حکم پوشیدن لباسی که آمیخته از ابریشم و پارچه معمولی باشد
پيامبر (صلي الله عليه وسلم) ميفرمايد: هر چيزي كه زياد آن حرام باشد كم آن نيز حرام است. و در حديث ديگري فرموده اند كه: ابريشم براي مردان حرام است. در حالي كه حديثي ديده ام كه فكر كنم اسماء دختر امام ابوبكر رضي الله عنه به ايشان لباسي دادند كه سر آستين و مقداري از لباس ابريشمي بود و ايشان فرمودند اگر ابريشم به اين مقدار كم باشد مشكلي نداردو پوشيدند اگر روايات صحيح هستند.
الحمدلله،
حديثي که شما نقل کرده ايد که: (پيامبر صلي الله عليه وسلم ميفرمايد هر چيزي كه زياد آن حرام باشد كم آن نيز حرام است). ما عين يا مشابه اين حديث را سراغ نداريم که وارد شده باشد، آنچه که هست حديث زير است که فقط در رابطه با شراب آمده :
(کل مسکر حرام، و ما أسکر کثيره فقليله حرام) «هر مستکنندهاي حرام است و هر چه مقدار زياد آن مستکننده باشد، مقدار اندک آن نيز حرام است». ابن ماجه (3392).
يعني اگر يک نوشيدني خوردن زياد آن باعث مستي گردد، در آنصورت خوردن کم آن هم حرام است، ولي تطبيق اين مسئله بر حرير نياز به دليل دارد، وانگهي شريعت پوشيدن لباس ابريشمي را بر مردان حرام کرده ولي لباسي که ترکيبي از مقدار اندکي ابريشم با پارچه غير ابريشمي باشد در حکم لباس ابريشم نيست، در کتاب "الحجه البالغه" دهلوي آمده است كه درآنصورت اسم لباس (ابرشم) برآن اطلاق نميشود و شايد براي نيازي باشد.
و حتي در صحيح بخارى و مسلم از انس رضي الله عنه روايت شده است كه پيامبر صلى الله عليه وسلم براى عبدالرحمن بن عوف و زبير اجازه داد كه حرير بپوشند، زيرا مبتلا به خارش بدن (بعلت حشره كنه) بودند.
و يا با وجود آنکه در حديث صحيح وارد شده که پيامبر صلي الله عليه وسلم فرمودند: «أُحِلَّ الذَّهَبُ وَالْحَرِيرُ لِإِنَاثِ أُمَّتِي وَحُرِّمَ عَلَى ذُكُورِهَا» صحيح نسائي (4754).
يعني: «طلا و ابريشم براي زنان امت من حلال قرار داده شده اند و براي مردان امت من حرام هستند»
با اين وجود در شرايط ضروري استفاده از طلا براي مردان جايز مي باشد، چنانکه عرفجة پسر اسعد روز جنگ "كُلاب" بينيش قطع شد و يك بينى نقره اى بجاى آن ساخت ولى اين بينى نقره گنديد و بو گرفت، پس پيامبر صلى الله عليه و سلم او را امر فرمود كه يك بينى طلايى را بجاى آن بسازد (روايت ابوداوود 4232).
بنابراين نتيجه مي گيريم استعمال طلا يا پوشيدن ابريشم در حالت ضرورت (مانند بيماري پوستي) و يا استفاده از تکه اي از آن براي پوشاندن قسمتهاي سوراخ لباس جايز است، در کتاب "فقه السنة" سيد سابق آمده است: « ..آنچهكه تا بحال درباره حرير و ديبا گفته شد، مربوط بحرير خالص بود و اما حرير مخلوط اگر بيشترش حرير باشد بنزد شافعيه، لباس آن حرام است، و اگر نيمه ياكمتر از آن، حرير بود، حرام نيست. چون اكثريت حكم كل را دارد. امام نووي گفته است: لباس مختلط از حرير و غيرآن، حرام نيست مگر اينكه وزن حرير بيشتر باشد».
و در كتاب "الحجة البالغة" دهلوي آمده است: چون در هنگام عذر مقصود از آن رفاه و اشرافيگري نيست، بلكه براي مداوا و شفا است. و ما اين احکام را از روي مجموع احاديث وارده درباره تحريم طلا و ابريشم براي مردان و نيز احاديث وارده درباره جواز استفاده آن دو در هنگام ضرورت درمي يابيم.
به فتواي (2424) و (5777) نيز مراجعه کنيد.
والله اعلم
وصلى الله على نبينا محمد وعلى اله وصحبه وسلم
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com
|