چگونه زن مي تواند مهريه خود را بر مرد حلال کند؟ لطفاً بيشتر شرح دهيد.
الحمدلله،
مهريه حقي است که متعلق به همسر و زن شرعي يک مرد مي باشد که در هنگام عقد و نکاح مقدار آنرا مشخص مي کنند و شايسته است تا مرد مهريه ي زن خويش را هرچه زودتر بپردازد يا در فواصلي مدت دارد آن حق را ادا نمايد تا آنکه کل مهريه را مي پردازد.
خداوند متعال ميفرمايد :
) وَ آتُو النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحلَةً، فَإن طِبنَ لَکُم عَن شَيٍ مِنهُ نَفساً فَکُلُوهُ هَنِيئاً مَرِيئاً ((نساء : 4(
«و مهريههاي زنان را به عنوان هديهاي خالصانه و فريضهاي خدايانه بپردازيد. پس اگر با رضايت خاطر چيزي از مهريه خود را به شما بخشيدند، آن را (دريافت داريد و) حلال و گوارا مصرف کنيد».
پس مهريه حقي است که زن بر مرد دارد، و (زن) مالک آن است و براي هيچ کسي حلال نيست، - پدر باشد يا غير پدر – چيزي از آنرا براي خود بردارد مگر اينکه زن بر اينکار راضي باشد.
اما همانطور که گفته شد مهريه حق زن است و زن هرگاه خواست و دوست داشت مي تواند از حق خود يا قسمتي از آن بگذرد، مثلا زن مي تواند کل مهريه و يا درصدي از آنرا از شوهرش مطالبه نکند و به او بگويد که تو را در تمام مهريه يا فلان درصد از آن حلال کردم.
اگر خواستند مي توانند اين امر را مکتوب نمايند، وگرنه در شريعت الفاظ در اينگونه موارد معتبر هستند و ماداميکه زن با زبان خود يا از طريق وکيلش مهريه يا قسمتي از آنرا بر شوهرش ببخشد، همين کافيست و لازمست تا اجرا شود.
پيامبر صلي الله عليه وسلم مي فرمايند: «المسلمون على شروطهم»ترمذي (1352).
يعني: مسلمانان بر شروط خود هستند و موظف به جرا و مراعات آن ميباشند.
و باز فرمودند: «المسلمون على شروطهم، إلا شرطا أحل حراما أو حرم حلالا» رواه الترمذي وقال حسن صحيح.
يعني: مسلمانان بايد به شروط خويش وفاكنند وعمل به شروط الزامي است مگر شرطيكه حرامي را حلال يا حلالي را حرامكند كه عمل بدان الزامي نيست.
در ضمن زن هرگاه مهريه ي خود را بخشيد، ديگر پشيماني وي اثري ندارد، و بر طبق قرار قبل مهريه از گردن شوهر ساقط خواهد شد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |