چرا بیشتر مردم 19.5 مثقال طلا را بعنوان مهریه قرار می دهند؟ آیا زکات ندارد؟
آيا شريعت مقدس اسلام مهريه خاصي را پيشنهاد نموده است؟ مثلا نوزده و نيم مثقال طلا که بسياري از خانواده هاي مذهبي قرار ميدهند به چه دليل است؟ آيا به دليل اين است که زکات به آن تعلق نميگيرد؟
الحمدلله،
در شريعت حداقل و حداکثري براي مهريه در نظر گرفته نشده ولي کم بودن و زيادهروي نکردن در آن مورد تشويق قرار گرفته است تا ازدواج به آساني امکانپذير باشد وجوانان به خاطر مهريه و مخارج زياد آن از ازدواج روي نگردانند:
خداوند متعال ميفرمايد: «وَ إن أرَدتُمُ استِبدَالَ زَوجٍ مَکَانَ زَوجٍ وَ آتَيتُم إحدَاهُنَّ قِنطَاراً فَلاَتَأخُذُوا مِنهُ شَيئاً» (نساء : 20)
يعني: «و اگر خواستيد همسري را به جاي همسري برگزينيد هر چند مال فراواني هم مهريه يکي از آنها کرده باشيد، براي شما درست نيست که چيزي از آن مال را دريافت داريد».
پس مقدار مشخصي را پيشنهاد نکرده است، و اين بستگي به توافق طرفين است که هر چه کمتر باشد بهتر..
اما اينکه بعضي از خانواده ها مقدار مهريه را نوزده و نيم مثقال قرار مي دهند، قطعا اين بهتر است از اينکه بيشتر از نوزده مثقال باشد، و ظاهرا يکي از دلايل آنها اينست که بر مهريه زکات تعلق نگيرد، زيرا هرگاه طلاي زن به حد نصاب برسد بايد هرسال زکات آنرا خود زن بپردازد.
اما لازم به يک نکته هست و آن اينکه:
اگر دختري قبل از ازدواج مثلا مالک 7 مثقال طلاي 18عيار باشد، و سپس 19.5 مثقال طلاي 18 عيار نيز از مهريه بدست آورد، در آنصورت مجموع طلاهاي او به 26.5 مثقال طلا خواهند رسيد، که در آنصورت زکات بر طلاهاي او واجب مي شود، زيرا حد نصاب طلاي 18 عيار برابر است با (26 مثقال يا 113 گرم)، يعني هر زني که مالک 26 مثقال طلاي 18 عيار شد، بايد هرسال در زمان مشخصي زکات آنرا بپردازد.
و حد نصاب طلاي 24 عيار: 85گرم يا 20 مثقال است.
پس اگر خانواده ها قصد دارند که بر طلاي دختري که قرار است عقد شود، زکات تعلق نگيرد، بايد حساب طلاهاي او را نيز داشته باشند، زيرا زکات بر مجموع طلاها واجب است.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |