آیا زن می تواند بدون طلاق نامه رسمی با مرد دیگری ازدواج کند؟
آيا زن ميتواند بدون طلاق نامه شرعي که در محکمه اسلامي صادر شده باشد در حاليکه بنا به دلايلي که شخص مذکور با داشتن شاهد خواهرش و شوهر خواهرش شوهرش لفظي طلاق داده است آيا از نظر شريعت اسلامي زن ميتواند با نداشتن طلاق خط از دادگاه اسلامي با مرد ديگري ازدواج کند. و بعدا در وقت ديگري شرايط را زمينه سازي کند تا بتواند طلاق بگيرد و الان اين زمينه به علت دوري راه امکان ندارد و با گفته شاهدين حق به زن است واين زن طلاق است و بر آن مرد حرام است شهادت ميدهند بسيار مهم است.
الحمدلله،
براي آنکه طلاق بين زن و شوهر روي دهد، نيازي به طلاق نامه يا رفتن نزد محکمه شرعي نيست، و حتي هيچ شاهدي نياز ندارد، زيرا طلاق در حقيقت الفاظي (صريح يا کنايي) است که از طرف شوهر گفته مي شود، و همينکه اين الفاظ را بر زبان آورد طلاق رخ مي دهد، و نيازي به شاهد يا طلاق نامه يا محکمه شرع ندارد.
طلاق توسط يکسري از الفاظ (صريح يا کنايه) از سوي شوهر روي مي دهد.
طلاق صريح مانند اينکه شوهر به زنش بگويد : تورا طلاق دادم، يا مطلقهاي.
با اين لفظ، طلاق واقع ميشود، هرچند بيهدف و يا به قصد شوخي آن را بگويد و نيت طلاق نداشته باشد؛ بدليل حديث ابوهريره از پيامبر صلي الله عليه وسلم که فرمود : «ثلاث جدهن جد، و هزلهن جد: النکاح و الطلاق و الرجعة» «سه چيز است که شوخي و جدي در آنها، جدي است : نکاح، طلاق و رجوع کردن». ترمذي (1195).
و طلاق کنايه: کلماتي هستند که احتمال معني طلاق و غير آنرا دارند مانند اينکه بگويد : پيش خانوادهات برو، و امثال آن. با اين لفظ، بدون نيت طلاق واقع نميشود، اگر نيت طلاق داشته باشد واقع ميشود، و اگر نيت طلاق نداشته باشد، واقع نميشود.
خلاصه اينکه هرگاه شوهر به زنش بگويد: تو طلاق هستي، يا تورا طلاق دادم و يا امثال اين الفاظ.. در آنصورت طلاق روي مي دهد و زنش مطلقه خواهد شد، و نيازي به طلاق نامه يا شاهد و يا محکمه شرع ندارد، هرچند بهتر است براي جلوگيري از بروز فتنه نزد محکمه شرعي رفت و طلاق نامه را گرفت، ولي به هر حال از نظر فقهي لزومي ندارد.
اما بعد از آنکه شوهر زنش را طلاق داد، زن حق ندارد بلافاصله با مرد ديگري ازدواج کند، بلکه بايد ابتدا دوران عده را سپري کند (که سه ماه است، و يا اگر زن حامله است تا وقت زايمان بايد در عده باشد) و بعد اگر در اين مدت شوهرش پشيمان شد، مي تواند زنش را نزد خود بازگرداند و نيازي هم به عقد و نکاح جديد نيست، و اگر زن به بازگشت ناراضي هم باشد باز بايد بازگردد زيرا پيوند زناشويي زن و مرد – در طلاق اول و دوم – در مدت عده هنوز برقرار است و هرگاه شوهر در مدت عده پشيمان شد زن بايد بازگردد و در اين مدت حق ندارد با مرد ديگري ازدواج کند، و اگر زن در مدت عده ازدواج کند آن نکاح باطل و فاسد است.
اما اگر مدت عده زن تمام شد و شوهرش پشيمان نشد و وي را بازنگرداند، در اين حالت پس از تمام شدن مدت عده زن و مرد ديگر نامحرم شده و زن مختار است با هر مرد ديگري که خواست ازدواج کند، و اگر شوهر سابقش بخواهد دوباره با او ازدواج کند بايد زنش راضي به ازدواج باشد و اگر رضايت داد بايد دوباره بين آنها عقد صورت گيرد.
پس با توجه به اين مطالب:
اگر شوهر زنش را لفظي طلاق داده، پس طلاق صورت گرفته و زن بايد در عده قرار گيرد و تا پايان مدت عده نمي تواند با هيچ مردي ازدواج کند، بعد اگر مدت عده تمام شد و شوهرش پشيمان نشد، در آنصورت زن مي تواند با مرد ديگري ازدواج کند، و نيازي به محکمه شرع يا طلاق نامه و نکاح نامه ندارد، ولي اگر طلاق نامه را بگيرد بهتر است.
و در ضمن زن بايد در مدت عدة در منزل شوهرش باشد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |