حکم بیرون رفتن نامزد بدون اجازه ی شوهرش
من با نامزدم عقد کرده ام و مراسم عروسی ما به امید خدا نزدیک است من به خانمم گفتم لباس برای عروسی و مراسم خودت انتخاب کنی و انتخاب را به عهده کسی دیگر نزاری ، نامزد من بدون اجازه من با مادرش رفته بازار. آيا اجازه دارد بدون اجازه من به بازار برود؟
الحمدلله،
هرگاه دختر و پسري بصورتي که شرع تعيين کرده به عقد هم در آمدند، از آن لحظه به بعد – يعني پس از پايان صيغه ي عقد – آن دختر و پسر شرعا زن و شوهر همديگر هستند و لذا تمامي حقوق متقابل بر طرفين ثابت مي گردد و هر نوع ارتباط آنها با هم کاملا جايز و شرعي است.
و منظور از اثبات حقوق طرفين نسبت به هم، اينست که زن يکسري حقوق دارد که بايد شوهر آنرا مراعت کند و بلعکس؛ مرد نيز يکسري حقوق بر گردن همسرش دارد که بايد زن او آنها را مراعت نمايد.
يکي از حقوق مرد بر همسر ش اينست که حافظ ناموس شوهرش باشد و از شوهر خويش در معروف اطاعت کند.
زن خردمند و هوشيار زني است که آنچه را خداوند و رسول او بزرگ دانستهاند بزرگ بداند و حق شوهرش را به خوبي ادا کند و در اطاعت از او کوشش نمايد؛ چون اطاعت از شوهر موجب وارد شدن به بهشت ميشود، پيامبر صلي الله عليه وسلم ميفرمايد : (إذا صلت المرأة خمسها، و صامت شهرها، و حفظت فرجها، و أطاعت زوجها، قيل لها ادخلي الجنة من أي أبوابها شئت) «اگر زن نمازهاي پنجگانه را بجا آورد و روزة رمضان را بگيرد و از زنا دوري کرده و از شوهرش اطاعت کند به او گفته ميشود از هر دري از درهاي بهشت که ميخواهي داخل شو».
مرد سرپرست زن و خانواده اش است و زن مي بايست از مرد خود در معروف اطاعت نمايد و اينجاست که تقواي شخص مهم است، زيرا زن متدين و باتقوا خود را موظف به اطاعت از شوهرش مي داند و لذا مشکلي در اين ناحيه وجود نخواهد داشت. و اطاعت شوهر بر اطاعت پدر و مادر اولاتر است زيرا از لحظه ي عقد به بعد، سرپرست زن شوهرش است نه والدين زن.
بنابراين هرچند که دختر و پسر عقد کرده هنوز عروسي نکرده باشند، باز زن مي بايست حقوق شوهرش را مراعات کند و بدون اجازه ي او به جايي نرود هرچند که پدر و مادرش به او امر کنند نبايد موجبات ناخشنودي شوهرش را فراهم کند و زن عاقل کسي است که از همان ابتدا اعتماد شوهرش را جلب کند زيرا زندگي زناشويي بايد تقويت گردد و ابتداي آن بسيار مهم است که نبايستي از همان اول سست گردد و بدون شک نارضايتى شوهر از زن قبل از عروسي پايه هاي زندگي را سست مي کند و دختر و پسر عقد کرده بايد مواظب حساسيت هاي اين دوران باشند.
اما این مسئله که در سوال آمده را خود شما بهتر می توانید پاسخ دهید که منظور شما چه بوده است؟ به هر حال از سخنان شما چنین برداشت می شود که گویا منظور شما دادن اجازه نبوده است زیرا اگر اینگونه می بود، الان این سوال هم مطرح نمی شد، یعنی رضایت شما موجب می شد که سوالی مطرح نشود.
اما شاید نامزد شما چنین برداشتی کرده است هرچند از نظر ما این سخن معنای اجازه را نمی رساند و شایسته بود که قبل از رفتن به بازار از شما کسب اجازه می شد و یا با خود شما می رفتند.
اما بعید هم نیست که برداشتی که نامزد شما از سخنان شما کرده نزد خود ایشان به معنای رضایت شما به رفتن بازار بوده باشد و لذا بهتر است حسن ظن داشت و از سوء ظن پرهیز نمود تا بین شما کدورت ایجاد نشود و مجالی را به شیطان ندهید.
الله تعالی می فرماید: « يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ »(حجرات 12)
یعنی: اى کسانى که ايمان آوردهايد! از بسيارى از گمانها بپرهيزيد، چرا که بعضى از گمانها گناه است.
والله اعلم
وصلی الله وسلم علی محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |