آیا ازدواج با دختر زن بعد از طلاق (آن زن) برای شوهرش جایز است؟
آيا در اسلام جايز است که با دختر زن سابق خود که طلاق گرفته خود و صاحب دختر از شوهر اولش ميباشد ازدواج نمود؟
الحمدلله،
چنين دختري را ربيبه گويند، بعبارتي ربيبه دختر همسر است، مثلا زني از مردي صاحب يک دختر شده و سپس شوهر اول آن زن فوت مي کند و آنگاه آن زن با مرد ديگري ازدواج مي کند، و دختر آن زن براي شوهر جديدش در حکم ربيبه است، و ازدواج با ربيبه بستگي دارد که آيا آن مرد با مادر آن دختر همبستر شده (دخول روي داده) يا خير؟ اگر دخول روي داده باشد پس ازدواج آن مرد با دختر همسرش تا ابد حرام است، حتي اگر بعدها مادرش را طلاق دهد، اما اگر قبل از همبستر شدن با مادرش وي را طلاق دهد، مي تواند با دخترش ازدواج نمايد.
به دليل فرمده الله تعالي: « حُرِّمَتْ عَلَيْكُمْ أُمَّهَاتُكُمْ وَبَنَاتُكُمْ – تا آنجا که مي فرمايد: - وَأُمَّهَاتُ نِسَآئِكُمْ وَرَبَائِبُكُمُ اللاَّتِي فِي حُجُورِكُم مِّن نِّسَآئِكُمُ اللاَّتِي دَخَلْتُم بِهِنَّ فَإِن لَّمْ تَكُونُواْ دَخَلْتُم بِهِنَّ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ ..» (نساء 23).
يعني: «و» بر شما حرام شده است «دختران زنانتان كه در كنار شماپرورش يافتهاند ـ از بطن آن زنانتان كه با آنان همبستر شدهايد» ربيبه: دختري است كه تحت رعايت و سرپرستي ناپدري (شوهر مادر) تربيت ميشود. البته تربيت و پرورش دختران ـ بنا بر قول جمهور ـ در تحريم وي معتبر نيست زيرا دختر زن هنگامي كه شوهر با مادرش آميزش جنسي (مقاربت) كند، بر وي حرام ميشود، ولواين كه آن دختر در خانه ناپدري خويش تربيت هم نشده باشد، لذا قيد تربيت و پرورش در اينجا، بنا بر غالب عرف بيان شده و لذا آن را در اصل تحريم، هيچ دخلي نيست «پس اگر با آنها همبستر نشدهايد، بر شما گناهي نيست» يعني: در نكاح آنها بر شما گناهي نيست، اگر قبل از همبسترشدن با مادرانشان از آنها جدا شده باشيد.
علما از همين آيه اين قاعده شرعي را استنباط كردهاند كه: «مادران را نكاح دختران، و دختران را مقاربت با مادران حرام ميگرداند». اما در ساير محرمات سببي كه عبارتند از: زن پدر، زن پسر و مادرزن، بايد گفت كه به مجرد عقد نكاح مرد با زن، اين گروه بر وي حرام ميشوند، حتي اگر هم با زن خويش آميزش جنسي نكرده باشد.
در فتاوي هيئت دائمي آمده است: «اگر يک مرد زني را بنکاح خود درآورد و با او همبستر شود، در آنصورت تا ابد ازدواج با يکي از دختران يا نوه هاي آن زن حرام است، و فرقي ندارد چه از شوهر سابقش باشد يا شوهر ديگري، به دليل فرموده الله متعال: « حُرِّمَتْ عَلَيْكُمْ أُمَّهَاتُكُمْ - إلى قوله - : وَرَبَائِبُكُمُ اللَّاتِي فِي حُجُورِكُمْ مِنْ نِسَائِكُمُ اللَّاتِي دَخَلْتُمْ بِهِنَّ» النساء/23 .
و ربيبه در اين آيه يعني: دختر همسر، و مرد با دخترهاي زناني که با او همبستر مي شود محرم مي گردد، و براي آن دختران هم جايز است که از شوهر مادرشان حجاب نداشته باشند».
"فتاوى اللجنة الدائمة" (17/367).
والله اعلم
وصلى الله على نبينا محمد وعلى اله وصحبه وسلم
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com
|