که حاضر شده و در مراسم عروسي شرکت کند. دليل ما حديثي است که بخاري از پيامبر صلي الله عليه وسلم روايت نموده که حضرت فرمودند: «اسيران را آزاد کنيد، دعوت را اجابت کنيد و مريضان را عيادت نماييد.»
همچنين «شيخين» و ديگران از حضرت رسول صلي الله عليه وسلم روايت نمودهاند که «هرگاه يکي از شما براي صرف غذا در مراسم عروسي دعوت شد، بايد در آن شرکت کند و کسي که دعوت را قبول نکند از فرمان خدا و رسولش، سرپيچي نموده است».
اين حديث دليلي است بر اينکه اجابت دعوت واجب است. چرا که لفظ [عصيان] که در حديث شريف آمده جز بر ترک امر واجبي اطلاق نميشود. البته به شرطيکه در مراسم عروسي امر خلاف شرع مانند موسيقي و رقص و اختلاط زن و مرد وجود نداشته باشد.
حتي اگر شخص دعوت شده به وليمه، روزه نفل داشته باشد و به سبب عدم شرکتش در وليمه، صاحب مجلس از او ناراحت و دلخور شود، بهتر است که روزهاش را بشکند و بر غذاي عروسي حاضر شود، در اين مورد از پيامبر صلي الله عليه وسلم روايت شده که فرمودند: «هر کس از شما براي خوردن طعام دعوت شد واجب است در آن شرکت کند، پس اگر روزه نداشت طعام بخورد و چنانچه روزهدار بود [روزه نفل] بايد افطار کند [و عوضش بعداً روزه بگيرد]».
آنچه به ما اجازه داد تا روزه نفل را افطار کنيم، حديثي است که «حاکم و بيهقي» از رسول خدا صلي الله عليه وسلم روايت نمودهاند.شخصي که روزه مستحب گرفته، اختيار دارد، اگر ميخواهد روزهدار باشد و اگر هم ميخواهد، افطار نمايد.» لکن بنابر مذهب برادران احناف اگر شخصي روزه مستحبي را خورد، واجب است قضايي آن را روزه بدارد.
اگر داماد توانايي مالي زيادي نداشت، مي تواند نزديکترين افراد و اطرافيان خود را دعوت کند و يک مراسم کوچک برگزار نمايد و اگر توانايي آنرا نيز نداشت کافيست تا خانواده ي خود و همسرش را غذا دهد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |