Thu, 10 Apr 2025پنجشنبه 21 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9465836
 
 
 

در صحيح مسلم از ابوهريره روايت است که پيامبر صلی الله علیه وسلم  از نکاح شغار نهي کرد. و فرمود شغار اين است که مردي، به مردي ديگر بگويد : (زوجني ابنتک و أزوجک ابتني، أو زوجني أختک و أزوجک أختي) «دختر را به ازدواج من در بياور، تا من (در مقابل)، دخترم را به ازدواج تو درآورم، يا خواهرت را به ازدواج من در بياور تا من هم (در مقابل) خواهرم را به ازدواج تو درآورم».مسلم (1416) در حديثي ديگر فرمودند : (لاشغار في الإسلام) «در اسلام شغار نيست».مسلم (1415)

******************

از عمرو بن شعيب از پدرش از جدش روايت است : (أن مرثد بن أبي مرثد الغنوي کان يحمل الأساري بمکة، و کان بمکة بغي يقال لها عناق، و کانت صديقته، قال : جئت إلي النبي صلی الله علیه وسلم  فقلت : يا رسول الله أنکح عناقا؟ قال : فسکت عني فنزلت : ) وَالزَّانِيَةُ لاَيَنکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( فدعاني فقرأها علي وقال : لاتنکحها) «مرثد بن ابي مرثد غنوي اسيران را به مکه حمل مي‌کرد، در مکه زن زناکاري به نام عناق که دوست مرثد بود زندگي مي‌کرد، مرثد گفت : نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم  رفتم و گفتم : اي رسول خدا! آيا عناق را به ازدواج خود درآورم؟ مرثد گويد : پيامبر در جواب من ساکت ماند، سپس اين آيه نازل شد:) وَالزَّانِيَةُ لاَينَکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( مرا صدا زد و آيه را برايم خواند، و فرمود : با او ازدواج نکن».ابوداود (2037)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (لايجمع بين المرأة و عمتها ولا بين المرأة و خالتها) «جمع بين زن و عمه‌اش، زن و خاله‌اش، جايز نيست».متفق عليه: بخاری (5109)، مسلم (1408)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (من کانت له امرأتان يميل مع أحدهما علي الأخري، جائ يوم القيامة وأحد شقيه ساقط) «هر کس دو زن داشته باشد و بين آنها عدالت برقرار نکند، روز قيامت در حالي به پيشگاه خداوند حاضر مي‌شود که يکي از پهلوهايش ساقط (افتاده) است».ابن ماجه (1969)، ولي تمايل قلبي بيشتر به يکي از آنان اشکال ندارد.

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : (خيرکم، خيرکم لأهله، و أنا خيرکم لأهلي) «بهترين شما کسي است که با خانواده‌اش خوش‌رفتارتر باشد و من بهترين شما براي خانواده‌ام هستم».ترمذی (3985)

******************

از علي رضی الله عنه روايت است : (صنعت طعاما فدعوت رسول الله صلی الله علیه وسلم  فجاء فرأي في البيت تصاوير فرجع فقلت : يا رسول الله، ما أرجعک بأبي أنت و أمي؟ قال : إن في البيت سترا فيه تصاوير، و إن الملائکة لاتدخل بيتا فيه تصاوير). «غذايي را درست کردم و پيامبر صلی الله علیه وسلم  را دعوت نمودم، پيامبر آمد و چند عکسي را در خانه ديد و برگشت. گفتم اي رسول خدا! پدر ومادرم فدايت باد چه چيزي باعث شد که برگردي؟ فرمود : در خانه پرده‌هاي عکس‌داري(عکس ذي روح) بود و ملائکه به خانه‌اي که در آن عکس باشد داخل نمي‌شوند». ابن ماجه (3359)

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

ما دو خانواده با هم قرار گذاشتیم که چند سال دیگر فامیل شویم، آیا این بعنوان عقد شرعی تلقی می شود؟

ما دو خانواده با هم قرار گذاشتیم که چند سال دیگر فامیل شویم، آیا این بعنوان عقد شرعی تلقی می شود؟

 

طي مراسم خواستگاري بزرگان دو خانواده حضور داشتند و رضايت دو خانواده و همچنين رضايت دختر پسر هم بوده و هيچ مشکلي هم از اين لحاظ نبوده است

ميزان مهريه هم تعيين شده

و نکاح و عروسي براي چند سال بعد اعلام شده

و اين فقط فقط مراسم خواستگاري بوده

آيا رضايت طرفين و اعلام ميزان مهريه و حضور شاهدين دراين  جلسه را با اينکه خطبه عقد رسمي خوانده نشده ميتوانيم به عنوان نکاح تلقي کنيم

و دختر پسر با اين نوع مراسم محرم هم ميشوند؟

 

الحمدلله،

براي آنکه ازدواج و نکاح دختر و پسر نامحرمي، از لحاظ شريعت اسلام رسمي شود، و دو نفر زوج هم شده و محرم يکديگر شوند، لازم و ضروريست تا تک تک شروط زير اجرا شوند، اگر يکي از شروط نباشد، پس نکاحي هم در کارنيست و دو نفر محرم نخواهند شد و هرنوع ارتباط آنها حرام و گناه است.

اين شروط ضروري بصورت زير هستند:

1- رضايت و حضور ولي زن يا وکيل ولي در هنگام خواندن صيغه ي عقد.

2- حضور داماد يا وکيل او در هنگام خواندن صيغه ي عقد.

2- وجود دو شاهد مسلمان در هنگام خواندن صيغه ي عقد.

3- رضايت دختري که نکاح مي‌شود.

4- خواندن صيغه عقد و رد و بدل کردن ايجاب و قبول از طرف ولي زن و داماد (يا وکيلانشان)

5-  تعيين نکردن زمان يا وقت در هنگام صيغه عقد (اصلا از زمان سخن به ميان نيايد، مثلا گفته نشود: اين دختر و پسر به مدت 50 سال در نکاح هم باشند.)

حال با توجه به سوال و با توجه به مطالب ذکر شده، در مي يابيم که: هيچ گونه نکاحي بين آن دختر و پسر صورت نگرفته است و آنها همچنان نامحرم يکديگر بوده و هستند، تا زمانيکه بصورت مذکور عقد نکاح صورت پذيرد.

زيرا رضايت طرفين و اعلام ميزان مهريه و حضور شاهدين، شروط لازم هستند و کافي نيستند! و بلکه اصلي ترين و اساسي ترين شرط در اين جلسه صورت نگرفته است و آنهم شرط "خواندن الفاظ صيغه ي عقد" است. بايد حتما اين الفاظ رد و بدل شوند وگرنه هيچ نکاحي صورت نگرفته است.

الفاظ ايجاب و قبول با پرسيدن سوال از داماد و عروس ايجاد نمي شود، بلکه الفاظ ايجاب و قبول از جانب داماد ( يا وکيل او) و سرپرست دختر (يا وکيل او) رد و بدل مي شود و اين الفاظ ربطي به عروس ندارد.

لفظ ايجاب: لفظي است که براي نخستين بار از جانب يکي از متعاقدين صادر مي‌شود و بيانگر ايجاد پيوند زناشويي است: مثلاً پدر عروس ( يا وکيل او) بگويد: «دخترم را به نکاح تو در آوردم» يا داماد به پدر زوجه بگويد: «دخترت را به ازدواج من درآور – بايد مشخص شود کدام دختر ولي مد نظر است.».

لفظ قبول: و آن عبارت از الفاظي است که پس از ايجاب از جانب طرف مقابل نکاح، صادر مي‌شود، مثل اينکه داماد در جواب پدر دختر بگويد: «ازدواج با دختر تو را قبول نمودم» يا اينکه پدر عروس، بعد از ايجاب، به داماد بگويد: «دخترم فلاني را به نکاح تو درآوردم». [اگر ولي زوجه داراي چند دختر است، الزامي است نام دختر ذکر شود] شريعت اسلام، رد و بدل شدن الفاظ ايجاب و قبول را از سوي ولي دختر و داماد، دليلي براي رضايت بر ازدواج وضع کرد.

{الفاظ عربي ايجاب و قبول: شوهر يا وكيل شوهر در عقد ازدواج چنين گويد:«زَوِّجْنِىْ ابْنَتَكَ أَوْ وَصِيَّتَكَ فُلَانَةُ» دختر يا وصيه خود فلانى را به عقد من درآور، ولى دختر، بگويد: «زَوَّجْتُكَ أَوْ أَنْكَحْتُكَ ابْنَتِىْ فُلَانَةَ» دخترم فلانى را به ازدواج يا به نكاح تو درآوردم. شوهر گويد: «قَبِلْتُ زِواجُهَا مِنْ نَفْسِىْ» ازدواج او را با خودم پذيرفتم}.

البته لازم نيست که اين الفاظ با زبان عربي باشند.

 

بنابراين، به سوال کننده مي گوييم: نکاح شرعي بين دختر و پسر صورت نگرفته و آنها زن و شوهر نيستند، و بلکه همانند سابق نامحرم مي باشند و چون نامحرم هستند پس هرگونه ارتباط آنها با يکديگر حرام و گناه است، فقط در هنگام خواستگاري اجازه ي روئيت همديگر را داشتند، بعد از آن اگر نکاح شرعي صورت پذيرد، پس آنها محرم خواهند شد و زوج يکديگرند و هرنوع ارتباط بين آنها جايز است، اما اگر خواستگاري نتيجه نداد و يا زمان خواندن خطبه ي عقد را به وقت ديگري موکول کردند، پس تا آنزمان – يعني تا خواندن خطبه ي عقد – آنها نامحرم هستند و نبايد با هم ارتباط داشته باشند، حتي تا بعد از خطبه ي عقد نمي توانند با هم براي آزمايش به آزمايشگاه بروند.

 

والله اعلم

وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين

سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.