Thu, 10 Apr 2025پنجشنبه 21 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9465868
 
 
 

پيامبر صلی الله علیه وسلم مي‌فرمايد : ) أکمل المؤمنين إيمانا أحسنهم خلقا، و خيارکم خيارکم لنسائهم ) «کاملترين مؤمنان از لحاظ ايمان،خوش اخلاقترين آنان‌اند و بهترين شما کساني هستندکه براي همسرانشان بهترند»ترمذی (1172)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم  که وقتي از او سؤال شد حق همسران ما بر ما چيست؟ فرمود : (أن تطعمها إذا طعمت و تکسوها إذا اکتسيت ولاتضرب الوجه و لاتقبح ولاتهجر إلا في البيت) «هرگاه غذا خوردي به او هم غذا بدهي، و هرگاه لباس خواستي براي او هم لباس فراهم کني (غذا و پوشاکش را فراهم کن)، و به صورت او نزني و به او ناسزا نگوئي و تنها در خانه بسترش را ترک کن».ابوداود (2128)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم مي‌فرمايد: (ألا إن لکم علي نسائکم حقا و لنسائکم عليکم حقا) «آگاه باشيد که همسرانتان بر شما حقي دارند همانطور که شما بر آنان حقي داريد».ترمذی (1173

******************

از علي رضی الله عنه روايت است : (لعن رسول الله صلی الله علیه وسلم  المحلل و المحلل له) «پيامبر صلی الله علیه وسلم  محلل(حلال کننده زني که سه طلاق شده) و محلل له(مردي که زن برايش حلال شده – شوهر اول) را لعنت کرده است».ترمذی (1128)

******************

در صحيح مسلم از ابوهريره روايت است که پيامبر صلی الله علیه وسلم  از نکاح شغار نهي کرد. و فرمود شغار اين است که مردي، به مردي ديگر بگويد : (زوجني ابنتک و أزوجک ابتني، أو زوجني أختک و أزوجک أختي) «دختر را به ازدواج من در بياور، تا من (در مقابل)، دخترم را به ازدواج تو درآورم، يا خواهرت را به ازدواج من در بياور تا من هم (در مقابل) خواهرم را به ازدواج تو درآورم».مسلم (1416) در حديثي ديگر فرمودند : (لاشغار في الإسلام) «در اسلام شغار نيست».مسلم (1415)

******************

از عمرو بن شعيب از پدرش از جدش روايت است : (أن مرثد بن أبي مرثد الغنوي کان يحمل الأساري بمکة، و کان بمکة بغي يقال لها عناق، و کانت صديقته، قال : جئت إلي النبي صلی الله علیه وسلم  فقلت : يا رسول الله أنکح عناقا؟ قال : فسکت عني فنزلت : ) وَالزَّانِيَةُ لاَيَنکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( فدعاني فقرأها علي وقال : لاتنکحها) «مرثد بن ابي مرثد غنوي اسيران را به مکه حمل مي‌کرد، در مکه زن زناکاري به نام عناق که دوست مرثد بود زندگي مي‌کرد، مرثد گفت : نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم  رفتم و گفتم : اي رسول خدا! آيا عناق را به ازدواج خود درآورم؟ مرثد گويد : پيامبر در جواب من ساکت ماند، سپس اين آيه نازل شد:) وَالزَّانِيَةُ لاَينَکِحُهَا إلاَّ زَانٍ أو مُشرکٌ ( مرا صدا زد و آيه را برايم خواند، و فرمود : با او ازدواج نکن».ابوداود (2037)

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

فرزندخواندگی حرام است ولی آیا نگهداری از بچه های یتیم و بی سرپرست بعنوان فرزندخواندگی محسوب می شود؟

فرزندخواندگی حرام است ولی آیا نگهداری از بچه های یتیم و بی سرپرست بعنوان فرزندخواندگی محسوب می شود؟

 

در فتواي شماره 2334 فتوي به حرام بودن قبول شخصي به عنوان فرزند خوانده داده شده است. سوال بنده اين است که در حوادث طبيعي مثل زلزله ي بم هزاران کودک بي سرپرست ميشوند و حال که سرپرستي آنها به عنوان فرزندخوانده حرام است، اسلام که دين محبت و مودت است چه راهي را براي کمک به انها توصيه ميکند؟ اگر ميگوييد تا طفل است اشکال ندارد اما بزرگ که شد و نا محرم در خانه اي که سرپرستي شده است تکليف او چيست؟ نميشود که او را به زور و جبر و بدون توجه به سرنوشتش صرفا به خاطر اينکه بزرگ شده و نا محرم شده او را بيرون کرد.

 

الحمدلله،

در چنين مواقعي حکومت اسلامي بايد عهده دار سرپرستي آنها باشد و شرايط مسکن و خوراک و تحصيلات آنها را برعهده گرفته و تامين نمايد.

و يا افرادي از شهروندان عادي که صلاحيت لازم را دارند مي توانند آن کودکان آواره يا يتيم و بي سرپرست يا گم شده را سرپرستي کنند و از آنها نگهداري نمايند، بدينصورت که بچه هاي پيدا شده را - بدون فرزندخواندگي - در منزل خود نگهداري کنند و کفالت آنها را برعهده بگيرند و بعد از بالغ شدن مي توانند محل سکونت آنها را تغيير دهند تا در آنجا پرورش يابند و يا در همان خانه خود از هم حجاب کامل کنند.

حتي کساني که متولي سرپرستي آن بچه شده اند مي توانند از حکومت تقاضاي کمک در تامين نفقه آن بچه کنند.

 پس براي نگهداري آن بچه ها لازم نيست که حتما آنها را به فرزند خواندگي تقبل کنند، زيرا فرزندخواندگي يعني آن کودک را به خود نسبت دادن! درحاليکه هيچ نسبتي با هم ندارند، و از هم ارث بردن! درحاليکه نمي توانند از هم ارث ببرند، زيرا ارث تنها از طريق نسب و سبب ثابت مي شود، درحاليکه فرزندخوانده هيچکدام از اين دو مورد نيست. و حتي اسم و فاميل آن کودک را به خود نسبت مي دهند، درحاليکه خداي متعال در مورد نسبت دادن اين بچه ها فرموده: « وَمَا جَعَلَ أَدْعِيَاءَكُمْ أَبْنَاءَكُمْ ذَلِكُمْ قَوْلُكُم بِأَفْوَاهِكُمْ وَاللَّهُ يَقُولُ الْحَقَّ وَهُوَ يَهْدِي السَّبِيلَ» (احزاب 4).

يعني: و (خداوند) فرزندخوانده‏هاى شما را فرزند حقيقى شما قرارنداده است؛ اين سخن شماست که به دهان خود مى‏گوييد (سخنى باطل و بى‏پايه)؛ امّا خداوند حقّ را مى‏گويد و او به راه راست هدايت مى‏کند.

اما اگر هدف از نگهداري آن بچه ها؛ تنها کفالت و سرپرستي آنها باشد، لزوما فرزندخواندگي تنها راه حل نيست، بلکه مي توان بدون آنکه بعنوان فرزند خوانده تقبل شوند کفالت آنها را برعهده گرفت و در حق آنها محبت و مودت نمود و نيازهايشان را برآورده ساخت. تنها فرق اين روش آنست که بچه هاي تحت کفالت عنوان فرزند خواندگي شخص کفيل را ندارند و به شخص کفيل نسبت داده نمي شوند، وگرنه مي توانند بدون اين عنوان (فرزندخواندگي) از آنها سرپرستي و حفاظت کنند حتي اگر در خانه خود نگهداري کنند – بشرطيکه در دوران بلوغ حجاب کنند- جايز است.

بنابراين نگهداري و سرپرستي از بچه هاي گم شده يا يتيم يا بي سرپرست نه تنها حرام نيست، بلکه مستحب و يا فرض کفايي است و اجر و ثواب زيادي دارد، و شريعت اسلام مانع آن نيست. تنها شروطي قرار داده که بايد رعايت کنند؛ از جمله نبايد بعنوان فرزندخوانده تقبل شوند و نيز در دوران بلوغ رعايت مسائل محرم و نامحرم شود، مثلا از هم حجاب کامل کرده و در خلوت باهم قرار نگيرند و ديگر موارد..

مي توانيد براي توضيحات بيشتر به فتواي (292) مراجعه کنيد.

 

والله اعلم

وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين

سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.