آيا عمل وازکتومي (بستن لوله مردان) جایز است؟
آيا عمل وازکتومي (بستن لوله مردان) با توجه به اينکه بعداً مي توان آن را عمل کرده ولوله را وصل نمايند حرام است لازم به ذکراست ازنظر علم پزشکي هيچگونه عوارض ندارد؟
الحمدلله،
جلوگيري از بارداري زنان به هر نحوي که صورت گيرد، چنانکه بصورت دائمي باشد جايز نيست و علما اين عمل را حرام مي دانند. ولي اگر جلوگيري موقت باشد ايرادي بر آن نيست.
شيخ ابن عثيمين رحمه الله گويد:
" متوقف کردن زاد و ولد براي هميشه به تصريح علما حرام است؛ چون اين کار با آنچه پيامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ از امتش خواسته، مخالف است. همچنين يکي از عوامل ضعف و ذلت مسلمين خواهد بود؛ چون وقتي مسلمانها زياد باشند، اين مايه ي افتخار براي آنهاست، بنابراين الله تعالي بر بني اسرائيل منت مي گذارد که تعدادشان را زياد کرده است و مي فرمايد:« وَجَعَلْنَاكُمْ أَكْثَرَ نَفِيرًا » [ الاسراء: 6] « و تعداد نفراتتان را بيشتر کرده ايم»
بنابراين جايز نيست که انسان براي هميشه زاد و ولد را متوقف نمايد. مگر آنکه نياز باشد مثل اين که اگر مادر حامله شود، اين خطر وجود داشته باشد که بميرد در اين صورت متوقف کردن زاد و ولد ضرورت و نياز است، اگر چنين زني براي هميشه راه باردار شدن را به روي خود ببندد، اشکالي ندارد.
اين عذري است که جلوگيري از بچه دار شدن را جايز مي نمايد، همچنين اگر زن بيماري در رحم داشته باشد که بيم آن مي رود که به ديگر جاهاي بدن سرايت کند كه او را از بين ببرد در اين صورت بيرون کردن رحم اشکالي ندارد."(فتاواي شيخ ابن عثيمين – تهيه: اشرف بن عبدالمقصود (2/836))
اما وازکتومي يکي از راههاي دائمي جلوگيري از بارداري زنان است که در اين روش با انجام عمل جراحي کوتاه مدتي جلوي انتقال اسپرمها از بيضه و رسيدن آن به مايع مني گرفته ميشود. اگر در مايع مني، اسپرم وجود نداشته باشد، غير ممکن خواهد بود که حاملگي رخ دهد.
و پزشکان متخصص گفته اند که وازکتومي يک روش دائمي جلوگيري از بارداري ميباشد و در صورتي که مردي بعد ازعمل وازکتومي تصميمش عوض شود و بخواهد دوباره بچهدار شود به آساني قابل برگشت نخواهد بود .
سايت پزشکان بدون مرز در اين ارتباط چنين نوشته است:" سازمان بهداشت جهاني وازکتومي را بهعنوان بهترين، مطمئنترين و راحتترين روش جراحي براي جلوگيري دائمي از باروري تأييد کرده است"
از طرفي انجام عمل وازکتومي براي مغز خطرناک است بر اساس يافته هاي تحقيقات جديد دانشمندان که در مجله ي " نورولوژي رفتاري و شناختي " منتشر شده است، عمل وازکتومي ممکن است خطر بروز نوعي بيماري مغزي را تشديد کند ، اين بيماري با نام آفازي پيشرفته اوليه (PPA ) به تدريج توانايي صحبت کردن، خواندن و نوشتن را از بيمار مي گيرد و بين دهه 40 و 50 عمر بروز مي کند.
و لذا انجام عمل وازکتومي براي جلوگيري از بچه دار شدن والدين جايز نيست زيرا هم باعث عقيم شدن مرد خواهد شد که اين امر در شرع جايز نيست و هم عوارضي بر سلامتي فرد خواهد داشت.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد و علي آله و اتباعه الي يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |