Thu, 10 Apr 2025پنجشنبه 21 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9465857
 
 
 

پيامبر صلی الله علیه وسلم  که وقتي از او سؤال شد حق همسران ما بر ما چيست؟ فرمود : (أن تطعمها إذا طعمت و تکسوها إذا اکتسيت ولاتضرب الوجه و لاتقبح ولاتهجر إلا في البيت) «هرگاه غذا خوردي به او هم غذا بدهي، و هرگاه لباس خواستي براي او هم لباس فراهم کني (غذا و پوشاکش را فراهم کن)، و به صورت او نزني و به او ناسزا نگوئي و تنها در خانه بسترش را ترک کن».ابوداود (2128)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم مي‌فرمايد: (ألا إن لکم علي نسائکم حقا و لنسائکم عليکم حقا) «آگاه باشيد که همسرانتان بر شما حقي دارند همانطور که شما بر آنان حقي داريد».ترمذی (1173

******************

از علي رضی الله عنه روايت است : (لعن رسول الله صلی الله علیه وسلم  المحلل و المحلل له) «پيامبر صلی الله علیه وسلم  محلل(حلال کننده زني که سه طلاق شده) و محلل له(مردي که زن برايش حلال شده – شوهر اول) را لعنت کرده است».ترمذی (1128)

******************

در صحيح مسلم از ابوهريره روايت است که پيامبر صلی الله علیه وسلم  از نکاح شغار نهي کرد. و فرمود شغار اين است که مردي، به مردي ديگر بگويد : (زوجني ابنتک و أزوجک ابتني، أو زوجني أختک و أزوجک أختي) «دختر را به ازدواج من در بياور، تا من (در مقابل)، دخترم را به ازدواج تو درآورم، يا خواهرت را به ازدواج من در بياور تا من هم (در مقابل) خواهرم را به ازدواج تو درآورم».مسلم (1416) در حديثي ديگر فرمودند : (لاشغار في الإسلام) «در اسلام شغار نيست».مسلم (1415)

******************

از عمرو بن شعيب از پدرش از جدش روايت است : (أن مرثد بن أبي مرثد الغنوي کان يحمل الأساري بمکة، و کان بمکة بغي يقال لها عناق، و کانت صديقته، قال : جئت إلي النبي صلی الله علیه وسلم  فقلت : يا رسول الله أنکح عناقا؟ قال : فسکت عني فنزلت : ) وَالزَّانِيَةُ لاَيَنکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( فدعاني فقرأها علي وقال : لاتنکحها) «مرثد بن ابي مرثد غنوي اسيران را به مکه حمل مي‌کرد، در مکه زن زناکاري به نام عناق که دوست مرثد بود زندگي مي‌کرد، مرثد گفت : نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم  رفتم و گفتم : اي رسول خدا! آيا عناق را به ازدواج خود درآورم؟ مرثد گويد : پيامبر در جواب من ساکت ماند، سپس اين آيه نازل شد:) وَالزَّانِيَةُ لاَينَکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( مرا صدا زد و آيه را برايم خواند، و فرمود : با او ازدواج نکن».ابوداود (2037)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (لايجمع بين المرأة و عمتها ولا بين المرأة و خالتها) «جمع بين زن و عمه‌اش، زن و خاله‌اش، جايز نيست».متفق عليه: بخاری (5109)، مسلم (1408)

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

آيا توسط ارسال ايميل (پست الکتروني) و اس ام اس طلاق روي مي دهد؟

آيا توسط ارسال ايميل (پست الکتروني) و اس ام اس طلاق روي مي دهد؟

 

الحمدلله،

آنچه که در شريعت آمده اينست که طلاق به مجرد تلفظ با زبان يا نوشتن و يا اشاره اي که در مقام نطق و زبان باشد، روي مي دهد.

علامه ابن باز رحمه الله مي گويد: «طلاق به مجرد نيت و قصد روي نمي دهد، بلکه فقط با لفظ (صريح يا کنايه) و يا نوشتن (کتابت) واقع مي شود». فتاوى إسلامية (3/279).

اما علما در مورد چگونگی طلاق توسط نوشتن دو رای متفاوت دارند:

- جمهور علما گفته اند که نوشتن هنگامی موجب طلاق خواهد شد که کاتب در وقت نوشتن قصد و نیت طلاق زنش را داشته باشد، و اگر چنین نیتی را نداشته باشد طلاق روی نمی دهد.

- اما عده ای از علما (مانند: شعبي ونخعي وزهري وحكم ) گفته اند که کاتب چه نیت طلاق را داشته باشد و چه نداشته باشد، در هر حال با نوشتن لفظ طلاق ، طلاق همسرش روی می دهد.

امام ابن قدامه می گوید: « طلاق بدون جاری کردن آن از طریق تلفظ زبان روی نمی دهد، مگر در دو حالت (که بدون تلفظ هم روی می دهد):

حالت اول: کسی که توانایی سخن گفتن را ندارد، مانند که هرگاه به طلاق اشاره کند، همسرش طلاق داده خواهد شد..

حالت دوم: هرگاه کسی طلاق را بنویسد، که اگر قصد و نیت طلاق همسرش را داشته است پس همسرش طلاق می شود، و این رای شعبی و نخعی و زهری و حَکم و ابوحنیفه و مالک و شافعی است، و اگر قصد و نیت طلاق را نداشته، پس بر طبق رأی جمهور علما طلاق روی نمی دهد؛ زیرا نوشتن محتمل (بر طلاق است یا نیست)؛ چرا که ممکن است او خواسته باشد فقط قلم را آزمایش کند (که آیا می نویسد یا خیر؟) و یا قصد ناراحت کردن زنش را داشته بدون نیت طلاق» ‏"المغني" (7/373) .‏

در کل – بر طبق رای جمهور علما- طلاق از طریق نوشتن، حکم طلاق کنایی را دارد، و طلاق کنایی به نیت مرد بستگی دارد: اگر منظورش طلاق باشد، طلاق روی می دهد و اگر نیت طلاق را نداشته، طلاق هم روی نمی دهد.

نکته: اگر کسی توانایی سخن گفتن را نداشته باشد، به مجرد نوشتن طلاق روی می دهد.

 

پس بر طبق رای جمهور علما هرگاه مردی نامه ای را برای همسرش بنویسد: تو طلاق هستی! حال این نامه چه از طریق کاغذ باشد یا پیامک (اس ام اس) یا پست الکترونیکی (ایمیل)، در اینصورت حکم آن به نیت مرد در وقت نوشتن آن برمی گردد:

- اگر او در هنگام نوشتن بر طلاق همسرش عزم و قصد داشت، در اینحالت طلاق روی می دهد.

- اگر با وجود نوشتن آن، قصد و نیت طلاق را نداشته، و بلکه فقط خواسته همسرش را در غم و اندوه بیاندازد و یا هر قصد و نیت دیگری جز طلاق داشته باشد، در اینحالت طلاق روی نخواهد داد.

بنابراين طلاق دادن از طريق ايميل نيز ممکن است روي دهد، البته بشرطيکه بطور قطع ثابت شود که آن ايميل از طرف شوهر زن ارسال شده و توسط خود او نوشته شده باشد، چرا که امروزه جعل و سرقت ايميل ممکن است.

پس هرگاه ثابت شود که آن ايميل که متضمن طلاق زن از سوي شوهر است، توسط مرد يا وکيل او نوشته و ارسال شده و بعدا به آن اعتراف و اقرار کند که آن ايميل از سوي من و يا وکيلم نوشته و ارسال شده است و او نیز نیت طلاق را داشته، آن طلاق واقع شده است.

اما اگر ثابت نشود و يا شوهر نسبت آن ايميل را به خود يا وکيلش انکار کند، در اينصورت اعتباري به آن ايميل نمي شود و طلاق واقع نمي شود.

پس لازمست که نسبت آن ايميل به شوهر بطور قطع ثابت شود، و تا زماني که شوهر به آن اقرار نکند، طلاق محسوب نمي شود. ولي اگر به آن اعتراف کرد، در آنصورت عده ي زن از زمان ارسال ايميل (يعني لحظه اي که ايميل نوشته شده) حساب مي شود.

 

والله اعلم

وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين

سايت اسلام سوال جواب

IslamQA.Com


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.