هرگاه دختری در خردسالی به عقد پسری درآید، آیا دختر در سن بلوغ می تواند نکاح را فسخ کند؟
اگر ولي دختر، دخترش را در سن چهار سالگي به عقد شخصي در مي آورد آيا آن شخص دختر چهار ساله را ميتواند به خانه اش ببرده؟
و اگر دختر به سن بلوغ رسيد و نارضايتي از اين امر را نشان داد حکم در آن قسمت چيست؟
الحمدلله،
دختر تا قبل از 9 سالگي نبايد به خانه شوهر برود، زيرا پيامبر صلي الله عليه وسلم عايشه رضي الله عنها را در 6 سالگي عقد کردند ولي تا 9 سالگي او را نزد خود نبردند و زفاف نکردند. و اين سخن شما بيشتر يک سوال فرضي است که در دنياي امروز بسيار اندک اتفاق مي افتد، لذا بهتر است ذهن خود را با اين سوالات فرضي مشغول نسازيد.
اما بر ولي واجب است که از زنان تحت تکفل خود قبل از ازدواج اجازه بخواهد، و اگر زن راضي به ازدواج نباشد، ولي نميتواند او را مجبور کند، پس اگر بدون رضايت او (ولي) او را به عقد کسي درآورد، ميتواند آن را فسخ کند. و اين براي زنان بالغ بود، اما نکاح دختر در سن صغيري تحت ولايت پدرش يا نائب او (يعني پدر بزرگش) است، و پدرش اجازه دارد او را بنکاح مرد مسلماني درآورد. چنانکه ابوبکر صديق، عايشه دختر کوچک خود را که هنوز به سني نرسيده بود که اجازهاش معتبر باشد، بدون اجازه او را از پيامبر صلي الله عليه و سلم نکاح کرد و بعقد نکاح او درآورد و عايشه رضي الله عنها بهنگام بلوغ حق خيارو فسخ را نداشت.
البته امام ابوحنيفه و اوزاعي و جماعتي از سلف گفتهاند: همه اولياء (پدر و پدر بزرگ و ديگران که بترتيب ولي دختر هستند) ميتوانند دختر نابالغ را تزويج کنند ولي اگر دختر بالغ شد حق خيار و فسخ نکاح را دارد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |