حکم رنگ کردن موها برای زنان در چه مواردی جایز و مباح است؟
در شبکه نور فتواي در بخش فتوا باب رنگ کردن مو شنيدم :"رنگ کردن مو با رنگ جايز است "البته اين فتوا در مورد مردان است . متاسفانه در زمانه امروز که بي حجابي بعنوان آزادي زن معرفي شده و دشمن از هر طرفي با بهانه هاي زيادي مثل مدل /زيبايي و...در صدد کشف حجاب و نمايش موهاي رنگارنگ بر آمده اند واجب است از فتواهايي که تقريب استنباط در آن است جدا خودداري شود.اکنون از همين فتوا زنان در کردستان - مثلا خانواده من- بر من ايراد ميگيرند و ميگويند رنگ کردن جايز است پس ما هم رنگ مي زنيم و چون زير روسري ديده نمي شود پس آن براي ديده شدن است . به همين دليل موهاي خود را رنگ کرده و بدحجاب شده اند. حال آيا رنگ کردن مو براي زنان جايز است؟ لطفا ضمن جواب با دليل و سند ما را در تبليغ دين مساعدت نماييد.
الحمدلله،
قبل از بررسي اصل پاسخ به سوال لازمست گفته شود که هر امري خارج از مقوله ي عبادات باشد، انجام آن مباح است مگر اينکه دليلي بر ممنوعيت آن وجود داشته باشد و ما حق نداريم حلال خداوند را بر ديگران حرام نماييم و اين کار به معناي تغيير شرع است.
شيخ محمد بن صالح العثيمين رحمه الله مي گويد:" شما بايد بدانيد كه در غير از عبادات، اصل حلال بودن است مگر آن كه دليل منعي وجود داشته باشد، هرگاه شما در مورد چيزي ترديد داشتيد كه حلال است يا حرام؟ جايز است يا ناجايز؟ اگر از عبادات بود، اصل ممنوعيت است؛ و شما نبايد به انجام آن اقدام كنيد مگر آن كه برايتان روشن شود كه جايز است، و اگر از عبادات نبود مي توانيد آن را انجام دهيد؛ زيرا اصل در آن حلال بودن است، خداوند متعال مي فرمايد:« قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللّهِ الَّتِيَ أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَالْطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِي لِلَّذِينَ آمَنُواْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا خَالِصَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ» «[اى پيامبر] بگو زيورهايى را كه خدا براى بندگانش پديد آورده و [نيز ] روزيهاى پاكيزه را چه كسى حرام گردانيده بگو اين [نعمتها] در زندگى دنيا براى كسانى است كه ايمان آوردهاند و روز قيامت [نيز] خاص آنان مىباشد » [بخشي از آيه 32-اعراف] "(شيخ ابن عثيمين- كتاب الدعوة (5)،(2/73،74).
اما در مورد رنگ کردن موي سر، در اين زمينه برخي از علماي معاصر رنگ کردن موي سر را بدون ضرورت جايز نمي دانند بجز رنگ حنا ، اما آنچه که در آن اتفاق نظر وجود دارد رنگ کردن موي سر يا صورت بوسيله رنگ سياه است، زيرا پيامبر صلي الله عليه وسلم مي فرمايند: «غيروا هذا الشيب وجنبوه السواد»، «[رنگ] موي سفيد را تغيير دهيد و آنرا سياه نکنيد». اين حکم براي زن و مرد مشترک است.
اما ساير رنگها مانند رنگ طلايي و غير آنها مشمول حکم اين حديث نمي شوند ولي برخي از علما رنگ مش را با استناد به اين حديث که : "«من تشبه بقوم فهو منهم»، «کسي که از گروهي تقليد کرد از جمله آنها است»"،جايز نمي دانند زيرا رنگ مش را الگوبرداري از مدلهاي غربي مي دانند.
شيخ صالح فوزان در مورد رنگ موي سر زنان مي گويد:
" رنگ کردن موي سفيد مستحب است مگر با رنگ سياه، مثلاً با حناء و وسمه و .... ولي سياه کردن موي سفيد جايز نيست، بنا به فرموده پيامبر صلي الله عليه وسلم: «غيروا هذا الشيب وجنبوه السواد»، «[رنگ] موي سفيد را تغيير دهيد و آنرا سياه نکنيد». اين حکم براي زن و مرد مشترک است.
اما در مورد موهايي که سفيد نيستند، پس به همان شکل و وضعيت اصلي و طبيعي خودشان باقي ميمانند و تغيير داده نميشوند، ولي اگر بد رنگ باشند، براي بدست آوردن رنگ مناسب، با رنگ کردن، اين زشتي مو را از بين ميبرند. اما موي طبيعي که، رنگ آن زشت نيست، آن را به حالت طبيعي خود باقي ميگذارند. زيرا دليلي براي رنگ کردن آنها وجود ندارد. اگر رنگ کردن مو به روشي باشد که تقليد از زنان کافر و مدهاي وارداتي شمرده شود، شکي در حرام بودن آن نيست و فرقي ندارد که کل موها يک رنگ زده شده باشند يا رنگارنگ باشند، (که همان مش کردن است)."( کتاب «فتاوي المرأه المسلمه»، (2/520)، شيخ صالح فوزان)
همچنين شما مي توانيد به فتواي شماره (3440) مراجعه کنيد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد و علي آله و اتباعه الي يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |