آیا زن با رعایت حجاب کامل می تواند نزد بستگان شوهرش بنشیند؟
آيا اگر زن حجاب کامل را رعايت کند مي تواند در مجلس غير محارم مانند برادر و يا عموي شوهرش بنشيند؟
الحمدلله،
نخست بايد گفته شود که بر هر زن مسلمان بالغي واجب است تا در نزد غير محارم حجاب کامل داشته باشد؛ و غير محارم نيز زياد هستند از جمله نزديکان و بستگان دور و نزديک شوهر مانند برادر يا برادر زاده يا خواهر زاده و يا عمو و يا دايي شوهرش، و پيامبر صلي الله عليه وسلم مي فرمايند: (إياکم و الدخول علي النساء، قيل يا رسول الله : أفرأيت الحمو – و هو قريب الزوج کأخيه و ابن أخيه و عمه و ابنعمه و نحوهم – قال : الحموالموت) متفق عليه .«از داخل شدن بر زنان بپرهيزيد، گفته شد اي رسول خدا! نظرت درباره حمو (نزديکان شوهر مانند برادر شوهر و پسر برادر شوهر و عموي شوهر و پسر عموي شوهر و خواهر همسر يا عمه ي همسر و مانند آنها) چيست؟ فرمود : حمو مرگ است».
بنابراين رعايت حجاب نزد اين افراد واجب است، اما نزد پدر و يا پسرهاي شوهر نيازي نيست زيرا آنها جزو محارم زن خواهند شد.
و حجاب کامل نيز عبارتست از پوشش جميع بدن با لباسهايي که نه تنگ و نازک باشند و نه خوش رنگ و پرزرق و برق باشند که چشمها را به سوي خود جلب نمايد.
در مورد ويژگيهاي يک حجاب صحيح به فتواي (5929) مراجعه کنيد.
البته بعضي از علما فرموده اند که پوشش صورت و دو کف دست هم واجب است، يعني يک زن بايستي نزد غير محارم نقاب و دستکش بپوشد و يا دستهايش را نمايان نکند.
بعضي ديگر از علما فرموده اند که نقاب و دستکش براي زنان مستحب است و فقط زماني واجب مي شود که زن ظاهري فتنه انگيز براي مردهاي بيگانه داشته باشد و به اصطلاح زيبا رو باشد.
اما اگر يک زن مسلمان حجاب صحيح و شرعي را رعايت کند و صورت و دو کف دستش را بپوشاند، براي او جايز است که در مجالس غير محارم بنشيند، به شرطيکه مورد تهمت قرار نگيرد و در مجلس منکراتي وجود نداشته باشد.
علامه عبدالعزيز ابن باز رحمه الله در اين مورد مي گويد: «براي زن جايز است که نزد برادر شوهرش يا پسر عموهاي خود يا همانند آنها بنشيند البته بشرطيکه حجاب شرعي داشته باشد، و حجاب شرعي بوسيله ي پوشش صورتش و موهايش و بقيه ي بدنش حاصل مي شود، زيرا (کل) زن عورت است و (براي نامحرمان) فتنه است، و نبايد در آن مجلس ترديدي وجود داشته باشد، زيرا مجلسي که در آن شر و گناهي باشد جايز نيست که در آنجا نشست، مانند نشستن با آنها براي شنيدن موسيقي و آلات لهو لعب و همانند آنها، همچنين براي زن جايز نيست که (حتي با رعايت کامل حجاب) با يکي از غير محرمها خلوت کند (و در مکاني با هم تنها باشند) زيرا پيامبر صلي الله عليه وسلم فرمودند: « لا يخلونَّ رجلٌ بامرأةٍ إلا ومعها ذو محرم » متفق عليه؛ يعني: هيچ مردي با هيچ زني در مکاني خلوت نکنند مگر آنکه محرمي همراه زن باشد. و فرمودند: « لا يخلون رجل بامرأة ؛ فإن الشيطان ثالثهما» مسند احمد؛ يعني: هيچ مردي با زني نامحرم خلوت نمي کند مگر آنکه نفر سوم آنها شيطان است.». " فتاوى المرأة المسلمة " ( 1 / 422 ، 423 ) .
اما هرگونه مصاحفه بين زن با مرد نامحرم حرام و ممنوع است، حتي با رعايت حجاب کامل و با وجود حائل حتي با حضور محارم نيز جايز نيست. به فتواي (2698) و (2699) مراجعه کنيد.
و در مورد حکم سلام کردن و سلام دادن زن و مرد نامحرم به هم به فتواي (5119) مراجعه نماييد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |