آيا تربيت فرزند وظيفه زن است؟ اگر طلاق اول گفته شود حکمش چيست وبايد چند وقت از زن دوري کرد .وطلاق دوم وسوم چه .لطفا راهنمايي کنيد؟
الحمدلله،
تربيت فرزندان وظيفه ي والدين يعني هم پدر و هم مادر است، و فقط بر دوش زن گذاشته نشده است. چه بسا مسئوليت مرد در قبال فرزندانش بيشتر از مسئوليت مادر در قبال اولادش است.
پيامبر صلي الله عليه وسلم مي فرمايد:
«كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، الإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالرَّجُلُ رَاعٍ فِي أَهْلِهِ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ فِي بَيْتِ زَوْجِهَا وَمَسْئُولَةٌ عَنْ رَعِيَّتِهَا، وَالْخَادِمُ رَاعٍ فِي مَالِ سَيِّدِهِ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ».(بخارى:893)
«هر كدام از شما مسئول است، و از هريك از شما، درمورد زير دستانش سؤال خواهد شد. رهبر جامعه، مسئول رعيت مي باشد. مرد، مسئول خانواده و زير دستانش مي باشد. زن در خانه شوهر، مسئول زير دستان خود است. خدمتگذار، مسئول است و از او در مورد اموال صاحبش و مسئوليت هاي ديگرش، سئوال خواهد شد».
و الله تعالي مي فرمايد:
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ»(تحريم 6)
يعني: «اي مؤمنان! خود را حفظ كنيد» با انجام دادن آنچه كه حق تعالي شما را بدان امر كرده است و ترك آنچه كه شما را از آن نهي كرده است «و خانوادهتان را» حفظ كنيد با دستور دادنشان به طاعت خداوند و نهيشان از نافرمانيهاي وي. ]که در اينجا خطاب در درجه ي اول متوجه سرپرست خانواده يعني پدر است.[ آري! حفظ كنيد خود و خانوادهتان را «از آتشي كه آتشانگيز آن مردم و سنگها هستند» يعني: آن آتش، آتشي است بزرگ و از نوعي ديگر كه با مردم و سنگها برافروخته ميشود چنانكه ديگر آتشها با هيزم و نفت... بر افروخته ميشوند. ابنجرير ميگويد: «پس بر ماست كه دين و خوبيها و آدابي را كه فرزندان ما بدان نياز دارند به آنان آموزش بدهيم». در حديث شريف به روايت عبدالله بن عمرو رضي الله عنه آمده است كه رسول اكرم صلي الله عليه وسلم فرمودند: «مروا أبناءكم بالصلاة لسبع واضربوهم عليها لعشر وفرقوا بينهم في المضاجع: فرزندانتان را در هفت سالگي ايشان به نماز امر كنيد و آنان را بهخاطر نماز در ده سالگي ايشان بزنيد و ميانشان در خوابگاهها جدايي افگنيد». همچنين در حديث شريف آمده است: «هيچ پدري به فرزندش هديهاي بهتر از ادب نيكو نداده است». (انوارالقرآن)
بنابراين هر دوي پدر و مادر وظيفه تربيت ايماني فرزندانشان را دارند و در قبال آنها مسئول هستند، از جمله پدر خانواده که بعنوان سرپرست مسئوليت بيشتري در قبال اعضاي خانواده دارد.
اما اگر مردي به زن خويش لفظ طلاق گفت، طلاق رخ مي دهد و زن بايد در عده قرار بگيرد. و البته خود طلاق التهاي مختلفي دارد
اما مدت عده نيز متفاوت است، اگر زن حامله باشد، بايد تا پايان وضع حمل در عده باشد (که در اين مدت در منزل شوهرش است) ولي اگر حامله نباشد بايد چهار ماه و ده روز در عده باشد.
اگر طلاق براي بار اول يا دوم باشد، به آن طلاق رجعي گويند. يعني اگر شوهر در مدت زماني که زن در عده است، پشيمان شود، مي تواند با وجود دو شاهد زن مطلقه ي خويش را تحت نکاح خود بازگرداند بدون اينکه نيازي به عقد نکاح باشد اما اگر مدت عده سپري شد ولي شوهر پشيمان نشد، و بعد خواست دوباره با زن زندگي کند نياز به عقد نکاح جديد است.
اما اگر طلاق سوم باشد، در اينصورت مرد ديگر نمي تواند زن خود را چه در زمان عده و چه بعد آن بازگرداند که به آن طلاق غير رجعي يا بائن گويند.
براي آنکه دوباره با او زندگي کند، لازمست ابتدا زن به اختيار خود با مرد ديگري ازدواج کند بعد دخول صورت گيرد و بعد شوهر دوم به اختيار خود او را طلاق دهد يا آنکه فوت نمايد، بعد مدت عده را سپري نمايد، آنگاه مي تواند دوباره با شوهر اولش زندگي نمايد.
اگر قصد داريد اطلاعات بيشتري همراه با آيات و احاديث در اين خصوص بدست بياوريد، کافيست تا عبارات "طلاق" و "عده" را در سايت جستجو نماييد، زيرا در اين قضيه مطالب بسيار زيادي در سايت وجود دارد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |