آیا ازدواج کردن در روز ازدواج پیامبر صلی الله علیه وسلم با عایشه سنت و مستحب است؟
من ميخواستم ازدواجم را در تاريخ ازدواج حضرت عايشه و پيامبراکرم (صلي الله عليه وسلم) بگيرم لطفا تاريخ ازدواج آن بزرگواران را برام بفرستيد.چه روزي و چه ماهي.
الحمدلله،
عايشه رضي الله عنها در ماه شوال سال يازده بعثت و در شهر مکه به عقد پيامبر صلي الله عليه وسلم درآمدند و در ماه شوال سال اول هجرت به خانه نبوت رفتند ولي روز دقيق آن را نمي دانيم، و البته نيازي هم نيست که حتما روز دقيق را شناسايي کنيم، زيرا عايشه رضي الله عنها دوست مي داشت که زنان فاميلش در اين ماه به خانه بخت بروند، و با مباهات خاصي ميگفت: «تَزَوَّجَنِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي شَوَّالٍ وَبَنَى بِي فِي شَوَّالٍ فَأَيُّ نِسَاءِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ أَحْظَى عِنْدَهُ مِنِّي قَالَ وَكَانَتْ عَائِشَةُ تَسْتَحِبُّ أَنْ تُدْخِلَ نِسَاءَهَا فِي شَوَّالٍ». مسلم (2551).
يعني: « رسول خدا صلي الله عليه وسلم در ماه شوال با من ازدواج كرد و در ماه شوال زفاف انجام گرفت، چه كسى از همسران رسول خدا صلي الله عليه وسلم بيشتر از من بهره برده است - و راوي حديث (عروة بن الزبير) مي گويد: - عايشه دوست مي داشت که زنان فاميلش در اين ماه به خانه بخت بروند».
امام نووي رحمه الله در شرح اين حديث مي گويد: «اين حديث دليل بر استحباب عقد و رفتن به خانه بخت در ماه شوال است، و اصحاب ما (شافعيه) بر استحباب آن تاکيد کرده اند، و به اين حديث استناد نموده اند، و عايشه رضي الله عنها با اين سخنش قصد داشته تا ردي بر اعتقاد دوران جاهليت کرده باشد که بعضي از عوام در آن دوران ازدواج و رفتن به خانه بخت در ماه شوال را ناپسند مي دانستند، و البته اين اعتقاد باطل است و از آثار جاهليت مي باشد». "شرح صحيح مسلم".
پس اگر در هر روزي از ماه شوال ازدواج و عروسي برگزار شود، اين خواسته ي عايشه رضي الله عنها برآورده مي شود که دوست داشت زنان در ماه شوال به خانه بخت بروند زيرا مردم عامي در دوران جاهليت گمان مي کردند که ازدواج در ماه شوال شوم است، پس با اين حساب در زمان ما نيز مي توان در ماههاي که مردم گمان دارند ازدواج در آن ماه ناپسند يا شوم است، ازدواج نمود تا اعتقاد باطل عوام پوچ گردد.
نکته ي مهم اينست که: ازدواج در ماه شوال مستحب نيست، زيرا پيامبر صلي الله عليه وسلم در اين مورد چيزي نفرموده اند و اينگونه نبوده که تمام همسرهايش را در ماه شوال عقد کرده و به خانه آورده باشد، بلکه اين ماه تنها مخصوص عايشه رضي الله عنها بوده، و اين عايشه رضي الله عنها بود که دوست مي داشت - بخاطر مردود ساختن اعتقاد عوام الناس در مورد ناپسند بودن ازدواج در ماه شوال - ديگر زنان فاميلش نيز در آن ماه به خانه بخت بروند.
امام شوکاني در کتاب " نيل الأوطار" در شرح حديث مذکور مي گويد:
«اين حديث دليل بر استحباب ازدواج در ماه شوال نيست، زيرا اين امر نياز به دليل دارد درحاليکه پيامبر صلي الله عليه وسلم زنان خود را در اوقات مختلفي و بر حسب اتفاق به تزويج خود درآورده، و وقت مشخصي را معين نکرده است، و اگر قرار مي بود که مجرد وقوع ازدواج دليل بر استحباب (روز آن مي بود) پس مي بايستي تمامي روزهايي که در آن روزها پيامبر صلي الله عليه وسلم ازدواج کرده اند، براي ازدواج مستحب مي بود»
پس شما مي توانيد تاريخ ازدواج خود را در هر روزي – غير از روز جمعه – قرار دهيد تا نماز جمعه شما و بقيه فوت نشود. مهم آنست که مراسم عروسي خود را بصورت شرعي برگزار کنيد، چرا که اين امر باعث خشنودي خداوند متعال است نه اينکه تاريخ ازدواج را در روز خاصي قرار دادن..
ما در فتواي (6406) ويژگيهاي يک عروسي شرعي را خلاصه وار بيان کرده ايم و در فتواي (6398) آداب شب زفاف آمده است.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |