آیا زن می تواند از اموال خود به خواهر و برادر فقیرش کمک کند در حالی که شوهر زن راضی نباشد؟
خانمي هستم 35 ساله ، متاهل و صاحب سه فرزند. از زنده گي ام راضي هستم . صرف من مشکل از طرف خانواده پدرم دارم من پدر و مادر خود را از دست داده ام داراي سه خواهر و دو برادر مي باشم . دو خواهرم ازدواج نموده است و دو برادر و يک خواهرم مجرد و داراي اقتصاد ضعيف هستند با وجود که کار هم دارند ولي بامعاش کم. من مجبور هستم که جهت جلو گيري ازحوادث بد زندگي اين دو برادر و يک خواهرم را کمک مالي نمايم زيرا معاش من نسبتا خوب است آيا از نظر اسلام جايز است که بدون اجازه شوهرم صرف از معاش خودم آنها را کمک مالي نمايم زيرا من مطمئن هستم که اگر موضوع را با شوهرم در ميان بگذارم او راضي نيست . اگر جايز نيست پس چه کار کنم ؟
الحمدلله،
براي پدر و مادرتان از خداوند متعال دعاي مغفرت و آمرزش داريم، و خداوند از گناهان آنها بگذرد. آمين
اما بدون شک کمک و ياري رساندن به مسلمان – خصوصا اگر برادر و خواهر نسبي باشند- واجب است و شريعت اسلام آنرا بسيار مي پسندد، و بر هر مسلماني واجب است تا به برادر و خواهر ناتوان و يا شوهر محتاج خود کمک کند.
با توجه به اينکه برادر و خواهر شما – بنا به اظهارات شما- محتاج و نيازمند هستند، لذا شما که خواهر آنها هستيد مي توانيد از اموال و دارايي شخصي خود به آنها کمک کنيد و صدقه بدهيد، و اين کمک جايز است زيرا هرکس مالک اموال خويش است و مي تواند به هر طريقي در آنها در امورات شرعي دخل و تصرف داشته باشد و کسي نمي تواند وي را مانع شود.
از اينرو شما هم مي توانيد از اموالي که متعلق به خود شماست به برادر و خواهرتان و يا هر مسلمان ديگري که نيازمند است کمک کنيد حتي اگر شوهرتان راضي نباشد، زيرا عمل شما (يعني کمک به نيازمندان) عملي مشروع است و چون از اموال شخصي خود کمک مي کنيد، لذا مخالفت شوهرتان موجب حرام شدن کمک شما به نيازمندان نخواهد شد، مگر آنکه بخواهيد بدون اجازه از اموال شوهرتان صدقه بدهيد که اين حالت جايز نيست.
اما به هر حال بهتر است که زن و مرد همديگر را در اطلاع بگذارند و شما نيز سعي کنيد به شوهرتان بگوييد که قصد داريد تا از اموال شخصي خود به برادر و خواهر محتاج خود کمک کنيد و با او مشورت کنيد، و اين امر (يعني کسب رضايت شوهر و مشورت با او) امر پسنديده و مفيدي براي ادامه روابط زناشويي خواهد شد، و موجب مي شود که زوجين به همديگر اعتماد کنند، هر چند که کسب رضايت شوهر براي زن در اينحالت واجب نيست اما امري مطلوب است، و اگر زن ترسيد که شوهرش با صدقه دادن و کمک او به محتاجين مخالف است، مي تواند بدون اطلاع شوهرش به آنها کمک کند.
چون به هر حال زن مي تواند از مال شخصي خود به هر مسلمان نيازمندي که خواست کمک و صدقه بدهد و براي اينکار نيازي نيست که شوهر از آن آگاه باشد و يا راضي باشد، زيرا مال شخصي هرکس متعلق به خودش است و کسي جز مالک حق دخل و تصرف را ندارد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |