به چه صورتی خارج شدن منی ، باعث می شود که غسل کرد؟
ايا ميتوان مني را اينگونه تعريف کرد:ماده اي چسپنده که به صورت جهنده وبا شهوت از الت تناسلي بيرون ميايد وبايد غسل کرد در غير اين صورت نياز به غسل ندارد حتي اگر شکل مني باشد.
الحمدلله،
اين توضيح از مني تقريبا صحيح است فقط بايد توجه داشت که توضيح داده شده در سوال فقط براي حالت بيداري ( و نه خواب) صحيح است زيرا ممکن است شخص در خواب محتلم شود و صبح فراموش کند مگر اينکه آثار مني را بر روي بدن و لباس خود مي بيند.
يعني هنگام بيداري، خروج مني به شرطي موجب غسل ميشود که باشهوت همراه باشد ولي در خواب اين شرط لازم نيست به دليل فرموده پيامبر صلي الله عليه وسلم : (إذا حذفت الماء فاغتسل من الجنابة، فإذا لم تکن حاذفا تغتسل) [الإرواء 162/1]
يعني:«وقتي آبرا به حالت جهيدن بيرون کردي غسل جنابت کن ولي اگر آب به حالت جهيدن بيرون نشد غسل نکن».
شوکاني مي گويد : «حذف» پرت کردن است و اين امکان ندارد مگر اينکه همراه با شهوت باشد. به همين دليل نويسنده ميگويد : اين امر بيانگر آن است که آنچه بدون شهوت و بر اثر بيماري يا سرما خارج ميشود، غسل را واجب نميکند». نيل الاوطار (275/1)
اگر کسي در خواب محتلم شود ولي آب مني نبيند، غسل بر او واجب نميشود ولي اگر آب مني را ببيند و احتلامي را در خواب به ياد نداشته باشد، غسل بر او واجب ميشود، از عايشه روايت است : (سئل رسول الله صلي الله عليه وسلم عن الرجل يجد البلل و لايذکر احتلاما؟ فقال : يغتسل، و عن الرجل يري أنه قد احتلم و لايجد البلل؟ فقال : لاغسل عليه)ترمذي
يعني:«از پيامبر صلي الله عليه وسلم دربارة کسي که تري را ميبيند ولي احتلامي به ياد نميآورد سؤال شد، فرمود : غسل کند و همچنين دربارة کسي که گمان ميکند محتلم شده، بدون اينکه رطوبتي را ببيند، سؤال شد. پيامبر صلي الله عليه وسلم در جواب فرمود : غسل بر او واجب نيست».
بنابراين توضيح وارد شده در متن سوال را اينگونه تکميلتر مي کنيم:
« ماده اي چسپنده و شيري رنگ است که معمولا به صورت جهنده وبا شهوت از الت تناسلي بيرون ميايد و اگر اين اتفاق در حالت بيداري رخ دهد بايد غسل کرد، در غير اين صورت اگر بصورت بدون جهنده و بدون شهوت باشد، نياز به غسل ندارد حتي اگر شکل مني باشد مگر اينکه در خواب مني (با هر حالتي) خارج شود و هنگام بيدار شدن متوجه آثار مني شويم که در اينصورت غسل واجب مي شود.»
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد و علي آله و اتباعه الي يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |