آیا اگر کسی با زنش خلوت کند ولی بکارتش را زائل نکند، هنگام طلاق مهریه کامل به او تعلق می گیرد؟
کسي که با زنش خلوت صحيحه کرده اما دخول انجام نشده و بکارت دختر را زائل نکرده است، هنگام طلاق مهريه را کامل بايد بپردازد يا نصف؟
الحمدلله،
علماي اسلام در اين مسئله اختلاف نظر دارند:
اول: بنظر جمهور علما از جمله امام ابوحنيفه هرگاه زوج با زوجه بصورت صحيحي با هم خلوتکنند با همين خلوت که هيچ مانع آميزش در ميان نبوده است، زن استحقاق همه مهريه قراردادي را پيدا ميکند، بدينگونه که هر دو در جائي با هم خلوت کنند که هيچگونه مزاحمت و ممانعت در بين نباشد و هيچکدام عذر شرعي يا ظاهري يا طبيعي مانع از همبستري نداشته باشند، مانع شرعي مانند اينکه يکي از آنان روزه فرض داشته باشد يا درحال حيض باشد، مانع حسي و ظاهري مانند اينکه يکي از آنان بگونهاي بيمار باشدکه همبستري و آميزش با وجود آن امکان نداشته، باشد، و مانع طبيعي بدينگونهکه شخص سومي همراه آنها باشد.
ابوحنيفه به روايت ابوعبيده از زرارة بن ابي اوفي استدلال کرد که گفته است: «خلفاي راشدين حکمکردهاندکه هرگاه در بر روي زوجين بسته شود و پرده آويزان وکشيدهگردد، مهريه واجب ميگردد». "المغني" (7/191)" . زيرا در اينصورت تسليمکامل از جانب زن حاصل شده و خود را در اختيارشوهر قرار داده است، پس مهريه که عوض و بدل از همين کار است، واجب ميشود و ثابت ميگردد.
دوم: امام شافعي و مالک و داود با اين رأي مخالفت ورزيدهاند وگفتهاند: وقتي همه مهريه واجب ميگردد،که دخول و همبستري کامل صورتگيرد وبا وجود خلوت صحيح بدون همبستري، تنها نصف مهريه واجب ميشود. چون خداوند ميفرمايد: « وَإِن طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِن قَبْلِ أَن تَمَسُّوهُنَّ وَقَدْ فَرَضْتُمْ لَهُنَّ فَرِيضَةً فَنِصْفُ مَا فَرَضْتُمْ» [البقرة: 237].
يعني:«هرگاه زنان را پيش ازآنکه با آنان همبستر شويد، طلاق داديد بايد نصف مهريهايکه براي آنان بر خود فرضکردهايد بدانان بپردازيد». يعني وقتي که طلاق صورتگيرد و هنوزنزديکي حقيقي و همبستري کامل صورت نگرفته باشد نصف مهريه واجب ميشود. پس در حالت خلوت کامل هم چون همبستري و جماع صورت نگرفته است، همه مهريه واجب نميشود.
شريح فاضي گفته استکه نشنيدهام که خداوند درکتاب خود از در و پرده ذکري بميان آورده باشد، هرگاه گمان رودکه مرد با زن تماس کامل حاصل نکرده است، تنها نصف مهريه واجب ميشود. سعيد بن منصور از ابن عباس روايتکرده استکه او ميگفت: اگر زني پيش شوهرش برود و مرد گويد که با وي تماسکامل نداشتهام تنها نيمه مهريه بر وي واجب ميگردد. و عبدالرزاق هم ازاو روايتکرده است کهگفت: همه مهريه واجب نميشود مگر اينکه جماع کامل صورت گيرد. منبع: "فقه السنة؛ سيد سابق".
علامه ابن عثيمين رحمه الله از علماي معاصر نيز راي اول را پذيرفته و گفته: «روايتي از امام احمد ذکر شده که شايسته آنرا بعنوان يک قاعده درآورد، او گفته: چون (زن در هنگام خلوت صحيح و بدون مزاحم) براي مرد حلال شده (تا از او استمتاع جويد) درحاليکه براي ديگري حلال نبوده است، و براي همين گفته اند: اگر مرد زن را با شهوت لمس کند، يا به عضوي از بدنش نظر کند که جز شوهر به آنجا نگاه نمي کند مانند فرج زن، در اينحالت زن مستحق مهر کامل است، زيرا مرد (خواسته) از زن (استمتاع جويد) درحاليکه براي ديگري حلال نبوده است»."الشرح الممتع" (12/293).
بنا بر راي اول، اگر زني با مرد خلوت صحيح داشته باشد ولي بر وي دخول نکرده باشد، سپس زن را طلاق دهد، زن مستحق مهريه کامل است و بر او واجب است تا مانند زن مدخول بها عده کامل بگيرد هرچند که به وي دخول نشده باشد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |