آیا اگر یک دختر ده ساله حجاب نداشته باشد گناهکار است؟ والدینش چطور؟
من دختري 10 ساله دارم که به دليل بي حوصلگي نماز نمي خواند، آيا براي او هم گناهي هست؟ از نظر حجاب چطور؟
الحمدلله،
اگر دختر يا پسري به سن بلوغ رسيده باشد، نماز بر او فرض است و اگر نماز نخواند بعنوان تارک نماز قلمداد شده و حکم تارک نماز بر وي مترتب خواهد شد، و قطعا گناه ترک نماز – اگر کفر اکبر نباشد – از گناه زنا و شرابخواري بيشتر است. و همينطور حجاب براي دختري که بالغ شده واجب است و ترک آن گناه است و او بخاطر ترک حجاب گناهکار است و سرپرست خانواده هم بايد زنان خانواده اش را به حجاب ملزم کند، و حتي گفته شده که اگر دختري بالغ نشده باشد ولي جثه و هيکل درشتي داشته باشد، بايد حجابش را بپوشد وگرنه والدينش مسئول هستند.
اما اگر هنوز به سنت بلوغ نرسيده است، بخاطر ترک نماز گناهکار نيست، ولي پدر و مادر او مورد سرزنش و عتاب شريعت قرار مي گيرند، زيرا کودک خود را به عبادت عادت نداده اند درحاليکه پيامبر صلي الله عليه وسلم فرمودند: «مُرُوا أوْلادَكُمْ بِالصَّلاةِ وَهُمْ أبْنَاءُ سَبْعِ سِنينَ، وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا، وَهُمْ أبْنَاءُ عَشْرٍ، وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ في المضَاجِعِ». (روايت ابو داود و حاکم).
«وقتي بچههايتان به سن هفت سالگي رسيدند آنها را به نماز خواندن امر کنيد و چنانچه به ده سالگي رسيدند و نماز نخواندند و امر شما را اطاعت نکردند، آنان را تنبيه کنيد، از ده سالگي به بعد جاي خواب بچههايتان را از هم جدا کنيد».
بنابراين بر والدين لازم است تا کودکان خود را قبل از رسيدن به سن بلوغ و تکليف به انجام عبادات مختلف همچون نماز و روزه و حجاب و قرائت قرآن عادت بدهند تا سختي آن از دوش آنها برداشته شود و در هنگام رسيدن به سنت تکليف آمادگي کامل را براي انجام تکاليف شرعي خود داشته باشند و از انجام آنها احساس کسالت و تنبلي نکنند، تا مبادا به همين منوال رشد کنند و آنگاه بکلي از شريعت و احکام آن دور شوند.
لذا سهل انگاري والدين در اين امورات جايز نيست، وليّ و سرپرست دختران خردسال بايد آداب اسلامي را به آنها بياموزد، و به آنها دستور دهد که بدون پوشش بيرون نروند، تا اينگونه از خطر فتنه، در امان باشند و به اخلاق زيباي اسلامي عادت کنند تا سبب انتشار فساد نگردند، و همانگونه که به خوراک و پوشاک و نيازهاي مادي او اهميت مي دهند، بايد به مسائل ديني او – حتي بيشتر – اهميت بدهند، زيرا دين و عقيده و اخلاق از هر چيزي مهم تر است.
آن پدر و مادري که فرزندان صالح و دينداري تربيت مي کنند، چه بسا که مشمول اين حديث قرار بگيرند که پيامبر صلي الله عليه وسلم فرمودند: «خَيْرُ مَا يُخَلِّفُ الرَّجُلُ مِنْ بَعْدِهِ ثَلاَثٌ وَلَدٌ صَالِحٌ يَدْعُو لَهُ وَصَدَقَةٌ تَجْرِي يَبْلُغُهُ أَجْرُهَا وَعِلْمٌ يُعْمَلُ بِهِ مِنْ بَعْدِهِ». ابن ماجه، طبراني در «معجم الصغير».
يعني: بهترين چيزي كه پس از مرگ براي انسان مفيد و كارآمد خواهد بود، عبارت است از : 1- فرزند صالحي كه براي پدر و مادر دعاء كند. 2- صدقه اي كه نفعش مستدام باشد. 3- علمي كه بعد از مردن صاحب علم، ديگران از آن بهره مند شوند.
قطعا کسي که اين مسئله برايش اهميت دارد و دين خدا را دوست مي دارد و نگران عاقبت خود و خانواده اش است، در همان ابتداي امر با زن يا مردي ازدواج مي کند که اهل دين باشد، تا فرزندانش هم از او متاثر شده و راه دين و اخلاق را در پيش بگيرند، و در همان اوائل خردسالي به کودکان خود دين مي آموزند و دين در قلب و نفوس آنها رشد مي دهند و با عبادات تمرين مي دهند تا آن کودک و خردسال بر اساس دين و عبادت صحيح رشد کند و مسلمان صالح و درستکاري باشد که هم خود و هم والدين و ديگر مسلمانان از او راضي شده و منتفع گردند.
در مورد نشانه هاي بلوغ دختران و پسران به فتواي (6570) مراجعه کنيد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |