اگر پسري بدون رضايت وحضور خانواده ازدواج کند، خانواده اش وی را مجازات کنند؟!
اگر پسري بدون رضايت وحضورخانواده ازدواجي کند که هم کف نباشند.
والدين بواسطه قسم در کدام از مواردزير مجاز هستند
1- قطع رابط
2- اموال خود را بواسطه قسم به ديگر فرزندان ببخشند
3- با استفاده از قانون صلح در ارث دختر وپسر يکسان ارث ببرند.
الحمدلله،
هيچکدام از اين سه قسم جايز نيست، و اگر والدين يکي از اين سه قسم را خورده باشند، بر آنها واجب است که قسم خود را بشکنند و درعوض کفاره بدهند، زيرا قسم خوردن براي امر حرام جايز نبوده و اگر کسي براي امر حرامي قسم ياد کند بر او واجب است که آنرا بشکند و کفاره آنرا بدهد.
قطع رابطه با مسلمانان – اللخصوص اعضاي خانواده – و محروم ساختن يکي از فرزندان از اموال و دارايي، و يا تغيير قانون ارثي که شريعت تعيين کرده، هر سه اين اعمال حرام و ناجايزند، از اينرو نبايد براي هيچيک از اين سه مود قسم ياد کنند.
1- قطع ارتباط بيشتر از سه روز با مسلمان جايز نيست، دليل آن حديث صحيحي از پيامبر صلي الله عليه وسلم است که مي فرمايند: « لا يحِلُّ لمُسْلِمٍ أنْ يهْجُرَ أخَاهُ فوْقَ ثَلاثِ لَيال: يلتَقِيان، فيعرِضُ هذا ويعرِضُ هذا، وخَيرُهُما الَّذِي يبْدأ بالسَّلامِ » متفقٌ عليه.
يعني : براي مسلمان حلال نيست که بيش از سه شب برادرش را ترک کند که باهم روبرو شوند و از همديگر روي گردانند و بهتر شان کسي است که به سلام آغاز مي کند.
و فرمود: « مَنْ هَجَرَ أَخَاهُ سَنَةً فَهُوَ كسفك دَمه» السلسلة الصحيحة (928 ).
يعني : «هرکس تا يک سال با برادر مسلمانش قهر کند، گناه اين کار برابر با کشتن اوست».
2- تبعيض بين فرزندان در بخشش حرام است، زيرا از نعمان بن بشير روايت است که: پدرم قسمتي از مالش را بعنوان صدقه به من بخشيد. مادرم عمره بنت رواحه گفت : تا پيامبر صلي الله عليه وسلم را گواه نگيري، راضي نميشوم، پدرم نزد پيامبر صلي الله عليه وسلم رفت تا اورا بر بخششي که به من کرده بود، گواه بگيرد، پيامبر صلي الله عليه وسلم به او فرمود : «أفعلت هذا بولدک کلهم؟» «آيا اين کار را با تمام فرزندانت کردهاي؟» گفت : نه، پيامبر فرمود : «اتقوا الله واعدلوا في أولادکم» «تقواي خدا را پيشه کنيد و در ميان فرزندانتان عدالت را رعايت کنيد، پدرم برگشت و آن هبه را پس گرفت».
در روايتي ديگر آمده است که فرمود : «فلاتشهدني إذا فإني لاأشهد علي جور» «بنابراين مرا به شاهد مگير زيرا من بر ظلم شاهد نميشوم» متفق عليه
3- همچنين مخالفت با قانون شرع در تقسيم ارث حرام است، مگر آنکه خود وارث با رضايت خويش سهم خود را ببخشد يا از آن صرف نظر کند و يا کمتر بخواهد، که البته او فقط مي تواند درباره سهم خود تصميم بگيرد اما نمي تواند براي بقيه تصميم بگيرد، و ارث را بعد فوت موروث تقسيم مي کنند، يعني هرگاه موروث وفات کرد در آن هنگام وارث مي تواند نسبت به سهم خود با رضايت قلبي تصميم بگيرد.
خداوند متعال هم اينگونه حکم کرده است : « يوصِيکُمُ اللَّهُ فِي أَوْلادِکُمْ لِلذَّکَرِ مِثْلُ حَظِّ الأنْثَيينِ »
يعني: الله تعالي شما را درباره فرزندانتان سفارش مي کند سهم پسر [در ميراث] برابر سهم دو دختر است. [نساء : 11].
خلاصه اينکه : براي ازدواج پسر اذن و اجازه ي والدين شرط نيست و ضرورتي ندارد، ولي شايسته است که پسر در انتخاب شريک زندگي خود، کسي را انتخاب نمايد که والدينش هم رضايت داشته باشند تا بين اعضاي خانواده کدورت و سردي روابط ايجاد نشود، چرا که والدين حق بزرگي را برگردن فرزندانشان دارند و رضايت والدين موجب خشنودي الله تعالي نيز است.
با اين وجود رضايت والدين در ازدواج پسر ضروري نيست و خللي به ازدواج وارد نمي کند، اما اذيت کردن والدين گناه کبيره است که پسر بايد مراقب باشد مبادا موجب ناراحتي و رنجيده خاطر والدينش شود، اما اگر پسر مرتکب گناه شد، والدين نبايد با انجام گناه با او مقابله کنند، زيرا هر کدام از طرفين در روز قيامت مسئول اعمال خويش است، و انسان عاقل کسي است که در برابر عکس العمل ديگريان بنحوه اي خداپسندانه رفتار کند که در نهايت به مصالحه کشيده شود و گناهي صورت نپذيرد.
والله اعلم
وصلى الله على نبينا محمد وعلى اله وصحبه وسلم
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com
|