والدینم مخالف هستند که برای دانشگاه به شهر دیگری بروم، آیا اجازه آنان ضرورت دارد؟
نتايج کنکور اعلام شد و نتيجه من خوب درامد يعني رتبه من طوري شده که دانشگاه هاي خوب کشور هم ميتونم بروم اما پدر و مادرم اجازه نميدهند که من به شهر ديگري براي تحصيل بروم، آیا من بايد به حرفشان گوش بدهم و موقعيت تحصيل در دانشگاه هاي خوب (به عنوان مثال شهر تهران) را از دست بدم؟؟
الحمدلله،
خداي متعال اطاعت فرزندان از والدين را واجب کرده، و اطاعت از والدين جزوي از احسان در حق آنهاست که مي فرمايد: « وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًا» (عنکبوت 8).
يعني: ما به انسان توصيه کرديم که به پدر و مادرش نيکى کند.
پس شما بعنوان فرزند مي بايست از والدين خود اطاعت کنيد، مگر آنکه به امر خلاف شرعي توصيه کنند که اطاعت نمي شوند. اما در امورات مشروع – مانند هجرت براي تحصيل – مي بايست از والدين اطاعت نمود، و حال که آنها اجازه رفتننمي دهند شما مي بايست از خواسته آنها پيروي کنيد، و يا بطريقي مشروع اجازه آنها را بدست آوريد، مثلا با واسطه يک از اعضاي فاميل که داراي نفوذ نزد والدين شما باشد کمک بگيريد، بهر حال براي رفتن به شهر محل تحصيل دلخواه مي بايست والدين خود را قانع کنيد، در غير اينصورت به خواسته والدين خود عمل کنيد که قطعا خشنودي خداي متعال در آن مي باشد.
اسحاق بن راهويه رحمه الله گفته: «هرکس بقصد تحصيل علم سفر کند؛ براي سفر کردن لازمست که از والدين کسب اجازه نمود، زيرا کسب علم فضيلت است (نه فرض)، و امورات مستحب جز با اجازه والدين انجام نمي شوند». مسائل الإمام أحمد وإسحاق بن راهويه " (9 / 4654 ، 4655).
و مشهور است که امام ذهبي مدت طويلي را بخاطر عدم رضايت والدينش نتوانست براي طلب علم سفر کند، و ايشان بخاطر نيکي در حق والدينش از خواسته خود گذشت کردند تا آنکه خداي متعال فرصت آنرا برايش فراهم ساخت. "معرفة القراء الكبار" (ص 551).
و شما را آگاه کنيم که الله متعال مي فرمايد: «َعَسَى أَن تَكْرَهُواْ شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَعَسَى أَن تُحِبُّواْ شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ وَاللّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ» (بقره 216).
يعني: چه بسا چيزى را خوش نداشته باشيد، حال آن که خيرِ شما در آن است. و يا چيزى را دوست داشته باشيد، حال آنکه شرِّ شما در آن است. و خدا مىداند، و شما نمىدانيد.
از اينرو شما مي توانيد دعا کنيد که: بار الها!چنانچه رفتنم بنفع و صلاح دنيا و آخرتم هست، پس والدينم را قانع کن که به من اجازه رفتن دهند، و اگر ماندنم بنفع دنيا و آخرتم هست، پس فکر رفتن را از سرم دور کن و مرا بر ماندن قانع بفرما..
اين دعا بهترين چيزي است که در اين شرايط مي تواند راهگشا باشد، و بياد داشته باشيد چه بسا جوانان متديني که پس از قبولي در دانشگاه و مهاجرت به شهرهاي دور و همنشيني با جوانان فاسق و بي دين، دچار انحراف در فکر و اخلاق شدند، و مدرک تحصيلي را به آخرت خود فروختند، مشمول آيه زير گشتند :
« أُولَئِكَ الَّذِينَ اشْتَرَوُاْ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالآَخِرَةِ فَلاَ يُخَفَّفُ عَنْهُمُ الْعَذَابُ وَلاَ هُمْ يُنصَرُونَ» (بقره 86).
يعني: اينها همان کسانند که آخرت را به زندگى دنيا فروختهاند؛ از اين رو (در قيامت) عذاب آنها تخفيف داده نمىشود؛ و کسى آنها را يارى نخواهد کرد.
والله اعلم
وصلى الله على نبينا محمد وعلى اله وصحبه وسلم
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com
|