حکم تعیین کردن 14 سکه مهریه به نیت 14 معصوم! یا 4 خلیفه ی راشدین چیست؟
بعضي ها در ايران مهريه را به اين شكل كه 14 سكه به نيت 14 معصوم يا 4 سكه به نيت خلفا راشدين يا 12 سكه به نيت اين كه پيامبر صلی الله علیه وسلم 12 همسر داشتند آيا چنين مهريه گذاشتن درست است يا نه ؟
الحمدلله،
اولا: بايد متذکر شويم که لفظ "چهارده معصوم" امري بدعي و ناجايز است، زيرا ما بجز انبياي الهي احدي را از انسانها را معصوم نمي شناسيم و انبيا نيز در رسالت خود معصوم بوده اند.
در ضمن شمار زناني که پيامبر صلي الله عليه وسلم به عقد ازدواج خود درآوردند، سيزده تن بود، چنانکه همگان ميدانند، نبياکرم -صلى الله عليه وسلم- از ويژگي خاصّي نسبت به امّت خود، در امر ازدواج برخوردار بودند، و براي ايشان روا بود که بيش از چهار زن را نيز به همسري خويش درآورند.
هنگام وفات پيامبر صلي الله عليه وسلم نُه تن از آنان در قيد حيات بودند؛ دو تن از آنان نيز در زمان حيات آنحضرت از دنيا رفته بودند: يکي، خديجه، و ديگري امّالمساکين زينب بنت خُزيمَه؛ با دو تن از آنان هم پيامبراکرم -صلى الله عليه وسلم- اصلاً زفاف نکردند.
دوما: اگر کساني که اين نوع مهريه را عبادت مي دانند؛ مثلا مي پندارند که اگر به نيت 14 نفر يا 4 خلفا و يا ... تعداد سکه ي مهريه انتخاب کنند بخاطر اين امر ماجور شده و پاداش مي گيرند، بايد گفت که در اينحالت عمل آنها بدعت خواهد بود و ما مي دانيم که بدعت امري حرام و مايه ي گمراهي و آتش جهنم است، زيرا آنها چيزي را بعنوان دين و عبادت پنداشته اند که رسول خدا صلي الله عليه وسلم آنرا بيان نکرده و به اصحابش رضي الله عنهم نفرموده که مثلا مقدار مهريه را با تعداد زنان من قرار دهيد! يا قرآن نفرموده که اي مومنان مهريه هاي خود را با اعدادي قرار دهيد که مربوط به احوالات پيامبر و يا اولياء و اهل بيت باشد، و رسول خدا صلي الله عليه وسلم در مورد اينگونه مورد که بعنوان دين و عبادت انجام گرفته مي شود مي فرمايند:
پيامبرصلي الله عليه وسلم مي فرمايد: «من أحدث في أمرنا ما ليس منه فهو ردّ». متفق عليه
«هر کس چيزي را در دين ما ايجاد کند که جزو آن نيست ، مردود است واز او پزيرفته نمي شود.
در روايت ديگر آمده است:
«من عملَ عملاً ليس عليه أمرنا فهو ردّ».
«هرکس کاري کند که مطابق دين و سنت ما نباشد ،مردود است».
و نيز فرمودند: « ... فعليكم بسنتي و سنة الخلفاء الراشدين المهديين،تمسكوا بها وعضوا عليها بالنواجذ،واياكم و محدثات الامور فان كل محدثة بدعه،وكل بدعة ضلالة».( ابو داوود -امام احمد-ترمذي- ابن ماجه- صحيح).
يعني: ... پس بر شما باد به پيروي از طريقهء من، و طريقهء خلفاي راشدين که آنها هدايت کنندگان اند، بر آن با دندانهاي کرسي خويش گزيده و آنرا محکم گيريد، و بر شما باد که از امور بدعت دوري کنيد، زيرا هر امر نوپيدايي گمراهي در پي دارد.
و عبداﷲ بن عمر رضي ﷲ عنهما گفته است:«کل بدعة ضلالة وإن رآها الناس حسنة» «هر بدعتي گمراهي است اگر چه مردم آنرا خوب ببينند».( دارمي آن را با سند صحيح روايت کرده است)
بدون شک اگر در اين روش تعيين مهريه خيري مي بود، خداوند متعال و پيامبرش صلي الله عليه وسلم آنرا به مومنان ابلاغ مي کردند و کتمان نمي کردند، و ما مي دانيم که دين خدا کامل است و براي گذشته و حال و آينده است، بعبارتي خداوند متعال هنگامي که 1400 سال قبل شريعت خود را نازل فرمود، آينده را نيز مي دانست و دين خود را براي آينده هم درنظر گرفته بود، پس اگر خيري در اين امر مي بود قطعا آنرا بيان مي کرد.
سوما: اما چنانکه مردم اين روش تعيين مهريه را از باب عبادت و دين نگاه نمي کنند و نمي پندارند که عملشان موجب ثواب و پاداش و خشنودي خداست و اصلا آنرا يک قضيه ي ديني نمي دانند، بلکه از روي عرف و عادت انجام مي دهند و مثلا تعداد امامان خود را بهانه اي براي تعيين مهريه مي کنند بدون آنکه آنرا موجب اجر و پاداش اخروي و خشنودي خدا و امامان بدانند، پس در اينحالت ايرادي بر آن نيست، و چه بسا مهريه ي پايين امري مطلوب است و البته بايد در حدي باشد که براي زن هم مناسب باشد و به اصطلاح مقدار مهريه به اندازه اي باشد که با زن تناسب داشته باشد. البته در شريعت حداقل و حداکثري براي مهريه در نظر گرفته نشده ولي کم بودن و زيادهروي نکردن در آن مورد تشويق قرار گرفته است تا ازدواج به آساني امکانپذير باشد وجوانان به خاطر مهريه و مخارج زياد آن از ازدواج روي نگردانند.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |