حکم کرایه گرفتن زن دفاف برای مجلس زنانه عروسی
آیا کرایه گرفتن زن دف نوازی که در مجالس زنانه عروسی ها دف می نوازد جایز است؟ البته با وی شرط گذاشتیم که آواز و اشعار منکر را نخواند و فقط دف بنوازد.
الحمدلله،
قبلا لازم به یادآوری است که اختلاط زنان و مردان در مجالس عروسی، و یا نواختن و پخش موسیقی و ترانه، و یا فیلمبرداری از مجلس زنان، جایز نیست، چیزی که متاسفانه بسیاری از مسلمانان امروزی نسبت به آن تساهل می کنند، قطعا در چنین مجالسی دف نوازی جایز نیست، در فتوای شماره (6406) بیشتر درباره یک مجلس عروسی مشروع سخن گفتیم.
اما اگر فرض را بر آن بگذاریم که مجلس زنان و مجلس مردان کاملا از هم جدا هستند، و در مجلس زنان هیچ مرد بالغی حضور نداشته باشد، در آنصورت جایز است که یکی از زنان دف نوازی کند و یا آواز با اشعار مباح بخواند، بشرطیکه از آن مجلس فیلمبرداری نشود یا صدای وی را ضبط نکنند، در چنین شرایطی ایرادی ندارد که به دف نواز پولی هم عطا شود.
علامه ابن عثیمین می گوید : «دادن پول به زنان دف نواز ایرادی ندارد؛ زیرا این پول بابت عمل مباحی است، ولی دادن پول به زنان طبل نواز جایز نیست؛ زیرا طبل نوازی حرام است، و پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند : « إنَّ الله إذا حرَّم شيئاً حرَّم ثمنه» «هرگاه الله چیزی را حرام کرده قیمتش را نیز حرام کرده است» (روایت ابن حبان (4938) و صحیح است)».
"لقاء الباب المفتوح" (1/580) .
لازم به توجه است : هرچند دف نوازی در مجالس زنانه عروسی و یا پول گرفتن بابت آن جایز است، اما گاهی یکسری امورات حرام یا مکروه با آن توأم می شود که موجب ممنوعیت دف نوازی خواهد شد، از جمله رقصیدن بهمراه دف نوازی ..
شيخ محمد بن إبراهيم رحمه الله گفته : «دف نوازی در عروسی برای اظهار و اعلان نکاح امری مشروع است، اما اگر به سبب آن مفاسد دیگری ایجاد شود، پس ممنوع خواهد شد».
مجموع الفتاوى" (10/218) .
و علامه ابن عثیمین می گوید : «رقصیدن مکروه است، خصوصا اگر ترس فتنه برود، چرا که گاهی رقاص (دختر) جوان و زیبایی است و رقص او حتی در بین زنان نیز موجب تحریک شهوت است» "لقاء الباب المفتوح" (1/580).
و همچنین باید دقت کرد که اسراف کردن در دادن پول به دف نواز جایز نیست، پولی که بابت نواختن دف به دف نواز داده می شود باید معقول باشد و از اسراف بدور باشد، چرا که الله متعال از اسراف نهی فرمودند : « وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ» (انعام 141). یعنی : « و اسراف نکنيد، که خداوند اسراف کنندگان را دوست ندارد ».
و الله تعالی از تضییع اموال نهی نموده و میفرماید: «وَلا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَکُمُ الَّتِی جَعَلَ اللَّهُ لَکُمْ قِیَامًا» (نساء 5).
یعنی : « اموال خود را، که خداوند وسیله قوام زندگی شما قرار داده، به دست سفیهان نسپارید».
چه بسا همین اسراف کردن ها موجب زدودن برکت ازدواج شود، از پیامبر صلی الله علیه وسلم روایت شده که فرمودند : « أَعْظَمُ النِّسَاءِ بَرَكَةً أَيْسَرُهُنَّ مَئُونَةً » أحمد (24595).
یعنی : « با برکتترین زنان کسی است که مهریه و مخارجش کمتر باشد».
برای توضیحات بیشتر به فتوای (2238) مراجعه کنید.
منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).
والله اعلم
وصلى الله على نبينا محمد وعلى اله وصحبه وسلم
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com
|