ازدواج با دختری که سن او از پسر بیشتر باشد
ميخواهم با يک دختري که دو سه سال از خودم بزرگتره و هم شهري خودم نيست ازدواج کنم دختره مشکلي نداره از لحاظ مسايل شرعي. پدر و مادرم مخالفند چيکار کنم؟ خانواده ام هم از نظر سن دختره و هم ازنظر هم شهري نبودن ايراد ميگيرند! چيکار کنم؟
الحمدلله،
توصيه ي ما اينست که در انتخاب شريک زندگي خود، به معيارها و ملاکهاي انتخاب همسر دقت کنيد و سپس تصميم بگيرد.
آنچه که در ازدواج و انتخاب شريک زندگي بايد مد نظر داشت، در وحله ي نخست اعتقادات و ميزان پايبندي طرف مقابل به مسائل شرعي است، و هر قدر که ديندارتر و با اخلاقتر باشد، مسلما گزينه ي خوبي براي زندگي مشترک مي باشد.
بعد از آن خانواده وي اهميت دارند، و هماهنگي فرهنگ دو خانواده با همديگر و تشابه فکري و اخلاقي آنها ..
و سپس مواردي از قبيل ظاهر و سطح معلومات و آگاهي و غيره اهميت پيدا مي کنند..
و در مورد معيار انتخاب همسر، نصيحت ما همان نصيحت پيامبر صلى الله عليه و سلم ميباشد كه فرمودند:
« تُنْكَحُ المَرْأَةُ لأَرْبع: لِمالِهَا، وَلِحَسَبِهَا، وَلِجَمَالِهَا، ولِدِينِهَا، فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ تَرِبَتْ يَدَاك » (متفقٌ عليه)
يعنى: "زن براي چهار چيز به نکاح گرفته مي شود: مالش، حسب و نسبش، زيبائيش و دينش. و تو براي بدست آوردن زن ديندار اقدام کن، دستهايت خاک آلوده شود (يعنى شاد و خرم زندگي ميكنى، و يا نوعى نفرين است كه اگر زن ديندار را نگيرى دستت به خاك كشيده شود يعنى فقير شوى).
پس در درجه اول بايد دين و مذهب همسر را در نظر گرفت، و يكى از حكمت و علل آن اينست كه هر گاه زوجين هنگام اختلافات به مرجع دينى و آسمانى خود يعنى قرآن و سنت رجوع كنند، از نصيحت و درمان پزشكان و روانشناسان مفيدتر خواهد بود و ميتوانند بعلت اشتراك در اين مراجع دينى به هم برگردند، و پس از آن بايد مسائل ديگر مانند اخلاق، نسب، تعليم و غيره را در نظر گرفت.
اما در مورد سن ازدواج، اشكالى ندارد كه دختر از پسر بزرگتر، هم سن، و يا كوچكتر باشد، و خود پيامبر صلي الله عليه وسلم بجز عايشه رضي الله عنها تمامي همسرانش از او مسن تر بودند چنانکه بعنوان مثال سن پيامبر صلى الله عليه و سلم از همسرش خديجه رضي الله عنها 25 سال كمتر بود، و سنش از عايشه رضي الله عنها 45 سال بيشتر بود، بنابراين مهم نيست كه سن دختر چند سال از پسر كمتر و يا بيشتر باشد.
از طرفي گاهي تفاوت محل زندگي زوجين، موجب تفاوت در فرهنگ و رسوم خانواده هاست، پس لازمست که به اختلاف فرهنگ دو شهر حتي مجاور هم توجه نمود..
البته اگر دو طرف هر دو ديندار و با اخلاق و متقي باشند، مشکلاتي که بر اثر تفاوت سني (اللخصوص بزرگ بودن سن دختر از پسر) و نيز تفاوت اندک فرهنگها ايجاد مي کند، خنثي مي شود..
البته هستند بسيار کساني که با دختران بزرگتر از خود ازدواج کرده اند، که موفق بودند ولي بسياري هم پشيمان و نادم بودند..
حال شما بايد به اين موضوع دقت کنيد و ببينيد که آيا مي توانيد مشکلات ناشي از بزرگ بودن سن دختر را حدس بزنيد و با آنها مقابله نماييد و نگذاريد که خداي ناکرده ي پس از مدتي پشيمان شويد؟!
توصيه ي ما اينست که ضمن در نظر داشتن توصيه هاي شريعت در انتخاب همسر، به تجربيات و نصايح بزرگان و والدين اعتماد کنيد، و عملي را انجام ندهيد که موجب رنجور شدن آنها گردد چرا که نه تنها رنجاندن والدين شرعي نيست، بلکه ممکن است در آينده روابط شما و همسرتان با والدينتان خدشه دار شود و بدنبال آن پيامدهاي ديگري روي دهند!
لطفا به فتاواي (4127) و (4600) نيز مراجعه کنيد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |