هرگاه زنی بعد از اذان و قبل از ادای نماز دچار حیض شود
اگر زنی بعد از فرا رسیدن وقت نماز (و قبل از خواندن نمازش) دچار حیض شود، حکم نمازی که نخوانده چیست؟
الحمدلله،
«هرگاه (زنی) بعد از فرا رسیدن وقت نماز دچار حیض شود، مثلا نیم ساعت بعد از اذان ظهر حیض شود، در آنصورت بر آن زن لازمست که بعد از پاک شدن از حیض (و غسل کردن) آن نماز را قضاء کند، چونکه الله متعال می فرماید : « إِنَّ الصَّلاَةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَّوْقُوتًا» (نساء 103). یعنی: همانا نماز در اوقات معلوم و معيني بر مومنان فرض شده است.
اما نمازهایی که در دوران حیض پشت سر گذرانده، نیاز به قضاء ندارند، به دلیل فرموده پیامبر صلی الله علیه وسلم خطاب به گروهی از زنان : «أَلَيْسَ شَهَادَةُ الْمَرْأَةِ مِثْلَ نِصْفِ شَهَادَةِ الرَّجُلِ»؟
یعنی : «مگر نه اينكه در ايام حيض و قاعدگي، نماز نمي خوانيد و روزه نمي گيريد» بخاري (304) ومسلم (80).
و علماء بر این مسئله که زن نماز دوران حیضش را قضاء نمی کند، اجماع دارند.
اما اگر قبل از تمام شدن وقت نماز به مقدار یک رکعت یا بیشتر، از حیض پاک شود، در آنصورت بعد از غسل باید نمازی را که در وقت آن پاک شده را بخواند، به دلیل فرموده پیامبر صلی الله علیه وسلم : « مَنْ أَدْرَكَ مِنْ الصُّبْحِ رَكْعَةً قَبْلَ أَنْ تَطْلُعَ الشَّمْسُ فَقَدْ أَدْرَكَ الصُّبْحَ، وَمَنْ أَدْرَكَ رَكْعَةً مِنْ الْعَصْرِ قَبْلَ أَنْ تَغْرُبَ الشَّمْسُ فَقَدْ أَدْرَكَ الْعَصْرَ» بخاري (579) ومسلم (607).
یعنی : « کسی که یک رکعت از نماز صبح قبل از طلوع خورشید را دریابد؛ نماز صبح را دریافته است، و کسی که یک رکعت از نماز عصر قبل از غروب خورشید را دریاید؛ یقیناً نماز عصر را دریافته است».
پس هرگاه در وقت نماز عصر پاک شود، و هنوز به مقدار یک رکعت (یا بیشتر) به غروب خورشید باقی مانده باشد، بایستی نماز عصر را بخواند ]و اگر به دلیل غسل کردن وقت نماز مغرب برسد، چون معذور است می تواند خارج وقت هم آنرا بخواند، یعنی بعد از غروب عصرش را بخواند و بعد نماز مغرب را می خواند[».
مصدر: مجموع فتاوى ورسائل فضيلة الشيخ ابن عثيمين رحمه الله (11/ 276) .
والله اعلم
وصلى الله على نبينا محمد وعلى اله وصحبه وسلم
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com
|