طلاق معلق چیست؟
من مردي هستم 12 سال از عروسي ام ميگذرد 5 طفل دارم خانمم دايم بالايم ناحق شک ميکند که شايد من با هم کارانم يا ديگر زنان رابطه دارم اگر من همراي تليفون هم همراه همکارانم گپ بزنم ناحق شک ميکند خلاصه که شک را مانند يک مرض کشنده در وجودش پرورش داده است اما من اگر سوگند خوردم حتي هر چه کردم باز هم ناحق شک کرد تا بلاخره چند شب قبل باز ناحق بالايم شک کرد من عصباني شدم آنقدر عصباني چون من هيچ وقت کدام کار خراب نکرده و با کدام خانم رابطه نداشتيم. از دهنم چنين الفاظ برآمد ( براي خانمم گفتم اگر از اين به بعد بالايم ناحق شک کردي طلاق طلاق طلاق ) وحالا خانم اولاد هايم را بسيار دوست دارم و اين را ميدانم اگر طلاق واقع شده باشد شايد خانمم دست به خود کشي بزند چون بعد از يک روز خانمم به اشتباه خود پي برده آ مده از من معذرت خواست من هم از اين عمل زشتم نادم هستم . شما علماي دين در اين ارتباط چه ميفرماييد؟
الحمدلله،
اين مسئله که در سوال آمده، طلاق معلق گويند. و طلاق معلق يعني مرد وقوع طلاق را به شرطي معلق کرده باشد مانند اينکه به همسرش بگويد : اگر به فلان مکان رفتي تو را طلاق دادهام. و حکم اين طلاق اين است که اگر زوج (يعني شوهر) هنگام تحقق شرط، نيت طلاق را داشته باشد، طلاق واقع ميشود.
و اگر قصد او از اين لفظ، تشويق زنش بر انجام يا ترک کاري يا مانند آنرا داشته باشد، اين نوع طلاق سوگند به حساب ميآيد و اگر چيزي را که بر آن سوگند خورده، واقع نشد بر او چيز واجب نميگردد و اگر آن چيز واقع شد کفاره سوگند بر او واجب ميشود.
بنابراين چون شما به همسر خود گفته ايد که: اگر اينبار به من شک کني، طلاق هستي، چنانکه هدف شما از اين جمله اين بود که همسرتان را طلاق دهيد، پس هرگاه همسرتان بار ديگر به شما شک نمود، او مطلقه خواهد بود، ولي تا زمانيکه به شما شک نکرده طلاق واقع نمي شود.
و ظاهرا او از گفته ي خود پشيمان است و چون ابراز پشيماني نموده و تابحال شک نکرده، لذا طلاقي بين شما رخ نداده است.
اما اگر هدف شما از گفتن آن جمله و الفاظ، اين بود تا وي را وادار کنيد تا بار ديگر به شما شک نکند و هدف طلاق نداشتيد، پس هرگاه او به شما شک نمود، طلاقي رخ نمي دهد ولي بايد کفاره ي سوگند بدهيد ولي اگر شک نکرد، نه طلاقي رخ مي دهد و نه کفاره نياز دارد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |