زنم نمی خواهد سهم ارث پدریش را بگیرد آیا داماد حق گرفتن آنرا دارد؟
پدر زنم فوت کرده است و ايا گرفتن ارث حق دخالت داماد يعني من وجود دارد و ايا اگر زنم راضي به گرفتن نباشد ايا اين کار درست است ؟
الحمدلله،
داماد جزو ميراث بران پدر يا مادر همسرش نيست، بنابراين از آنجائيکه جزو ميراث بران نيست، لذا نمي تواند در امورات ميراث متوفي دخالتي داشته باشد، همانطور که اگر والدين شوهر فوت کنند، عروس جزو ميراث بران نيست و لذا حق دخالت در تقسيم سهم الارث ميراث بران ندارد. اين تنها ميراث بران هستند که مختارند ارث خود را بگيرند و يا از حق ارث خود بگذرند و سهم خود را به سايرين ببخشند و يا آنرا به فقراء هديه دهند.
بنابراين حال که پدر زن شما فوت کرده، همسرتان مختار است تا آزادانه تصميم بگيرد که آيا سهم الارث خود را مي خواهد يا قصد دارد از آن بگذرد و يا آنرا بگيرد و صدقه دهد؟ و اگر راضي به گرفتن نباشد شما و يا ديگران نبايد وي را تحت فشار بگذاريد چرا که تصميم او حرام نيست.
پيشنهاد ما اينست که تمام زنان سهم الارث خود را بگيرند و از آن چشم پوشي نکنند، زيرا آن سهم متعلق به شماست و شما مالک تام الاختيار آن هستيد و حتي شوهر هم نمي تواند در آن اموال دخل و تصرفي داشته باشد، و حتي بر شما زنان واجب نيست که سهم الارث خود را در تامين نيازهاي خانواده يا فرزندانتان هزينه کنيد، زيرا تامين نيازهاي خانواده و نفقه فرزندان بر دوش مرد خانواده است، پس پيشنهاد ما اينست که زنان ارث خود را بگيرند و بهتر است که – علاوه بر تامين نيازهاي شخصي خود – و يا در صورت صلاحديد تامين نيازهاي خانواده يا کمک به همسر فقير يا بدهکارش، درصدي از آن ارث را صدقه بدهند، تا آن صدقه پشتوانه و ذخيره اي براي قيامتش شود، خصوصا زناني که منبع درآمدي ندارند تا از آن صدقه بدهند، لذا خوب است که درصدي از اين ميراث را صدقه بدهند.
پيامبر صلي الله عليه وسلم فرمود: «خَيْرُ مَا يُخَلِّفُ الرَّجُلُ مِنْ بَعْدِهِ ثَلاَثٌ وَلَدٌ صَالِحٌ يَدْعُو لَهُ وَصَدَقَةٌ تَجْرِي يَبْلُغُهُ أَجْرُهَا وَعِلْمٌ يُعْمَلُ بِهِ مِنْ بَعْدِهِ». ابن ماجه، طبراني در «معجم الصغير».
يعني: بهترين چيزي كه پس از مرگ براي انسان مفيد و كارآمد خواهد بود، عبارت است از : 1- فرزند صالحي كه براي پدر و مادر دعاء كند. 2- صدقه اي كه نفعش مستدام باشد. 3- علمي كه بعد از مردن صاحب علم، ديگران از آن بهره مند شوند.
پس اي زنان مسلمان؛ چرا از اموالي که متعلق به شماست براي آخرت خود پس انداز نمي کنيد؟ شايد نياز چنداني به آن ارث نداشته باشيد، اما شما مي توانيد آنرا توشه اي براي آخرت خود قرار دهيد پس چرا خود را از آن توشه محروم مي کنيد؟! چه خوب است که زناني که منبع درآمدي ندارند، حداقل درصدي از سهم ارث خود را در صدقه مصرف کنند، و قطعا اگر شوهر شما فقير و ندار باشد، کمک شما به شوهرتان در حکم صدقه است و انشاءالله – اگر عاري از منت باشد - مقبول باري تعالي قرار مي گيرد.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com
|