حکم خدمت کردن زنی به شوهر شرابخوارش
زني که شوهرش شراب مينوشد و گاهي از روي مستي به آزار و اذيت رواني (غير فيزيکي) همسرش ميپردازد؛ حال اگر، آن زن خدمت شوهر شرابخوارش را بکند؛ آيا کار خوبي انجام ميدهد؟
شنيده بودم که ميگويند که اگر آن زن خدمت اين شوهر شرابخوار را انجام دهد؛ عبادات و نماز اين زن به درگاه خداوند مقبول نميشود؟ آيا اين سخن راست است؟ خواهش ميکنم مرا راهنمايي کنيد. حق زن در برابر شوهر شرابخوار مطابق مذهب حنفي چيست؟
الحمدلله،
شرابخواري مانند تارک نماز نيست، يعني کسي که شراب مي خورد – بشرطيکه آنرا حلال نداند – کافر نمي شود، ولي مرتکب گناه کبيره شده و مستحق اجراي حد است.
و پيامبر صلي الله عليه وسلم در مورد شرابخوار فرموده اند: «الخمر أم الخبائث، فمن شربها لم تقبل صلاته أربعين يوما فإن مات و هي في بطنه ما ميتة جاهلية». صحيح ابن ماجه (3344).
يعني: «شراب ام الخبائث (اساس پليديها) است، پس هر کس آنرا بنوشد تا چهل روز نمازش قبول نميشود و اگر بميرد در حاليکه شراب در شکمش باشد، به مرگ جاهليت مرده است».
در اين مورد به فتواي (4693) مراجعه کنيد.
اما هرگاه زني؛ شوهري شرابخوار داشته باشد؛ او نبايد در تهيه شراب براي او کوچکترين نقشي داشته باشد، وگرنه او نيز شريک جرم شوهرش خواهد بود، زيرا او به يک عمل حرام و گناه کمک و ياري رسانيده است درحاليکه خداوند متعال کمک رسانيدن به گناه را نهي کرده اند و مي فرمايند: « وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ»(مائده 2)
يعني: و (هرگز) در راه گناه و تعدّى همکارى ننماييد! و از (مخالفت فرمان) خدا بپرهيزيد که مجازات خدا شديد است!
و از ابن عمر رضي الله عنه روايت است که پيامبر صلي الله عليه وسلم فرمود : «لعنت الخمر علي عشرة أوجه : بعينها، و عاصرها، و معتصرها، بائعها، و مبتاعها و حاملها، والمحمولة إليه،و آکل ثمنها، وشاربها، و ساقيها». صحيح ابن ماجه (2725).
يعني: «شراب از ده جهت لعنت شده است: خود شراب، کسي که راب را دست ميکند، کسي که به درخواست او شراب گرفته ميشود، فروشنده، خريدار، حمل کننده، کسي که شراب براي او حمل ميشود، خورنده پول آن و خورنده خود آن و ساقي آن».
بنابراين زن نبايد در امور مربوط به شراب يا شرابخواري به شوهرش خدمت کند، و اطاعت از شوهر هرچند که واجب است، اما اطاعت از او در گناه و حرام ممنوع است، چنانکه پيامبر صلي الله عليه وسلم مي فرمايد: « لَا طَاعَةَ لِمَخْلُوقٍ فِي مَعْصِيَةِ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ».(احمد 1/131،129،94).
يعني: « از مخلوق در کاري که معصيت الله است نبايد اطاعت کرد».
اما خدمت به شوهر شرابخوار در ديگر موارد که مخالفتي با شريعت نداشته باشد، جايز است و ايرادي ندارد، و اينکه بعضي از مردم مي گويند که: " اگر آن زن خدمت شوهر شرابخوار کند؛ عبادات و نماز اين زن به درگاه خداوند مقبول نميشود" اين سخن صحيح نيست، زيرا هيچ دليلي بر صحت اين ادعا از کتاب و سنت وارد نشده است.
اين زن بايد سعي کند حکم شرعي شرابخواري را مستقيم يا غير مستقيم به شوهرش اعلام کند و وي را نصيحت نمايد، و اگر لازم شد از ديگراني که در شوهرش نفوذ دارند کمک بگيرد تا بتوانند آن مرد را از ادامه چنين وضعيتي بازدارند، و برايش دعا کند و در اين راه خسته نشود، و همين تلاش زن براي اصلاح شوهرش خود داراي اجر و ثواب است، هرچند که موفق به هدف مورد نظر نشود.
اما چنانچه آن مرد همچنان به گناه خود ادامه داد و اصلاح نشد، در آنصورت توصيه ما اينست که اين زن از آن مرد جدا شود و تقاضاي طلاق کند و يا از طريق خلع خود را از او رها کند، چرا که زندگي کردن با مرد شرابخواري ممکن است تاثير سوء بر دين و اخلاق خود زن و حتي فرزندانش بگذارد. اما اگر زن چاره اي جز زندگي با او نداشت، ايرادي ندارد که با او بماند و ماندن با اين مرد ممنوع و حرام نيست بشرطيکه در فراهم کردن اين گناه کوچکترين نقشي نداشته باشد، زيرا هيچکس مسئول بار گناه ديگران نيست، و خداوند متعال مي فرمايند:
«وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَى». (فاطر 18).
يعني: هيچ کس بار گناه ديگرى را بر دوش نمىکشد.
نگاه کنيد به: فتاوى الشيخ ابن عثيمين 2/890.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |