من ماشينی براي خود خريدم اما پدرم با آن مخالفت کرد و من در عصبانيت گفتم اگر دوباره اين ماشين را سوار شوم زنم طلاق باشد!
من يک ماشين براي خود خريدم . اما پدرم با آن مخالفت کرد بطوري که من در عصبانيت گفتم اگر دوباره اين ماشين را سوار شوم زنم طلاق باشد. البته فقط يکبار اين حرف را زدم . از عالم خود نيز پرس و جو شدم گفت اگر فقط يک بار گفته ايد زنم طلاق باشد اگر اين ماشين را سوار شوم مشکل ندارد که ماشين خود را سوار شوي البته بعد از جماع با همسر خويش . لطفا مرا راهنمائي کنيد آيا ميتوانم دوباره ماشين خويش را سوار شده يا خير؟ اين را هم بگويم که بنده اهل سنت هستم.
الحمدلله،
اين مسئله که در سوال آمده، طلاق معلق گويند. و طلاق معلق يعني مرد وقوع طلاق را به شرطي معلق کرده باشد مانند اينکه به همسرش بگويد : اگر به فلان مکان رفتي تو را طلاق دادهام. و حکم اين طلاق اين است که اگر زوج (يعني شوهر) هنگام تحقق شرط، نيت طلاق را داشته باشد، طلاق واقع ميشود.
و اگر قصد او از اين لفظ، تشويق زنش بر انجام يا ترک کاري يا مانند آنرا داشته باشد، اين نوع طلاق سوگند به حساب ميآيد و اگر چيزي را که بر آن سوگند خورده، واقع نشد بر او چيز واجب نميگردد و اگر آن چيز واقع شد کفاره سوگند بر او واجب ميشود.
پس حکم چنين سخني براساس نيت شما فرق مي کند؛ اگر منظور شما اين باشد که با چنين سخني، خود را فقط موظف و تحريک به انجام کاري نمايد و حقيقتا هدف شما اين نباشد که درصورت سوار شدن در آن ماشين از زنتان جدا شويد، در اين صورت چنين طلاقي بر اساس صحيح ترين قول علما در حکم قسم است و شما بايد کفاره ي سوگند بدهيد و آن غذا دادن به ده نفر مستمند براي هر مستمند نصف صاع از خرما و غيره که معادل تقريبي يک و نيم کيلو مي باشد، را بپردازيد و يا ده فقير را شام يا نهار دهيد يا به ده نفر مسکين لباس دهيد كه با آن نماز خواندن جايز باشد.
اما اگر نيت حقيقي شما از اين سخن اين باشد که اگر سوار آن ماشين شويد از همسرتان جدا شويد، پس طلاق روي مي دهد و نبايد سوار آن ماشين شويد. در اين حالت بايد يا هيچوقت سوار آن ماشين مورد نظر نشويد و يا آنکه ماشين را عوض کنيد، در غير اينصورت چنانکه سوار ماشين شويد طلاق روي مي دهد.
انسان مؤمن بايد از ياد کردن طلاق در چنين مواردي بپرهيزد. چون بسياري از علما مي گويند به صورت مطلق در صورت عدم وفا به شرط زنش طلاق مي شود.
پيشنهاد ما در هر دو حالت اينست که: از باب احتياط آن ماشين را بفروشيد، و ماشين ديگري بخريد.
پيامبر اکرم صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ مي فرمايد: « مَنِ اتَّقَى الشُّبُهَاتِ، فقَد اسْتَبْرَأَ لِدِينِهِ وَعِرْضِهِ» بخاري (50) مسلم (2996).
(هر کسي از شبهات بپر هيزد به راستي که دين و آبرويش را حفاظت کرده است )
نگاه کنيد به: مجموع فتاوي و مقالات متنوعة ابن باز (22/108،107).
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |