آياميتوانيم به يك غريبه بگوييم خواهر وبعد با آن دختر ازدواج كنيم؟
الحمدلله،
اگر آن دختر يا زني که به او گفته مي شود خواهر، جزو محارم نباشد، يا جزو زناني نباشند که ازدواج با آنها بصورت موقتي حرام است، پس مي توان با او ازدواج نمود.
و محارم موبد (دائمي) عبارتند از:
الف- زناني که به سبب نسب حرام شدهاند عبارتند از :
مادران، دختران، خواهران، عمهها، خالهها، دختران برادر و دختران خواهر.
ب- زناني که به سبب مصاهره حرام شدهاند عبارتند از :
1- مادر همسر، و در تحريم او آميزش با دخترش شرط نيست بلکه به محض عقد دخترش حرام ميشود.
2- دختر زني که با او آميزش کرده است پس اگر مردي مادر را عقد کرد بدون اينکه با او آميزش کند، دخترش براي او حلال است، به دليل فرموده خداوند متعال : ) فَإن لَم تَکُونُوا دَخَلتُم بِهِنَّ فَلاَجُنَاحَ عَلَيکُم ( «ولي اگر با مادرانشان همبستر نشده باشيد گناهي (در ازدواج با چنين دختراني) بر شما نيست».
3- همسر پسر که به محض عقد حرام ميشود.
4- همسر پدر، بر پسر حرام است که با همسر پدرش ازدواج کند و اين تحريم به محض اينکه پدرش او را عقد کرد حاصل ميشود.
ج- تحريم به سبب شيرخوارگي :
خداوند متعال ميفرمايد : ) وَ أُمَّهَاتُکُمْ اللاَتِي أَرْضَعْنَکُمْ وَ أَخَوَاتُکُمْ مِنْ الرِّضَاعَةِ ( «و مادراني که به شما شير دادهاند و خواهران رضاعيتان».
و پيامبر صلي الله عليه وسلم ميفرمايد : ) الرَّضَاعَةُ تُحَرِّمُ مَاتُحَِّرمُ الوَلاَدَةُ ) «شيرخوارگي حرام ميکند آنچه را که نسب حرام ميکند». متفق عليه
بنابراين شيردهنده مادر (رضاعي) است، در نتيجه تمام کساني که از جانب مادر نسبي بر پسر حرام شدهاند، از طرف مادر رضاعي بر شيرخوار نيز حرام ميشوند.
پس شيرخوار نميتواند با افراد زير ازدواج کند :
1- زن شيردهنده، (مادر رضاعي) 2- مادرزن شيردهنده 3- مادرشوهر شيردهنده 4- خواهرزن شيردهنده 5- خواهرشوهر شيردهنده 6- دختران پسر و دختر شيردهنده 7- خواهرشيري.
و زناني که بطور موقت حرام شدهاند:
1- خواهر و عمه و خاله ي همسر
خداوند متعال ميفرمايد :
) وَ أن تَجمَعُوا بَينَ الأُختَينِ إلاَّ مَا قَدسَلَفَ ( (نساء : 23)
«و اينکه دو خواهر را با هم جمع آوريد، مگر آنچه گذشته است» (که با ترک يکي از آندو خواهر، قلم عفو بر اين کار که در زمان جاهليت واقع شده است کشيده خواهد شد)».
و ابوهريره از پيامبر صلي الله عليه وسلم که فرمود : (لايجمع بين المرأة و عمتها ولا بين المرأة و خالتها) «جمع بين زن و عمهاش، زن و خالهاش، جايز نيست». متفق عليه
2- زني که همسر مردي ديگر است و در عده او به سر ميبرد.
3- زني که سه بار طلاق داده شده، ازدواج او با شوهر اولش جايز نيست.
البته محارم موقت تا زماني که زن در وضعيت خاصي قرار دارد، ازدواج با او ممنوع است ولي بمحض اينکه اين وضعيت تغيير کرد، تحريم از بين ميرود و ازدواج با او حلال ميشود.
موارد مذکور در فوق، زناني هستند که ازدواج با آنها يا بطور کلي صحيح نيست يا موقتا و تا مدتي که شرع تعيين نموده، جايز نيست.
اما غير آنها، ماداميکه زن مسلماني (يا اهل کتاب از يهودي و نصاري) باشد، ازدواج با او جايز است هر چند که ما گاها او را با عنوان "خواهر" يا "خواهرم" صدا بزنيم، زيرا بکار بردن اين لفظ در مورد يک زن نامحرم موجب حرام شدن ازدواج با وي نمي شود و اين ادعا بيشتر در بين عوام شايع شده است که درست نيست.
و بايد دانست که همه ي نان مردان مومن، خواهران و برادران ديني همديگر هستند. الله تعالي مي فرمايد: « إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ» (حجرات 10)
يعني: "مومنان برادران يکديگرند. اين پيماني است که خداوند ميان مومنان بسته است و هر فردي که در مشرق يا مغرب باشد و به خدا و فرشتگان و کتاب هاي آسماني و پيامبرانش و روز قيامت ايمان داشته باشد او برادر يا خواهر مومنان است. مومنان بايد آن چه را براي خود مي پسندند براي ديگران هم بپسندند و آن چه را که براي خود نمي پسندند براي ديگران نيز نپسندند. بنابراين پيامبر(صلي الله عليه وسلم) با فرمان دادن به رعايت اخّوت ايماني فرمود:« با يکديگر حسد مورزيد. و وقتي کسي مي خواهد چيزي را بخرد به منظور بالا بردن قيمت آن، از آن تعريف نکنيد و در حالي که قصد خريد آن را نداريد بر بهاي آن ميافزاييد. و با يکديگر دشمني نکنيد در حالي که او مي خواهد کالاي شخص ديگري بخرد تا مبادا اين کار او را از خريدن آن کالا منصرف نماييد. و بندگان خدا و برادر باشيد. مسلمان برادر مسلمان است؛ بر او ستم نمي کند و او را تنها نمي گذارد و او را کوچک نمي گرداند.»" (تفسير سعدي)
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |