حکم گذاشتن اسم سبحان روي فرزندان چیست؟
الحمدلله،
در مورد حکم نامگذاري با نام «سبحان» بايد گفت که:
در کل کراهت دارد که نامي را براي فرزندان انتخاب نمود که دلالت بر تزکيه نفس و مدح آن داشته باشد، مانند نور الدين يا شمس الدين و امثال آنها که در برگيرنده ي نوعي مدح و تزکيه نفس شخص است. چنانکه در صحيحين (بخاري و مسلم) از ابوهريره رضي الله عنه روايت شده که زينب در اوايل اسمش "برة" به معناي (پرهيزکار، نيکوکار، پاک) بود که رسول خدا صلي الله عليه وسلم اسم وي را به زينب تغيير داد.
همچنين در روايت ديگري از محمد بن عمرو بن عطاء روايت است که گفت: « سَمَّيْتُ ابْنَتِي بَرَّةَ، فَقَالَتْ لِي زَيْنَبُ بِنْتُ أَبِي سَلَمَةَ: إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ (صلي الله عليه وسلم) نَهَى عَنْ هَذَا الِاسْمِ، وَسُمِّيتُ بَرَّةَ، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلي الله عليه وسلم): (لَا تُزَكُّوا أَنْفُسَكُمُ، اللَّهُ أَعْلَمُ بِأَهْلِ الْبِرِّ مِنْكُمْ). فَقَالُوا: بِمَ نُسَمِّيهَا؟ قَالَ: (سَمُّوهَا زَيْنَبَ)» روايت مسلم
يعني: دخترم را به اسم «برة» نامگذاري کردم، ولي زينب دختر ابي سلمه به من گفت: رسول خدا صلي الله عليه وسلم از اين اسم نهي کرده اند، چرا که من نيز به نام برة نامگذاري شده بودم که رسول خدا صلي الله عليه وسلم فرمودند: «خود را تزکيه مکنيد، چرا که خدا آگاهتر است که کداميک از شما اهل نيکوکاري و تقواست» به (محمد بن عمرو) گفتند: پس وي را به چه اسمي نامگذاري کنيم؟ فرمود: اسمش را زينب بگذاريد.
اما سبحان نيز که به معناي « دوري و پاکي از هر نوع بدي و پليدي» مي باشد در واقع دلالت بر اين تزکيه نفس و مدح فرد نامگذاري شده را دارد، از اينرو گذاشتن اسم «سبحان» بر فرزندان مکروه است، هرچند که حرام نيست.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |