حکم شکستن استخوان حیوان عقیقه
گوسفند عقيقه نبايد استخوانش شکسته شده و يا خورده شود پس بهترين راه اين است که در وقت ذبح قصاب استخوان هايش را از گوشت جدا کند و دور بياندازد و بعد گوشت خيرات شودنظر شرع چيست؟
الحمدلله،
عقيقه حيواني است که به مناسبت تولد نوزاد در روز هفتم تولدش ذبح ميشود، و گوشت يا خوراک آن ما بين اقارب و همسايگان توزيع مي شود.
البته در مورد شکستن استخوان حيوان عقيقه آراي مختلفي وجود دارد:
در مذهب حنفيه: شکست استخوان (چه عقيقه و چه غير عقيقه) جايز نيست.
در مذهب مالکيه: شکستن استخوان عقيقه جايز است. (التاج والإكليل).
در مذهب شافعيه: شکستن استخوان عقيقه مکروه است. منهاج الطالبين (1/142)
در مذهب حنابله: مستحب است که اعضاي عقيقه را (از مفاصل) جدا نمود، ولي شکستن استخوان آن مکروه است. المغني (13/172)
و دليل کراهيت شکستن استخوان را روايتي از عايشه رضي الله عنه ذکر کرده اند که او گفت: « السنة شاتان مكافئتان عن الغلام وعن الجارية شاة تطبخ جدولا ولا يكسر عظم ويأكل ويطعم ويتصدق ...». يعني: سنت اينست که دو گوسفند را براي نوزاد پسر و يک گوسفند براي نوزاد دختر ذبح و طبخ نمود بگونه ايکه اعضاي آن جدا جدا شوند و استخوان شکسته نشود و سپس گوشت آن خورده شود و طعام و صدقه داده شود..
علامه ابن عثيمين مي گويد: « "جدولا" – در حديث مذکور- يعني اعضاي عقيقه، و استخوان آن شکسته نشود، بلکه بايد از مفاصل قطعه قطعه شود». الشرح الممتع ج 7 / 545.
ظاهريه: امام ابن حزم مي گويد: « شکستن استخوان عقيقه ايرادي ندارد و در ممنوعيت آن هيچ روايتي به صحت نرسيده است، و اگر گفته شود که.. – از عايشه رضي الله عنه در مورد منع آن روايت شده ..- ما مي گوييم: اين حديث صحيح نيست، زيرا اين روايت جزو روايت عبدالملک بن ابي سليمان عرزمي است، و اگر بفرض حديث صحيح هم باشد، باز حجت نيست زيرا فرموده ي پيامبر صلي الله عليه وسلم نيست» سپس ابن حزم ديگر روايات ديگر را که در اين مورد ذکر شده اند را مرسل مي نامد. المحلى (7/523)
و اين آراي مذاهب مختلف در خصوص شکستن استخوان حيوان ذبح شده بمناسبت تولد نوزاد بود، ولي بهتر آنست جهت خروج از اختلاف و از باب احتياط از شکستن استخوان عقيقه خودداري نمود، و بگونه اي گوشت حيوان را جدا کرد که اعضاي حيوان از مفاصل قطع شوند، و يا همانگونه که سوال کننده ي محترم اشاره کرده اند استخوان هايش را از گوشت جدا کرد و دور بياندازد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |