Fri, 04 Apr 2025جمعه 15 فروردين 1404
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 9445920
 
 
 

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (من کانت له امرأتان يميل مع أحدهما علي الأخري، جائ يوم القيامة وأحد شقيه ساقط) «هر کس دو زن داشته باشد و بين آنها عدالت برقرار نکند، روز قيامت در حالي به پيشگاه خداوند حاضر مي‌شود که يکي از پهلوهايش ساقط (افتاده) است».ابن ماجه (1969)، ولي تمايل قلبي بيشتر به يکي از آنان اشکال ندارد.

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : (خيرکم، خيرکم لأهله، و أنا خيرکم لأهلي) «بهترين شما کسي است که با خانواده‌اش خوش‌رفتارتر باشد و من بهترين شما براي خانواده‌ام هستم».ترمذی (3985)

******************

از علي رضی الله عنه روايت است : (صنعت طعاما فدعوت رسول الله صلی الله علیه وسلم  فجاء فرأي في البيت تصاوير فرجع فقلت : يا رسول الله، ما أرجعک بأبي أنت و أمي؟ قال : إن في البيت سترا فيه تصاوير، و إن الملائکة لاتدخل بيتا فيه تصاوير). «غذايي را درست کردم و پيامبر صلی الله علیه وسلم  را دعوت نمودم، پيامبر آمد و چند عکسي را در خانه ديد و برگشت. گفتم اي رسول خدا! پدر ومادرم فدايت باد چه چيزي باعث شد که برگردي؟ فرمود : در خانه پرده‌هاي عکس‌داري(عکس ذي روح) بود و ملائکه به خانه‌اي که در آن عکس باشد داخل نمي‌شوند». ابن ماجه (3359)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (إذا دعي أحدکم إلي طعام فليجب، فإن کان مفطرا فليطعم، و إن کان صائما فليصل : يعني الدعاء) «هرگاه يکي از شما دعوت شد، دعوت را اجابت کند، پس اگر روزه نبود غذا بخوردواگر روزه بود (براي صاحب عروسی) دعا کند». بیهقی (263/7) و مسلم (1431)

******************

پيامبر -صلى الله عليه وسلم- فرمود: (إذا دعي أحدکم إلي الوليمة فليأتها) «اگر يکي از شما به وليمه (عروسی که در آن امر خلاف شرع نباشد) دعوت شد، بايد براي آن بيايد». متفق عليه : بخاری (5173)، مسلم (1429)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (شر الطعام طعام الوليمة، يمنعها من يأتيها، و يدعي إليها من يأباها، و من لم يجب الدعوة فقد عصي الله و رسوله) «بدترين عذا، غذاي وليمه‌اي است که فقراي نيازمند از آن منع و ثروتمندان بي‌نياز به آن دعوت شوند، وکسي که دعوت وليمه را اجابت نکند به راستي نافرماني خدا و رسول او را کرده است». متفق عليه : مسلم (1432)، بخاري و مسلم اين حديث را بصورت موقوف از ابوهريره روايت کرده‌اند، بخاری (5177).

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

آيا سوگند به طلاق سوگند به غير خدا نيست؟

آيا سوگند به طلاق سوگند به غير خدا نيست؟

 

الحمدلله،

سوگند خوردن جز به نام الله يا به يکي از اسماء يا صفات او تعالي جايز نيست، و هرکس بغير آن سوگند بخورد او گناهکار است، حتي سوگند به غير خدا شرک (اصغر) است، چنانکه ابوداود از ابن عمر رضي الله عنه از پيامبر صلي الله عليه وسلم روايت کرده که فرمود : «مَنْ حَلَفَ بِغَيْرِ اللَّهِ فَقَدْ أَشْرَكَ» أبو داود (3251).

يعني : «هرکس به غير نام خدا سوگند ياد کند، به راستي که شرک ورزيده است».

و باز ابوداود از ابوهريره رضي الله عنه روايت کرده که گفت : رسول خدا صلي الله عليه وسلم فرمود : «لَا تَحْلِفُوا بِآبَائِكُمْ وَلَا بِأُمَّهَاتِكُمْ وَلَا بِالْأَنْدَادِ وَلَا تَحْلِفُوا إِلَّا بِاللَّهِ وَلَا تَحْلِفُوا بِاللَّهِ إِلَّا وَأَنْتُمْ صَادِقُونَ» أبو داود (3248).

يعني : «به پدرانتان و مادرانتان و به بتها (غير خدا) سوگند نخوريد و جز به خدا سوگند نخوريد؛ و به خدا سوگند نخوريد؛ مگر آنکه راست گو باشيد».

اما طلاق؛ در حقيقت جزو سوگند نيست، هرچند از آن به «سوگند به طلاق» نام مي برند، اما در واقع از جنس سوگند نيست، و منظور از «سوگند به طلاق خوردن» يعني : معلق کردن طلاق به چيزي، که هدف از آن براي آنست که شخص مي خواهد نفس خويش را به انجام کاري تشويق کند، يا از انجام کاري بازدارد، يا قصد تکذيب و يا تصديق چيزي را دارد، مثلا مي گويد : طلاق همسرم واقع شود اگر با فلاني سخن گفتم! در اينجا طلاق معلق شده به سخن گفتن با فلاني، در واقع گوينده با اين سخن خود قصد دارد خود را از سخن گفتن با فلاني بازدارد، لذا اين لفظ را بر زبان جاري مي کند تا بقول خويش بر تصميمش پايدار بماند! چون اگر بخواهد خلاف تصميمش عمل کند در معرض طلاق قرار مي گيرد.

و از اين جهت آنرا «سوگند به طلاق» نام مي برند، چون متضمن تشويق يا منع نفس و يا تصديق يا تکذيب چيزي است، از اين نظر آنرا سوگند مي نامند، اما در واقع از جنس سوگند نيست، لذا نمي توان آنرا سوگند بغير خدا دانست، زيرا او نگفته : «به طلاق سوگند که چنين خواهم کرد» اين جايز نيست.

اما اگر بگويد : والله با فلاني سخن نخواهم گفت، اين سوگند است، و اگر خلاف آن عمل کرد بايد کفاره بدهد.

و اگر بگويد : بر من طلاق باشد که با فلاني سخن نخواهم گفت، يا به همسرش بگويد : بر من طلاق باشد اگر به فلان جا بروي، يا بر من طلاق باشد نمي گذارم به مسافرت بروي ..

اينها الفاظ طلاق معلق هستند، و سوگند نام برده مي شوند چون از جهتي حکم سوگند دارد، يعني از جهت منع يا تشويق يا تکذيب يا تصديق چيزي که در سوگند نيز وجود دارد.

و راي صحيح درباره اين نوع طلاق آنست که : اگر گوينده با گفتن اين الفاظ قصد و نيت انفصال زندگي و جدايي از همسرش را داشته، در آنصورت اگر خلاف سخنش عمل کند طلاق روي خواهد داد، ولي اگر گوينده قصد و نيت جدايي نداشته بلکه به قصد منع يا تشويق خود يا همسرش چنين لفظي بر زبان آورده باشد، حکم سوگند دارد و اگر خلاف آن عمل شود طلاقي روي نخواهد داد ولي بايد کفاره سوگند بدهد، و اين راي برگزيده شيخ الاسلام ابن تيميه و ابن قيم و علامه ابن باز نيز مي باشد.

و اين تناقضي با اين گفته ما ندارد که مي گوئيم : سوگند به غير الله جايز نيست، زيرا اين يک چيز و آن چيز ديگري است، سوگند به غير خدا مانند اين الفاظ است که شخصي بگويد : به جناب شيخ قسم! به حيات فلاني قسم! به خاک قبر فلاني قسم، به کعبه قسم، به دينم قسم! و امثال اينها که سوگند به غير الله هستند، اما آن ديگري در واقع طلاق معلق است، و جزو سوگند (در معني حقيقي آن) به غير خدا نيست، ولي از اين معنا که شخص با گفتن آن قصد منع يا تشويق نفس خويش و يا تصديق و تکذيب چيزي را دارد سوگند نام برده شده است. مثلا وقتي مي گويد : بر من طلاق باشد که با فلاني سخن نمي گويم، گويا مي خواهد بگويد : والله با فلاني سخن نمي گويم، لذا از اين جهت که مي خواهد نفس خويش را منع کند که با فلاني سخن بگويد، شبيه سوگند است يعني حکم آنرا دارد نه اينکه از جنس سوگند باشد، و وقتي مي گوئيم حکم سوگند دارد، يعني : اگر خلاف سخنش عمل کرد بايد کفاره سوگند بدهد.

نگاه کنيد به : "فتاوى نور على الدرب" (1/181 – 183) شيخ عبد العزيز بن باز رحمه الله.

 

والله اعلم

وصلى الله على نبينا محمد وعلى اله وصحبه وسلم

سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.