کسی که در هنگام نزدیکی با همسرش، مقاربت با زن بیگانه ای را در ذهن خود مجسم کند!
حکم گناه کسی که در حال نزدیکی با همسرش است اما در همان حال به زن بیگانه ای فکر میکند و در ذهنش از او لذت میبرد و حالت نزدیکی با وی را در تصور و ذهنش می آورد چیست؟
الحمدلله،
اگر تفکر و خیال جماع کردن با زن بیگانه ای بر انسان عارض گردد، در اینحالت ان شاءالله گناهی بر شخص نیست و از او عفو می شود، در صحیح بخاری از ابوهریره رضی الله عنه روایت است که گفت: قال النبي صلى الله عليه وسلم: «إن الله تجاوز لي عن أمتي ما وسوست به صدورها». وفي رواية: «إنّ اللَّهَ تَعَالَى تَجَاوَزَ عَنْ أُمّتي مَا حَدّثَتْ بِهِ أَنْفُسَهَا مَا لَمْ تَعْمَلْ أَوْ تَكَلَّمْ». یعنی: «خداوند متعال از آنچه که در سینه ی امت من وسوسه می شود، گذشت کرده است» و در روایت دیگری فرمود: «خداوند وسوسه هایی که در دل امتم خطور می کند؛ مادامیکه به مرحله عمل یا گفتار در نیاید، برای شان بخشیده است». متفق علیه.
بنابراین اگر اینگونه تفکرات بر شخصی عارض گردند، ان شاءالله گناهی متوجه فرد نخواهد شد، ولی باید آن افکار را از ذهنش دور کند تا مبادا موجبات تحریک وی را به سوی گناه فراهم آورد و خدای نکرده وی را به سوی انجام عمل سوق دهد.
اما چنانکه این تفکرات و تصورات تعمدی باشند و شخص عمدا خود را به آنها مشغول نماید، در اینصورت این عمل جایز نیست و بلکه راهی را به سوی انجام فاحشه هموار می سازد و ممکن است فرد را به سوی گناه زنا سوق دهد.
و در مورد زن و مردی که در اثنای عمل زناشویی (جماع) فرد بیگانه ای را در ذهن خود تصور می کنند، ومثلا مرد که با زن خود در حال عمل جماع است او به زن دیگری فکر می کند که با وی جماع می کند، در این حالت علما در مورد حکم این مسئله که آیا حرام است یا خیر اختلاف نظر دارند:
- بیشتر و اکثر علمای مذاهب این گونه تفکرات را حرام دانسته اند و حتی آنرا بخشی از زنا محسوب کرده اند، و این مذهب حنفیه و مالکیه و حنابله و همچنین بعضی از علمای شافعیه نیز است.
ابن الحاج مالكي می گوید: «و بر او لازم است تا نفس خویش را از انجام فعل یا سخن گفتن از این عمل زشت نگاهدارد که بر او چیره می شود، و آن (عمل زشت) اینست که مرد هرگاه زنی را مشاهده کرد، و نزد همسر خود رفت آن زن بیگانه را در جلوی چشمانش تصور می کند، و این نوعی از زنا است، چنانکه علمای ما فرموده اند که هرکس کوزه آبی را بردارد و تصور کند که در حال نوشیدن شراب است، آن آبی که در کوزه است بر او حرام می شود و این حکم فقط مختص به مردان نیست، بلکه زنان نیز داخل در حکم آن می شوند و حتی (حرمت آن) در مورد آنها شدیدتر است..». " المدخل " (2 / 194 ، 195) .
و ابن مفلح حنبلي می گوید: «و ابن عقیل در کتاب " الرعاية الكبرى" ذکر کرده و بر آن جزم دارد که: اگر مردی در هنگام جماع با زن خود چهره ی زن بیگانه ای را تصور کند، این عمل او حرام است و او گناهکار خواهد شد.. اما تفکراتی که بر انسان غالب می شوند گناهی ندارند». " الآداب الشرعية " ( 1 / 98 ) .
همچنین اقوال مشابهی در کتابهای حنفیه وجود دارد. (رجوع کنید به: حاشية ابن عابدين 6/372).
- اما بعضی (نه همه) از علمای شافعیه مانند تقی الدین سبکی این تفکرات را حتی اگر عارضی هم نباشند، موجب گناه نمی دانند. ابن حجر هیتمی در "تحفة المحتاج" در این باره می گوید: «جمعی از علمای متأخر (شافعیه) در این مورد اختلاف دارند و گفته اند که حکم این مسئله منقول نیست، و جمعی از محققین مانند ابن فرکاح و ابن البزری و الرداد شارح کتاب "الرشاد" و سیوطی و حتی غیر آنها نیز گفته اند که جایز است، و نیز مقتضی کلام تقی الدین سبکی در کلامش در مورد "سد ذرایع" دربرگیرنده ی جواز آن نزد وی است، و آنها به حدیث " إن الله تجاوز لأمتي ما حدثت بها أنفسها... " استدلال می کنند.. (سپس کلام ابن الحاج مالکی را نقل می کند) میگوید: بعضی از متاخرین این قول او را رد کرده اند و گفته اند که دلیلی بر آن حکم نیست..» (نگاه کنید به: تحفة المحتاج: 7/205 و " الفتاوى الفقهية الكبرى " ( 4 / 87 )).
همچنین حافظ عراقی از علمای شافعیه می گوید: «اگر مردی با همسرش جماع کند و در ذهنش با زنی نامحرم جماع کند، و او در ذهنش آن جماع حرام را تصویر سازی کند، این امر بر او حرام است، و همچنین هر تشابه سازی که در آن صورتی از حرام باشد (بر او حرام است)». طرح التثريب ج (2/19).
بنابراین در حالتی که شخص عمدا اینگونه تفکرات و تصورات را در ذهنش وارد می کند مابین علما اختلاف نظر است، ولی اکثر آنها این عمل را زشت و حرام و گناه دانسته اند، ولی بعضی از متاخرین شافعیه مانند سیوطی و سبکی آنرا حرام نمی دانند. والله اعلم
و شایسته است که فرد خود را از اینگونه افکار قبیح برهاند تا مبادا انسان بواسطه ی آن افکار به سمت فاحشه و گناه سوق داده شود.
وصلی الله وسلم علی محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |